Eylül’de başlıyor! Bakanlık duyurusunu yapmıştı: Kullanılmayanlar tüm tarlalar kiraya verilecek

Eylül’de başlıyor! Bakanlık duyurusunu yapmıştı: Kullanılmayanlar tüm tarlalar kiraya verilecek

İki yıl üst üste ekilmeyen tarım arazileri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiraya verilecek. Tespitler tamamlandı, kiralamalar Eylül ayında başlayacak.

Tarımsal üretimi canlandırmak ve atıl arazileri ekonomiye kazandırmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan yeni uygulama hayata geçiyor. İki yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi süreci, eylül ayında başlıyor. Bu hamle, hem çiftçiye destek olmayı hem de gıda güvenliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

yeni-proje-9

BOŞ KALAN TARLALAR TESPİT EDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimi artırma hedefiyle geçtiğimiz yıl duyurduğu uygulamayı hayata geçiriyor. Bu kapsamda, iki yıl üst üste ekimi yapılmayan tarım arazileri il ve ilçe bazında titizlikle tespit edildi. Ekonomi Gazetesi'nin haberine göre, tespit edilen araziler askıya çıkarılarak itiraz süreci başlatıldı. Gelen itirazların değerlendirilmesinin ardından, ekilmeyen arazilerin kesin listesi oluşturuldu.

KİRALAMA SÜRECİ VE ÖNCELİKLER

Hazırlanan listelerdeki araziler, eylül ayına kadar ekilmezse kiraya verilmek üzere işleme alınacak. Ancak, bu yıl ekimi yapılan araziler listeden otomatik olarak çıkarılacak. Uygulama her yıl tekrarlanacak ve kiralanan araziler sadece tarımsal üretim amacıyla kullanılabilecek.

Kira gelirlerinin doğrudan arazi sahiplerine aktarılacağı bu süreçte, kiralamalarda bazı öncelikler tanınacak. Araziye yakın yaşayan çiftçiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları öncelikli olarak değerlendirilecek. Birden fazla talep olması durumunda ise en yüksek kira bedelini teklif eden kişi veya kuruma kiralama yapılacak.

yeni-proje-10

KİRA BEDELLERİ NASIL BELİRLENECEK?

Kiralanacak arazilerin bedelleri, bakanlık bünyesinde oluşturulan bir komisyon tarafından belirlenecek. Bu komisyon, her il ve ilçe için o bölgenin rayiç kira bedelini tespit edecek. Kiralamalar, belirlenen bu rayiç bedelin altında yapılamayacak.

Uygulama, dikili ve örtü altı tarım arazilerini kapsam dışı bırakıyor. Bu yeni düzenleme, hem atıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesini sağlayacak hem de tarımsal üretime ivme kazandıracak. Eylül ayında başlayacak olan kiralamalarla birlikte, milyonlarca dönüm arazinin yeniden üretime kazandırılması hedefleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN