Gençlere film tavsiyesi İlber Ortaylı'dan geldi! İşte İlber Ortaylı'nın her Türk genci izlemeli dediği 26 film

Gençlere film tavsiyesi İlber Ortaylı'dan geldi! İşte İlber Ortaylı'nın her Türk genci izlemeli dediği 26 film

İlber Ortaylı'dan gençlere film tavsiyesi! Mutlaka izlenmesi gereken filmler olarak değerlendirdi! İşte İlber Ortaylı'dan her Türk gencinin mutlaka izlemesi gereken 26 film...

Ünlü tarihçi ve bilim insanı İlber Ortaylı, tarih ve kültürle sınırlı kalmayıp sinema dünyasına da büyük bir ilgi gösteriyor. Kültürel birikimiyle tanınan Ortaylı, izleyicilere tarihi ve kültürel derinlikleri daha yakından keşfetme fırsatı sunan birçok filmi sıklıkla öneriyor. İşte İlber Ortaylı'nın sinemaseverlere sunduğu bu değerli öneriler...

İLBER ORTAYLI'DAN GENÇLERE 26 FİLM ÖNERİSİ

5af0269418c77320b0f47392.webp

  1. Potemkin Zırhlısı (1925): Sergei Eisenstein'in yönettiği sessiz bir film olan Potemkin Zırhlısı, gerçek bir ayaklanmadan esinlenerek hazırlanmıştır.

  2. Aleksandr Nevski (1938): Sergei Eisenstein'in imzasını taşıyan bu film, 13. yüzyılda Alman Teutonic şövalyeleri ile Ruslar arasındaki savaşı anlatır.

  3. Bir Kuşak (1955): Andrzej Wajda'nın yönettiği film, 1942'deki Varşova'nın işçi kesiminde geçen bir hikayeyi anlatır.

  4. Wesele (1957): Krakov'da yaşayan Polonyalı bir şairin köylü kızıyla evlenme kararını konu alan bir film.

  5. Küller ve Elmaslar (1958): Andrzej Wajda'nın yönettiği bu politik dramatik savaş filmi, Polonya'da Akademi Onur Ödülü almıştır.

  6. Vaatler Ülkesi (1975): Nobel ödüllü Polonyalı yazar Wladyslaw Stanislaw Reymont'un romanından uyarlanan bu film, Polonya'nın sanayi şehri Lodz'da geçen bir hikayeyi anlatır.

  7. Waterloo (1970): Sergey Bondarçuk tarafından yönetilen bu film, Waterloo Muharebesi'ni anlatır.

  8. Dünyayı Sarsan 10 Gün (1983): Gazeteci John Reed'in hayatına odaklanan bu film, Sergei Bondarchuk tarafından yönetilmiştir.

  9. Constans (1980): Genç bir adamın hikayesini anlatan bu film, Krzysztof Zanussi imzasını taşır.

  10. Macarlar (1978): Macaristanlı köylülerin Almanya'ya gitme macerasını konu alan bu film, Zoltán Fábri tarafından yönetilmiştir.

  11. Mephisto (1981): Klaus Mann'ın romanından uyarlanan bu film, István Szabó tarafından yönetilmiştir.

  12. Albay Redl (1985): Alfred Redl'in hayatını anlatan bu biyografik drama filmi, István Szabó tarafından yönetilmiştir.

  13. Taraf Tutmak (2001): Harvey Keitel ve Stellan Skarsgård'ın başrollerini paylaştığı bu film, István Szabó tarafından yönetilmiştir.

  14. Teorema (1968): Pier Paolo Pasolini tarafından yönetilen bu alegorik film, Milano'da varlıklı bir ailenin etkilenmesini anlatır.

  15. Dekameron'un Aşk Öyküleri (1971): Pier Paolo Pasolini'nin klasik metinlerden yola çıkarak oluşturduğu üçlemesinin ilk filmidir.

  16. Roma (1972): Federico Fellini'nin gençliğindeki Roma'ya taşınmasını anlatan yarı otobiyografik bir film.

  17. Satyricon (1969): Neron'un çağdaşı Roma'lı satirik yazar Petronius'un ünlü eseri "Satyricon"un serbest bir uyarlamasıdır.

  18. Leopar (1963): Sicilyalı aristokrat Salina ailesinin değişen kaderini anlatan bu film, Luchino Visconti tarafından yönetilmiştir.

  19. Lanetliler (1969): Nazi Partisi ile iş yapmaya başlayan Essenbeck ailesinin hikayesini anlatan bu film, Luchino Visconti'nin "Alman Üçlemesi"nin ilk parçasıdır.

  20. Venedik'te Ölüm (1971): Thomas Mann'ın romanından uyarlanan bu film, Luchino Visconti tarafından yönetilmiştir.

  21. Roma, Açık Şehir (1945): Roberto Rossellini tarafından yönetilen bu film, Nazi işgali altındaki Roma'da yaşayan insanların hikayesini anlatır.

  22. İtalya'ya Yolculuk (1954): İngiliz bir çiftin İtalya'da miras kalan bir villayı satma çabalarını konu alan bir drama filmidir.

  23. Bisiklet Hırsızları (1948): Vittorio De Sica'nın yönettiği film, yoksul Roma'da sıradan bir işçinin yaşam mücadelesini anlatır.

  24. Umberto D. (1952): Vittorio De Sica'nın yönettiği film, emekli bir devlet memurunun savaş sonrası Roma'da yaşadığı zorlukları anlatır.

  25. Lili Marleen (1981): Rainer Werner Fassbinder'in yönettiği bu film, bir Alman şarkıcının ve İsviçreli bir orkestra şefinin aşk hikayesini konu alır.

  26. Jesus of Nazareth (1977): Hazreti İsa'nın yaşamını ve öğretilerini konu alan bu epik film ve televizyon drama dizisi, Franco Zeffirelli tarafından yönetilmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN