Gecekondu evlerle ilgili yeni karar! 9 ay sonra yürürlüğe giriyor: Artık hemen öyle yıkılmayacak

Gecekondu evlerle ilgili yeni karar! 9 ay sonra yürürlüğe giriyor: Artık hemen öyle yıkılmayacak

Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri gecekondulaşma. Özellikle yaşanan depremler vatandaşları tedirgin ederken yetkililer gecekondulaşmanın önüne geçebilmek için önemli adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak Anayasa Mahkemesi'nin gecekondular ile ilgili aldığı yeni karar milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. 9 ay sonra yürürlüğe giriyor. Artık hemen kolayca yıkılmayacak. İşte gecekondularla ilgili alınan yeni karar ve detayları...

Yaşanan depremler sonrası yetkililer gecekondulaşmanın önüne geçebilmek için birçok adım atmaya devam ediyor. Bu adımlar zaman zaman ev sahipleri arasında tartışmalara neden olurken yeni bir karar alındı. Anayasa Mahkemesi yeni kararını duyurdu. Bundan sonra kamu arazilerine yapılan gecekonduların hiçbir karar alınmasına gerek kalmaksızın belediye veya devlet zabıtaları tarafından derhal yıktırılmasına ilişkin hükümler iptal edildi.

ANAYASA MAHKEMSİ'NDEN GECEKONDULAR İLE İLGİLİ YENİ KARAR

İstanbul 7'nci İdare Mahkemesi tarafından yapılan başvuruda milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren yeni bir karar alındı. Bundan sonra izinsiz yapıların yargı yolu gösterilmeden yıktırılmasının işleme karşı yargı yoluna başvurma imkanını ortadan kaldırdığını, bunun da hak arama özgürlüğünü ihlal ettiği bildirildi.

yeni-proje-2024-04-03t110828-422.jpg

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında ise yıkım kararı alınan yapıların da bir mülk olduğu ve bu kapsamda korunması gereken bir menfaatin mevcut olduğu sonucuna varıldığı vurgulandı.

9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Alınan kararda izinsiz yapıyı yapanlara bildirimde bulunmadan yıkın işleminin gerçekleştirilmesiyle de dava açma hakkının korunmasını sağlayacak güvencelere yer vermediği ifade edildi. İptal kararı ise Resmi Gazete'de yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

yeni-proje-2024-04-03t110754-732.jpg

Anayasa Mahkemesi tarafından gecekondularla ilgili alınan kararda şu ifadeler kullanıldı:

"Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN