Gül, yeni anayasa için uzlaşı bekliyor

Gül, yeni anayasa için uzlaşı bekliyor

Türk Ceza Hukuku Günleri’nin 16’ncısına katılan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Meclisimizin HSK’ya üye seçiminde gösterdiği uzlaşıyı, ülkemizin ihtiyacı olan yeni sivil anayasa yapımında da göstereceğine inanıyorum” dedi.

1 Haziran 2015’te Türk Ceza Hukuku reformu kapsamında temel ceza kanunlarının yürürlüğe girmesi nedeniyle, her yıl aynı tarihte düzenlenen Türk Ceza Hukuku Günleri’nin 16’ncısı başladı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, pandemi nedeniyle etkinliğe çevrimiçi katıldı. HSK seçimlerinde gösterilen uzlaşı ortamının yeni anayasa için de geçerli olmasını temenni ettiğini söyleyen Gül, önemli açıklamalara yer verdi.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na değinen Gül; insanlığa karşı suçlar, kişilere karşı suçlarla kanunun bireyi merkezine aldığını ve devlete karşı suçların kanunun sonunda yer aldığını söyledi.

Gül, 2014 yılında yapılan değişiklikle inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme suçuna iki yeni fıkra eklendiğini belirterek, böylece dini inancın yerine getirilmesini ve kişilerin yaşam tarzlarına müdahale edilmesini edilmesine ceza öngören düzenlemelerin yürürlüğe girdiğini söyledi. Gül, “Bunlar ceza hukuku politikalarımızda durduğumuz yeri göstermesi bakımından kayda değer gelişmelerdir” dedi.

SON İKİ YILDA 3 YARGI PAKETİ ÇIKARILDI

“Ceza kanunları özgürlük ve güvenlik dengesinde kantarın topuzunu ayarlayabildiği ölçüde başarılıdır” diyen Gül, bu başarıyı kişi onuru ve birey özerkliğinin sahiplenilmesiyle sağlanacağını belirtti.

Gül; siyaset kurumunun, değişime ayak uydurması gerektiğini ifade ederek, “Ceza kanunlarının ihtiyaçlar temelinde gözden geçirilmesi ve değiştirilmesi gereken hususlarının değiştirilmesini de yine bu çerçevede değerlendiriyoruz. Uygulama ve mevzuatta görülen sorunların çözümü için hukuk camiası olarak, istişari zeminde ortak çabanın izini sürmeyi çok önemsiyoruz” diye konuştu.

Gül, mevzuat değişse de önemli olanın uygulanması olduğunu kaydederek, “Adalet hizmetinin kalitesini belirleyecek olan yine ve her zaman insan unsurudur” dedi.

Gül, ceza adaleti sağlanırken toplumda yeni yaralar açılmaması ve var olan yaraların iyileştirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Son iki yılda reformlarımızın, 3 yargı paketi şeklinde çıktığını biliyoruz. Koruma tedbirlerinde, makul sürede yargılama hakkında önemli adımlar attık” açıklamasında bulundu.

“YARGININ GÖREVİ KANUNLARI UYGULAMAKTIR”

Bakan Gül, “soruşturmaya yer olmadığına dair kararların” uygulayıcılar eliyle daha güçlü kullanılması gerektiğini bildirerek, şunları söyledi:

“Elbette çok basit iddialarla, birtakım suçlamalarla, şikayetlerle kamuoyunun gündemini meşgul edecek soruşturmalara tehalük edilmesi de yine bu anlamda uygulamanın daha da iyi şekillenmesi hususundaki beklentimizi açıkça ortaya koymaktadır.

Vatandaşımızın asılsız iftiralarla şeref ve onurunun zedelenmesi asla kabul edilemez. Tabii bu noktada çamur at izi kalsın kabilinden yapılan iftira ile haklı sebebe dayanan iddiayı birbirinde ayırmak gerekir. Hukuk karakter suikastının sığınağı değildir. Hukuk itibar suikastı, dedikodu ve söylentinin değil gerçeğin peşindedir.

İnsan onurunu yaralamaya, karalamaya yönelik yalan ve iftiraların yerine gerçeği koyacak olan da hukuktur. Bunu yapacak olan da savcılık makamıdır, bu makamın yapacağı etkin soruşturmadır. Elbette soruşturmada esas olan gizliliktir ama bu gizlilik hakikati toplumdan kaçırmak anlamı taşımaz. Bu sürecin amacı bir yandan kişi şeref ve haysiyetini korumak, diğer yandan soruşturmanın etkin yürütülmesini sağlamaktır. Dolayısıyla bir suç iddiasını ve işin aslını araştıracak olan savcılarımızdır. Kanunlar çerçevesinde, deliller ışığında adil kararı verecek olan da hakimlerimizdir. Hak aranacak yegane yer yargıdır. Bu noktada kimsenin kendisini hakim-savcı yerine koyma, mahkeme yerine geçme yetkisi yoktur. ‘Bırakalım yargı görevini yapsın’ diyorsak o halde yargının görevinin kanunları uygulamaktan ibaret olduğunu da unutmamalıyız.”

UZLAŞI ZEMİNİ UMUT VERİCİ

Kanunda bir eksiklik olduğu düşünüldüğünde adresin TBMM olduğunu vurgulayan Gül, kanunu değiştirmenin görev ve yetkisinin TBMM’ye ait olduğunu belirtti. Gül, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na yeni üye seçiminde TBMM’de uzlaşı sağlandığını hatırlatarak, “Bu uzlaşı zemini ilerisi için de oldukça umut vericidir. Meclisimizin HSK’ya üye seçiminde gösterdiği uzlaşıyı, ülkemizin ihtiyacı olan yeni sivil anayasa yapımında da göstereceğine inanıyorum” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN