Eyüpsultan sahilinde korkutan görüntü: 24 ölü yunus balığı kıyıya vurdu

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde 24 ölü yunus balığının sahile vurduğunu gören vatandaşlar şaşkınlık yaşadı. Ölüm nedeni belli olmayan yunus balıklarının durumunun, incelemeden sonra netlik kazanacağı belirtildi.

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde 24 ölü yunus balığının sahile vurduğunu gören vatandaşlar büyük şaşkınlık yaşadı. Ölüm nedeni belli olmayan yunus balıklarının durumunun, incelemeden sonra netlik kazanacağı belirtildi.

Sokak hayvanlarını yem bırakmak için giden Gürkan Gazoğlu, onlarca ölü yunus balıklarının sahile vurduğunu görünce durumu jandarma ve sahil güvenlik ekiplerine haber verdi.

İhbar üzerine olay yerine gelen jandarma ekipleri yaptıkları incelemeler sonrası kıyıya vurmuş ölü yunus balıklarını alarak incelemek üzere laboratuvara götürdü.

Sokak hayvanlarına besleme yaptığı esnada ölü balıkları gören Gürkan Gazoğlu, “Buraya hayvanları beslerken bir ihbar sonucu geldik. Sahil hattında aşırı derecede yunus var. Çoğu da bu şekilde görüldüğü gibi karaya vurmuş halde ama neden olmuş? Galiba gece karaya vuruyorlar. Kurtlar iniyor, kurtlar da aç kaldıkları için parçalamışlar. Durum bundan ibaret, üzülüyoruz” dedi.

YETKİLİLER ACİL MÜDAHALE ETMELİ

Konuya acilen müdahale edilmesi gerektiğini kaydeden Gazoğlu, “Bu konu ile alakalı yetkililerin acil müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü hattı gördüğümüz zaman Karaburun’dan başlayıp aşağı ağaçlı noktasına kadar Karaburun sahile çok vurmuyor özellikle bu hatta vuruyor. Bunların neden vurduğunu gerçekten anlamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

SUDA KİMYASAL OLABİLİR

Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği saldırılar sonrasında denizdeki kimyasal nedeniyle mi ölümlerin olduğunu ve yetkililerin bunu araştırması gerektiğini kaydeden Gazoğlu, “Karşısı da bildiğiniz gibi savaş bölgesinin olduğu bir nokta acaba bir kimyasal mı var suda? Gerçi bir tanesi otopsiye alınmış. Nokta çok büyük, deniz hattından Sahil Güvenlik veya Jandarma’nın gezmesi gerekiyor. Zaten biz geziyoruz bulduğumuzda da ihbarını yapıyoruz” dedi.

Sahile vurmuş halde ve boyları 1 ila 2 metre 15 santim aralığındaki 24 yunus balığının kesin ölüm nedeni ise yapılan incelemelerin ardından netlik kazanacak.

TÜDAV'DAN AÇIKLAMA

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Şubat ayının son haftasından bu yana Türkiye’nin özellikle Batı Karadeniz kıyılarında tırtak türü yunus ölümlerinde olağanüstü artış kaydedildiğini açıkladı.

Vakfa şimdiye kadar 80 yunus ölümü ulaştığı belirtilen açıklamada, "Tırtakların tesadüfi ağa yakalanarak balıkçılık etkileşimi sonucu öldüğü belirlenmiştir" denildi.