Gizli kalmış bir cennet! Kimse keşfetmeden siz keşfedin! Hem de Türkiye’nin tam ortasında…

Gizli kalmış bir cennet! Kimse keşfetmeden siz keşfedin! Hem de Türkiye’nin tam ortasında…

Türkiye'de gezilmesi gereken pek çok farklı doğal güzellik bulunurken birçok kişinin haberdar olmadığı bu yer Türkiye'nin tam ortasında yer alıyor. Yalnızca turistlerin değil kuşların da uğrak noktası oluyor. Şimdiye kadar görmemiş olanlar pişman olacak.

Türkiye her şehrinde farklı güzellikleri sunarken Anadolu'nun göbeğinde yer alan bu güzellik herkese hayran bırakıyor. Kayseri'de yer alan sultan sazlığı şehrin 70 kilometre güneyinde bulunuyor. Mevsimine göre değişen 8-13 hektarlık alanda yer alan sulak saha olarak bilinen sultan sazlığı Kayserililer tarafından sık sık ziyaret edilse de birçok kişi tarafından bilinmiyor.

BİR TATLI BİR TUZLU…

Kayseri'nin Develi-Yeşilhisar-Yahyalı üçgeni içerisinde bulunan sultan sazlığı bölgenin en yüksek volkanik dağı olan Erciyes'in kuzeyinde yer alıyor. Dağın eteklerindeki büyük tatlı su bataklığı olarak bilinen bu yer sazlarla kaplıdır. Açık havalarda Nilüfer ve süsen görülen bu yerde sahanın merkezine doğru inildiğinde saz adacıkları bulunuyor.

sultan-sazligi.jpg

Kuvvetli yer rüzgar ile birlikte yer değiştiren bu adacıklar suyun alçalmasıyla da alçalıp yükselmektedir. Güney ve kuzeyde olmak üzere tatlı ve tuzlu olarak ayrılan su kompleksinin güneyde yer alan kısmı tatlı su olurken kuzeyde yer alan Yay Gölü kısmı ise tuzlu sudur. Bugün çok fazla tuz ihtiva ederken derinliği birkaç desimetreyi de geçmiyor. Çevresinde ise hiçbir bitki bulunmaz.

TÜRKİYE'NİN KUŞ CENNETİ

Step ekosistemi içerisinde bulunan Sultan Sazlığı tatlı ve tuzlu su olarak ikiye ayrılıyor. İç Anadolu step iklimi içerisinde bulunan biyolojik zenginliği yansıtan Sultan Sazlığı Afrika ile Avrupa arasındaki göçmen kuşların da uğrak noktası oluyor. Göçmen kuşların kullandığı ikame kuş göç yağı üzerinde yer alan bu yer 600.000 adet ördek, kaz, flamingo ve çeşitli kuşları barındırıyor

sultan-sazligi-1.jpg

Sahanın öneminin ortaya çıkmasıyla Sultan Sazlığı 1971 yılında Kara Avcılığı Kanunu’na dayanılarak Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı’nca “Su Kuşları Koruma ve Üretme sahası, 1998 yılında da Tabiatı Koruma Alanı ve 1993 yılında da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunca BİRİNCİ DERECE DOĞAL SİT ALANI ilan edilmiştir.

1986 yılında gerçekleştirilen araştırma doğrultusunda 251 kuş türü kayda geçti. Bu kuşlardan 80'den fazlasının sahada kuluçkaya yaptığı tespit edilirken bölgede yer alan bazı kuş türleri şu şekildedir:

Akpelikan, küçük karabatak, flamingo, turna, dikkuyruk, kılıçgagası, karasamur vb. dir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN