Görüntülerin ardından harekete geçildi! Salda'ya ziyaretçi sınırı

Görüntülerin ardından harekete geçildi! Salda'ya ziyaretçi sınırı

Tahribat iddialarının ardından Salda Gölü'ne ziyaretçi sınırı getirildi. Artık ziyaretçi sayısı aşıldığında alana ziyaretçi kabul edilmeyecek. Alana alınmayan ziyaretçiler Salda Gölü'nü seyir terasından gözlemleyebilecek.

'Türkiye'nin Maldivleri' olarak bilinen NASA'nın "Ayakkabıyla bile girilmemeli" dediği, UNESCO’nun Dünya Doğal Miras Listesi’ne almak için çalışmalar başlattığı Salda Gölü'nden içler acısı görüntüler gelmişti. Gölün bazı noktalarında su çekilmesi yaşandığı ve bataklık alanlar oluştuğu iddia edilmişti. Görüntülerin ardından Salda Gölü'ne ziyaretçi sınırı getirildi. Beyaz Adalar'da yıllık 572 bin 173 kişiyle, Halk Plajı da yıllık 280 bin 628 kişiyle sınırlandırıldı. Günlük ve saatlik alan için müsaade edilen ziyaretçi sayıları dolduğunda ziyaretçi girişleri bekletilecek. Bekletilen ziyaretçiler Salda Gölü'nü seyir terasından izleyebilecek.

Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü ve koruma alanları, çeşitli üniversitelerden gelen iklim elçilerine akademisyenlerce anlatılarak saha çalışması yapıldı, yürütülen koruma projeleri tanıtıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, Salda Gölü Beyaz Adalar mevkisini iklim elçileriyle inceledi. Alanda bilimsel çalışmalar gerçekleştiren akademisyenlerle yerinde inceleme ve bilgi paylaşımlarında bulunduğunu belirten Oktar, Salda Gölü hakkında halkın doğru bilgiye erişimini sağlamayı hedeflediklerini aktardı. Oktar, gölün herkes için kıymetli ve mutlak korunması gereken bir alan olduğunu vurgulayarak, "Salda Gölü ve çevresinin korunması çalışmaları Bakanlığımızca üst düzeyde çevre hassasiyetiyle yürütülmekte" dedi.

"BİLİMSEL ÇALIŞMALARA GÖRE KORUMA TEDBİRLERİ ALINDI"

Gölün yüzeyinin 7 katı kadar alanın koruma altına alındığını söylenen Oktar, bölgenin NASA'nın sosyal medyadaki paylaşımlarının ardından ziyaretçi akınına uğradığını söyleyerek şöyle konuştu:

"Şu anda bulunduğumuz nokta 'dünyadan marsa bir pencere' niteliğinde ve tüm dünyanın ilgi odağında olan Salda Gölü'nün en hassas ve değerli noktası olarak bilinen, bilimsel olarak da popüler hale gelen Beyaz Adalar bölgesidir. Bu bölgeyi hassas kılan özeliklerden birisi hidromanyezit minerallerinin oluşumlarının en yoğun gözlemlendiği nokta olmasıdır. Özellikle NASA'nın sosyal medyadaki paylaşımıyla dünyanın ilgisini toplamış ve çok yoğun şekilde ziyaretçi akınına uğramıştır. Bu aşırı talebin sonucunda ise alan, kontrolsüz kullanıma ve kirliliğe maruz kalmıştır. Alanın koruma-kullanma dengesi gözetilerek Bakanlığımızca bölgede üniversitelerle iş birliği yapılarak bilimsel çalışmalar başlatılmıştır. Sonuçlanan bilimsel çalışmalara göre koruma tedbirleri alınmış ve uygulamalar da bu hassasiyete göre sürdürülmüştür."

"SEYİR TERASI YAPILDI"

Bilimsel verilere dayalı çalışmalara başlandığına, kaçak inşa edilen yapıların ve görüntü kirliliğine neden olan çadırların kaldırıldığına dikkati çeken Oktar, "Öncelikle bu alanda mevcutta bulunan 4 kilometrelik sahil kısmının bozulmasını engellemek için ahşap bariyer yapıldı. Böylece araçların ve insanların sahil kısmına erişimine izin verilmedi. Ziyaretçilerin Salda Gölü'nü uzaktan gözlemleyebilecekleri seyir terası yapıldı. Alanın otopark ihtiyacı sit alanının 2 kilometre uzağında çözümlenmiştir. Ücretsiz elektrikli trenle ziyaretçilerin erişimi sağlanmaktadır. Gördüğünüz bu alan tamamen dumansız hava sahası ilan edildi. Alan 7 gün 24 saat kamera sistemiyle izlenmektedir. Böylece ziyaretçilerin herhangi bir tahribata yönelik davranışına izin verilmiyor. Sıfır atık yönetimi kapsamında alana atık kumbaraları yerleştirildi. Hiçbir şekilde konaklama hizmetine yönelik kullanımlara izin verilmedi. Konaklama sit alanı dışındaki yerleşimlerde belirlendi."

"ZİYARETÇİ SINIRI GETİRİLDİ"

"NASA'nın Mars'dan getireceği kayaçlar üzerinde yapılacak çalışmalarına da ışık tutması hedeflenen Salda Gölü ve çevresindeki hidromanyezit oluşumlara yönelik projemiz de Bakanlığımızca tamamlandı. Diğer taraftan Salda Gölü'nün sosyoekonomik analiz ve taşıma kapasitesinin belirlenmesi çalışmalarımız tamamlandı. Beyaz Adalar'da yıllık 572 bin 173 kişiyle, Halk Plajı da yıllık 280 bin 628 kişiyle sınırlandırıldı. Bunun için gerekli otomasyon sistemleri kuruldu. Günlük ve saatlik alan için müsaade edilen ziyaretçi sayıları dolduğu takdirde kısa süreliğine ziyaretçi girişlerini bekletiyoruz. Bakanlığımızca yine Salda Gölü ve çevresindeki biyoçeşitlilik, yönetim planı çalışmaları projelerimiz de devam ediyor. Projelerimiz sonucunda elde edilen bilimsel veriler, koruma tedbirlerine yansıtılacak. Hedefimiz Salda Gölü ve çevresini en iyi şekilde korumak, gelen ziyaretçiler bakımından alanda koruma kullanma dengesini sağlamaktır. Diğer bir hedefimiz ise Salda Gölü ve çevresini UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kazandırmaktır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN