Gramını 4 Bin Dolar'a satıyorlar! Bu işi Türkiye'de ilk onlar yapmaya başladı... Asya ve Avrupa'ya yetiştiremiyorlar

Gramını 4 Bin Dolar'a satıyorlar! Bu işi Türkiye'de ilk onlar yapmaya başladı... Asya ve Avrupa'ya yetiştiremiyorlar

Bu işi Türkiye’de ilk onlar yapmaya başladı. Şanlıurfalı şirket gramını 4 bin dolara satıyor, Asya ve Avrupa’ya sipariş yetiştiremiyorlar. İşte detaylar…

Şanlıurfa Karaköprü ilçesine bağlı Akpınar Mahallesinde 5.500 metrekarelik alana kurulan kapalı alanda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan ve dünyadaki tüm akrep ile yılan sokmalarına karşı etkili olan Andractanus Crassicauda akrebi yetiştirilerek sağımı yapılıyor.

Şanlıurfa’da akrep yetiştiriciliği belgesi olan tek firmanın sahibi Mehmet Örenler, bakanlıktan aldıkları izinler ile 10.000 akrebin yetişebileceği kapasiteleri bulunduğunu söyledi. Örenler, 2020’de çıkan yönetmelik kapsamında, Türkiye’de ilk kurulan firma olduklarını belirtti. Ayda 50 gram akrep zehri üreten Örenler, bunları 7.000-11.500 dolar arası fiyattan sattıklarını da aktardı.

Akrep üretme fikrinin, babasının çocukken okul harçlığını çıkarma isteğiyle oluştuğunu aktaran Örenler, “Babamın akrepleri yakalayıp Sağlık Bakanlığına götürmesiyle gelen bir fikirdi. 2020’de çıkan yönetmenliğe göre de biz bu işi için yönetmenlikten izin alarak yapıyoruz, toplamda 6 bakanlıktan 10’a yakın izin aldık. Ondan sonra resmi bir şekilde biz bu işe tam teşekküllü şekilde başladık. Şu anda yaklaşık 150-200 metrekarelik bir alanda bu işi yapıyoruz” dedi.

yeni-proje-26.jpg

AYDA 50 GRAM ZEHİR ÇIKIYOR

Akrebin canlı yakalanmasının, toplanmasının yönetmeliğe göre yasak olduğu bilgisin veren Örenler, şunları aktardı:

“Akreplerin çiftleşmesini ve üremesini yani çoğalmasını biz kendi tesisimizde yapıyoruz. Burada yaklaşık aylık ortalama 50 gram arası bir stokumuz var. Akreplerden yaklaşık aylık 50 gram zehrimiz çıkıyor. Çıkan bu zehirler de Orta Asya ülkelerine ve Avrupa ülkelerine, Almanya, Hindistan, Çin, Japonya, Güney Kore oralara gidiyor. Akrep zehrinin gram fiyatı numune olarak 3 bin dolar ile 4 bin dolar arasında değişiklik gösteriyor. Genel satışa başlandığı zaman ise 7 bin dolar 11 bin 500 dolar arası değişiyor.”

İstanbul Havalimanı’nda yapılan bir operasyonda, ABD’ye kaçırılmak üzere yaklaşık 1500 tarantula ile akrep ele geçirilmişti. Endemik türleri bavula koyarak ABD’ye kaçırmaya çalışırken gözaltına alınan Amerikan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Lorenzo Prendini’yi tanımadıklarını belirten Örenler, “Bizim tesisimiz yasaldır, bir akrep dahi bizim tesisimizden dışarı çıkmaz. İstanbul Havalimanı’nda yakalanan bu adamı tanımıyoruz, bizimle ilgisi ve alakası yoktur, bizim her işimiz yasaldır” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN