Mutfak enflasyonu, küresel gıda fiyatlarındaki düşüş eğilimine rağmen yüksek seyrini koruyor. Patlıcanın 180, kabağın ise 110 lirayı gördüğü market raflarındaki tabloyu değerlendiren TÜKON Başkanı Aydın Ağaoğlu, üretici ile tüketici arasındaki uçurumun "fırsatçılık ve denetim eksikliğinden" kaynaklandığını vurguladı.
"MÜSTAHSİL MAKBUZLARINDA KALEM OYUNU YAPILIYOR"
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Aydın Ağaoğlu, tarla fiyatı ile raf fiyatı arasındaki dengesizliğin en büyük nedenlerinden birinin, hallerdeki usulsüz kayıtlar olduğunu belirtti. Müstahsil makbuzlarının ürünün gerçek değerini yansıtmadığını ifade eden Ağaoğlu, sistemdeki açıkları şu sözlerle dile getirdi:
"Müstahsil makbuzlarına yazılan yanlış değerlerle ürünün gerçek fiyatı gizleniyor. Bu makbuzlar sadece halden çıkış yapabilmek için sembolik olarak kullanılıyor ve ardından çöpe atılıyor. Aracı kurumlar ve zincir marketlerin toptancı iştirakleri, yüksek kâr marjlarıyla hem çiftçiyi hem de vatandaşı mağdur ediyor."
HAL YASASI’NDA GECİKME FIRSATÇILARA YARADI
Kamuoyunda uzun süredir beklenen "Yeni Hal Yasası" düzenlemesindeki gecikmenin piyasada otorite boşluğu yarattığını savunan Ağaoğlu, mevcut sistemin suistimale açık olduğunu söyledi. Çiftçinin ürününü maliyetinin altına satmak zorunda kaldığını, tüketicinin ise fahiş fiyatlar nedeniyle ürüne erişemediğini belirten Ağaoğlu, bu durumun tonlarca gıdanın tezgahlarda çürüyerek israf edilmesine yol açtığına dikkat çekti.
ÇÖZÜM REÇETESİ: ÜÇ BAKANLIKTAN ORTAK DENETİM
Gıdada fiyat istikrarının sağlanması için "Dijital Takip Sistemi"nin hayati önem taşıdığını vurgulayan TÜKON Başkanı, çözüm için şu adımları önerdi:
Uçtan Uca İzlenebilirlik: Ürünün tarladan çıkışından rafa gelene kadarki her aşamasının dijital ortamda takip edilmesi.
Ağır Yaptırımlar: Fahiş kâr marjı uygulayan ve makbuzlarda usulsüzlük yapanlara yönelik cezaların caydırıcı seviyeye çekilmesi.
Denetim Koordinasyonu: Tarım, Ticaret ve Hazine bakanlıklarının eş güdümlü olarak sahada sıkı denetimler gerçekleştirmesi.
