Google 6 Şubat'ta sınavı geçemedi: Uyarı sistemi depremlerde çalışmadı

Google 6 Şubat'ta sınavı geçemedi: Uyarı sistemi depremlerde çalışmadı

Google, sahip olduğu deprem uyarı sisteminin, Android sistemle çalışan cep telefonlarına deprem oluşmadan bir dakika öncesine kadar bildirim yapabileceğini iddia ederken, 6 Şubat depremlerinin raporu ortaya çıktı. Deprem uyarı sisteminin 6 Şubat depremlerinde kullanıcılara bildirim göndermekte başarısız olduğu öğrenildi.

Arama motoru Google’ın deprem uyarı sisteminin 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremleri, kullanıcılara bildirim göndermekte başarısız olduğunu ortaya çıkardı.

Google, uyarı sistemi le birlikte depremlerden bir dakika öncesine kadar Android tabanlı telefonlar üzerinden kullanıcılara bildirim gönderebilecek teknolojiye sahip olduğunu iddia ediyor.

Şirket, uyarının 6 Şubat gece 04.17’de oluan deprem felaketinden hemen önce milyonlarca kişiye gönderildiğini iddia etti.

BBC’nin önde gelen programlarından Newsnight'ta yer alan habere göre; fakat BBC, depremden etkilenen üç bölgede yaptığı araştırmaları sırasında bu uyarıyı almış herhangi bir kişiye ulaşamadı.

Sistem, Android telefonlarda çalışıyor. Yani iPhone olmayan hemen hemen her telefonda kullanılabiliyor. Android telefonlar iPhone’a kıyasla genellikle daha ucuz. Teknoloji piyasası uzmanları bu nedenle Türkiye’deki telefonların yaklaşık yüzde 80’i de Android tabanlı telefonlardan oluştuğunu söylüyor

Google’ın bu sistemden sorumlu yöneticilerinden Micah Berman, “Bu sistemin devreye girdiğine ve uyarılar gönderdiğine eminiz” dedi.

Ama şirket, bu uyarıların yaygın bir şekilde insanlara ulaştığına ilişkin herhangi bir kanıt sunmadı.

10 milyondan fazla insanın içinde olduğu depremlerde resmi verilere göre 50 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti.

7.8 büyüklüğündeki ilk depremin ardından 13.14’te merkez üssü Elbistan olan yeni bir deprem meydana geldi. BBC, bu ikinci deprem için uyarı aldıklarını söyleyen az sayıda da olsa bazı kişilere ulaştı.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Google’ın Android Deprem Uyarı Sistemi, Türkiye’de Haziran 2021’de faaliyete geçti. Sistem, dünyada çok sayıda ülkede çalışıyor.

Uyarı sistemi, Android’in yaygın telefon ağından yararlanıyor. Akıllı telefonlar, sarsılmayı tespit edebilen küçük ivmeölçerlere sahip.

Birçok telefon aynı anda sarsılırsa Google, depremin merkezini belirleyip ve sarsıntının şiddetini de tahmin edebiliyor. Bir depremin büyüklüğü Richter ölçeğine göre 4.5 veya üzerindeyse, Android sistemi uyarı gönderebiliyor.

BBC’nin konuştuğu insanlar, depremden saatler, günler ve haftalar sonra dahi sistemden kendilerine gelen herhangi bir uyarı olmadığını söyledi..

Pasifik Kuzeybatı Sismik Ağı’nın direktörü Prof. Harold Tobin, Google’ın sisteminin nispeten yeni olduğunu ve kullanışlı olabileceğini, ancak şirketin şeffaf olmasının da önemli olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN