Giresun, Artvin, Rize, Trabzon, Sinop, Ordu, Samsun Düzce ve 10 ile tehlike uyarısı! Onu eken söküp atsın!Bağ bahçe bırakmayacak

Giresun, Artvin, Rize, Trabzon, Sinop, Ordu, Samsun Düzce ve 10 ile tehlike uyarısı! Onu eken söküp atsın!Bağ bahçe bırakmayacak

Karadeniz bölgesi büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Onu eken bir an önce söküp atsa iyi olur aksi takdirde can sıkıcı bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Özellikle de Giresun, Artvin, Rize, Trabzon, Sinop, Ordu, Samsun, Düzce ve 10 il için tehlikeli bir uyarı yapıldı! Ne bağ bırakacak ne bahçe…

Dünya üzerinde küresel ısınmanın etkisi görülürken ülkemizde özellikle de bu yılki yaz mevsimi ile acı gerçekleri gördü. Küresel ısınmanın etkisi ile mevsimler değişkenlik gösterirken yağış rejimi de bozuldu. Bu durumdan Doğu Karadeniz’de oldukça etkilendi. Uzmanlar özellikle de Giresun, Artvin, Rize, Trabzon, Sinop, Ordu, Samsun, Düzce ve 10 il için önemli uyarılar yaptı. Onu ektiyseniz söküp atın.

KÜRESEL ISINMANIN BOYUTU BÜYÜYOR

Küresel ısınma her geçen gün etkisini katlayarak göstermeye devam ediyor. Hava sıcaklıklarındaki artışın en önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor. Bu durumun sonucunda ise ilerleyen zamanlarda ciddi kuraklıklarla karşılaşma riskimiz var. Üstelik ülkemizdeki bazı önemli göller ve barajlarda sular çekildi bile.

karadeniz3.jpg

Sadece ülkemizde değil dünyada da ciddi etkisini gösteren küresel ısınma birçok bölgenin ikliminde değişikliklere yol açıyor. Özellikle de bu yıl mevsim normallerinin üzerinde görülen sıcak havalar sadece kuraklığı tetiklemedi. Tarım ürünlerinde de büyük hasara yol açtı. Aşırı sıcaklardan dolayı yanan mahsuller, ya da su görmediği için kuruyanlar. Dolayısıyla küresel ısınma insanlığın geleceği için büyük tehdit oluşturmaya her geçen gün devam ediyor.

DOĞU KARADENİZ’İN İKLİMİ DEĞİŞİYOR

Doğu Karadeniz’de yapılan araştırmalar kapsamında hava sıcaklıklarındaki bu artış buharlaşmayı arttırdığı için ilerleyen yıllarda Doğu Karadeniz’e düşen yağış miktarında ciddi artışlar yaşanacağı tahmin ediliyor.

karadeniz.jpg

Bilim insanları, kuraklık nedeni ile mevsimlerin değişmesinin sonucunda özellikle de Karadeniz’de yetişen ve sulama ihtiyacı olan çay, fındık ve mısır gibi tarım ürünlerinin ilerleyen yıllarda tehlike altına girmesi ihtimalini paylaştı. Bu kapsamda önerilerde bulunan bilim insanları, su kaybını önlemek ve kuraklığa karşı tedbir alabilmek için tatlı su barajlarının yapılmasının altını çiziyor.

karadeniz-2.jpg

ÇOK SU TÜKETEN BİTKİLER YASAKLANMALI

İklim değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ““Tarım büyük problem. Su zengini bir ülke değiliz biz, hatta yarı kurak bir ülkeyiz. Tropikal bitki ekiminin bu nedenle yasaklanması gerekiyor. Tropikal bitkiler, tropikal yağış ister. Biz tropikal bir ülke değiliz, tropikal bir iklime de girmiyoruz. Sıcakları görünce millet tropikal iklime girdiğimizi sanıyor. Tropikal iklimde her gün yağmur yağar, öyle bir şey yok” dedi.

KARADENİZ’DE CİDDİ SU PROBLEMİ BEKLENİYOR

Prof. Dr. Kadıoğlu, iklim değişikliği sonucunda Karadeniz’i nelerin beklediğini şöyle açıkladı:

“İklim değişikliğinde Karadeniz'de de bizim yaptığımız çalışmalarda özellikle temmuz ayında Karadeniz'de buharlaşma yağış miktarını geçiyor. 2040 yılına doğru ilk defa böyle bir şeyle karşılaşacağız.

11-001.jpg

Temmuz ayı da Karadeniz'de mısırın sap yaptığı ay. Karadeniz'de de su problemi olacağı gözüküyor ama Akdeniz kadar değil. Karadeniz'de dereler çok kısa, dik, yağmurlar yağınca akıp denize doğru iniyor.

Belki ilerleyen yıllarda Karadeniz'e akan nehirlerin önünde, denizin içinde tatlı su barajları yapmamız gerekecek. Karadeniz'de suyu depolama problemi var.”

KARDENİZ’İN İNCİLERİ MISIR, ÇAY, FINDIK TEHLİKEDE

Karadeniz yöresinin en önemli tarım ürünleri olan mısır, çay ve fındık için tehlikeli zamanların gelebileceğini söyleyen Kadıoğlu, buharlaşmanın etkisiyle bu ürünlerin su ihtiyacının artacağını söyledi. Kadıoğlu, açıklamasının geri kalanında şunlara değindi:

“Karadeniz'de yıl boyunca her ay yağışlar buharlaşmadan daha fazladır. Bu nedenle sulama ihtiyacı düşüktür ama ısınmayla birlikte yağışlar hafiften artsa bile, 2040 yıllarında özellikle temmuz aylarında buharlaşmadaki artış yağışın üstünde olacak.

O zaman su açık verecek toprakta sulamaya ihtiyaç olacak. Karadeniz'de bu nedenle mısırda birazcık tehlike var. Tabii fındık ve çay da öyle. Artık çay ve fındık, kıyılar ve dağlarda aynı anda oluşmaya başlıyor.

Çay özellikle aynı anda olunca bütün tepeler ve vadi aynı anda çayı toplayıp fabrikaya götürdüğü zaman yaşanıyor. Bazı ufak tefek değişiklikler var ama yine de Karadeniz, Türkiye'de iklim değişikliğinin sigortası.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN