'Felaketten kaçış yok' diyerek uyardı! Prof. Dr. Bektaş: Türkiye iyi büyük güç arasında sıkıştı, kırılmayacak hiçbir yeri yok

'Felaketten kaçış yok' diyerek uyardı! Prof. Dr. Bektaş: Türkiye iyi büyük güç arasında sıkıştı, kırılmayacak hiçbir yeri yok

Prof. Dr. Osman Bektaş, Türkiye için kötü haberi verdi. Büyük güç arasında sıkışan ülkede, felaketten kaçışın olmadığını işaret etti. Kırılmayacak bir yer olmayacağına dair uyarı geldi. İşte o açıklamalar...

Türkiye'de aktif halde bulunan yüzlerce fay hakkında jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş uyardı. Kaçışın olmadığını söyleyen Bektaş, kırılmayacak yer kalmayacağına dair uyardı. İşte tüm detaylar...

DEPREM TEHLİKESİNİ ÖĞRENİN

Deprem kuşağında yer alan Türkiye için Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'tan uyarı geldi. Dikkate alınması gerektiğini ifade eden uzman isim, tehlikenin farkına varmak için açıklamalarda bulundu. Deprem tehlikesini öğrenmek adına 2019 yılında yayınlanan "Deprem Tehlikesi Haritasını" incelemenizi öneriyor.

deprem-tehlike-3rp5.webp

"TÜRKİYE BİR DEPREM BÖLGESİDİR!"

Prof. Dr. Bektaş, Türkiye'de kırılmayacak hiçbir yerin olmadığını söyledi. Kuzey taraflarında Avrasya levhası, Güney taraflarında ise Arap levhası arasında ülkemizin sıkıştığını belirtti. Her taraf kırılır diyen Bektaş, "Türkiye bir deprem bölgesidir!" dedi.

Depremin tahmin edilemeyeceğini söyleyen uzman isim, her yerde deprem bilgisinin olduğunun altını çizdi. Özellikle Trabzon'da yapı stokunun kötü olduğunu işaret eden Bektaş, açıklamalarına devam etti.

yeni-deprem-haritasini-toplumun-baz-rwuy.webp

EN TEHLİKELİ OLANI YANI

Depremin sadece fayların olduğu bölgeyi etkilemeyeceğini vurguladı. Kahramanmaraş ve Elazığ depreminden Trabzon'un da etkilendiğini söyledi. Gümüşhane'de meydana gelen 4 büyüklüğündeki deprem Trabzon'u da etkilediğini belirtti. Trabzon için kritik uyarılar veren Bektaş, "5 büyüklüğündeki bir deprem olsa Trabzon 10 katını, 6 büyüklüğünde deprem olsa Trabzon 100 katı daha sallanacaktı" ifadelerini kullandı.

Karadeniz fayını işaret eden Bektaş, bilinenlerin çok az olduğunu söyledi. En tehlikeli olanının bilinmeyen olduğunu söyleyen Bektaş, Trabzon, Rize ve Ordu hakkında korktuğu 3 konuyu paylaştı.

KORKTUĞU 3 KONU

Trabzon’da yapı stoku. Bu son derece zayıf. İkincisi Trabzon sahil plajı üzerinde ve heyelanlı yamaç üzerinde kurulmuştur. Orta büyüklükteki bir deprem her an bu heyelanlı sahaları hareketlendirebilir. Bunun ötesinde zemin çok kötü olduğu için gevşek bir zemin olduğu için biz uzaktaki küçük depremleri dahi burada hissedebiliyoruz. Bölgenin jeolojik özelliğinden dolayı bir deprem büyütmesi söz konusu. Üçüncü en korktuğum konu yerel yöneticilerin deprem algısını hala önemsememiş olması. Trabzon deprem bölgesi değildir algısı maalesef hala yıkılmış değil. Yerel yöneticiler maalesef bu konuda duyarlı değil. Yerel yöneticilerin duyarsızlığı, zeminin zayıf olması ve yapı stokunun zayıf olması bölgenin en önemli deprem tehlikesi ve riskidir. Nüfus ve şehirleşme artıyor depremden görebileceğimiz zarar ile can ve mal kaybı buna göre artıyor. Gerekli önlemi almamız lazım. Depremden korkmayalım, depreme karşı önlem anmayan yöneticilerden veya deprem algısını oluşturmayan toplumdan korkalım.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN