Gülistan Doku’nun kaybolmasına ilişkin soruşturmada hakkında yakalama kararı bulunan ve ABD’den Türkiye’ye iadesi istenen Umut Altaş’ın FBI tarafından iki gün boyunca sorgulandığı ortaya çıktı. ABD makamlarınca hazırlanan 34 sayfalık tutanakta Altaş, Doku’nun Mustafa Türkay Sonel tarafından araç içerisinde tabancayla vurularak öldürüldüğünü gördüğünü, ardından cesedin bagaja taşındığını ve olay sonrasında aynı araçla bölgeye geri dönülerek kamera kontrolü yapıldığını anlattı.
Altaş, FBI görevlilerine verdiği ifadede cinayet sırasında araçta bulunduğunu da doğruladı. Sorguda kendisine yöneltilen 109 soru arasında Doku’nun nasıl öldürüldüğü, cesedin nereye götürüldüğü, olaydan sonra kimlerle iletişim kurulduğu ve bölgedeki kamera kayıtlarına ilişkin ayrıntılar da yer aldı.
Dalgıçlar bile işin içindeymiş
FBI İKİ GÜN BOYUNCA SORGULADI
Erzurum ve Tunceli Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen Gülistan Doku soruşturmasında önemli bir gelişme yaşandı. Hakkında yakalama kararı bulunan ve ABD’de olduğu tespit edilen Umut Altaş’ın, Türkiye’nin adli yardımlaşma talebi kapsamında FBI tarafından sorgulandığı belirlendi.
Türk adli makamları tarafından hazırlanan soru seti ABD makamlarına iletildi. Bunun üzerine FBI ve ABD İç Güvenlik Soruşturmaları birimi görevlileri, Altaş’ın ifadesini 19 ve 20 Ağustos 2026 tarihlerinde Pennsylvania’daki Moshannon Valley İşleme Merkezi’nde aldı.
FBI’ın 26 Ağustos 2026 tarihli resmi yazısında, görüşmeyi belgeleyen FD-302 raporunun Türkiye’nin adli yardımlaşma talebi üzerine hazırlandığı belirtildi.
34 sayfalık tutanak daha sonra adli yardımlaşma kanalları aracılığıyla Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü üzerinden Türk adli makamlarına ulaştırıldı.
Gülistan Doku cinayetinde çarpıcı detay: Mustafa Sonel cinayet mahallinde sabahlamış
ALTAŞ’A 109 SORU YÖNELTİLDİ
FBI tutanağında, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın kasten öldürme, nitelikli cinsel saldırı, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ile delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme suçları kapsamında sürdürüldüğü kaydedildi.
Türk makamlarının hazırladığı adli yardımlaşma talebinde Umut Altaş’a yöneltilmek üzere toplam 109 soru bulunduğu belirtildi.
Sorgunun en dikkat çekici bölümlerinde Altaş’ın, Mustafa Türkay Sonel ile ilişkisi ve Gülistan Doku’nun kaybolduğu gece yaşandığını öne sürdüğü olaylar ayrıntılı şekilde ele alındı.
“MUSTAFA TÜRKAY SONEL’İN GÜLİSTAN’I ÖLDÜRDÜĞÜNE İNANIYOR MUSUN?”
FBI görevlileri, Altaş’a Mustafa Türkay Sonel ile ilişkisini sordu. Altaş, Sonel’in kendisini “kullandığını” söyledi.
Görevlilerin “Nasıl kullandı?” şeklindeki sorusu üzerine Altaş, Sonel’in kendisini Gülistan Doku’yu öldürmek ve suçu onun üzerine bırakmak amacıyla kullanmış olabileceğini öne sürdü.
Bunun ardından FBI görevlileri doğrudan, “Mustafa Türkay Sonel’in Gülistan Doku’yu öldürdüğüne inanıyor musun?” diye sordu.
Altaş başını sallayarak “Evet” yanıtını verdi.
“Neden buna inanıyorsun?” sorusuna ise Altaş, olayı gördüğünü belirterek cevap verdi.
“GÜLİSTAN ARKA KOLTUKTAYDI, SİLAHI ÇIKARIP VURDU”
Altaş’ın FBI’a anlattığı iddiaya göre olay 5 Ocak 2020 gecesi meydana geldi.
Altaş, Mustafa Türkay Sonel ile birlikte Gülistan Doku’nun bulunduğu bölgeye gittiklerini, Doku’yu köprü kenarında gördüklerini ve daha sonra genç kadının BMW marka araca bindiğini ileri sürdü.
Altaş’ın anlatımına göre aracın direksiyonunda Mustafa Türkay Sonel bulunuyordu. Altaş ön yolcu koltuğunda, Gülistan Doku ise arka koltukta oturuyordu.
Altaş, araç içerisinde Doku’nun kendilerine “Beni rahat bırakın, neden beni takip ediyorsunuz?” dediğini ve tartışmanın ardından çığlık atmaya başladığını öne sürdü.
Bunun ardından Mustafa Türkay Sonel’in torpido gözünden siyah renkli bir tabanca çıkardığını ve Gülistan Doku’ya ateş ettiğini iddia etti.
Altaş, silahın üzerinde Türk bayrağı bulunduğunu da söyledi.
FBI görevlileri, Altaş’a ateş edilmesinin ardından Gülistan Doku’ya bakıp bakmadığını sordu.
Altaş “Evet” dedi.
Bunun üzerine “Ölü müydü?” sorusu yöneltildi. Altaş bu soruya da “Evet” cevabını verdi.
Eski vali cinayeti karartmak için devlet kurumlarını seferber etti: Örtbas 'ordusu' kurmuş
“CESEDİ BAGAJA TAŞIDIK”
Altaş’ın ifadesindeki en önemli bölümlerden biri, ateş edilmesinin ardından yaşandığını söylediği olaylara ilişkin oldu.
Altaş, Gülistan Doku vurulduktan sonra Mustafa Türkay Sonel’e neden onu öldürdüğünü sorduğunu ileri sürdü.
İddiasına göre Sonel kendisine susmasını ve cesedin bagaja taşınmasına yardım etmesini söyledi.
Altaş, ilk anda bunu yapmak istemediğini ancak daha sonra Sonel ile birlikte Gülistan Doku’nun cesedini BMW’nin bagajına taşıdıklarını söyledi.
Böylece Altaş, FBI sorgusunda yalnızca Doku’nun araç içerisinde vurulduğunu gördüğünü değil, ölümün ardından cesedin taşınmasına da katıldığını ifade etti.
Handan Sonel'in ifadesi ortaya çıktı: Gülistan Doku'yu tanımıyordum
"BABAM BU İŞİ HALLEDECEK"
Altaş’ın anlatımında olay sonrasında dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in koruma görevlisi Şükrü Eroğlu da yer aldı.
Altaş, cesedin bagaja konulmasının ardından Mustafa Türkay Sonel’in Şükrü Eroğlu’nu telefonla aradığını ileri sürdü.
İddiaya göre Sonel ile Eroğlu yaklaşık 15-20 dakika görüştü. Altaş, kendisinin bu konuşmanın dışında bırakıldığını söyledi.
Altaş, Sonel’in daha sonra kendisine “Sus, kimseye bundan bahsetme.” dediğini öne sürdü.
Kendisi “Bu mesele ortadan kalkmaz” dediğinde ise Sonel’in “Babam bu işi halledecek ve ortadan kaldıracak.” şeklinde konuştuğunu iddia etti.
Tutuklu eski Tunceli Valisi Sonel'e 4 farklı suçtan tutuklama
ERTESİ SABAH: “MERAK ETME, HALLETTİK”
Altaş, ertesi sabah Mustafa Türkay Sonel’in kendisini yeniden aradığını söyledi.
Altaş’ın anlatımına göre kendisi Sonel’e ne olduğunu sordu. Sonel ise “Merak etme, hallettik. Sadece kimseye hiçbir şey söyleme.” dedi.
Altaş daha sonra Gülistan Doku’nun cesedinin nerede olduğunu sorduğunu ve Sonel’e “Nereye gömdün?” dediğini de FBI görevlilerine anlattı.
Gülistan Doku soruşturmasında Umut Altaş’tan dikkat çeken iddia: Cesedin yerini göstereceğim
CESEDİN YERİ İÇİN PERTEK YOLUNU GÖSTERDİ
FBI tutanağında cesedin muhtemel yeriyle ilgili iddialar da yer aldı.
Altaş’ın anlatımına göre Mustafa Türkay Sonel, cesedin olay yerinden Pertek istikametine doğru götürüldüğünü söyledi.
Altaş önce mesafeyi yaklaşık 15-20 dakikalık yol olarak ifade etti. Daha sonra bu süreyi yaklaşık 30 dakika olarak düzeltti.
Bölgenin toprak yol olduğunu ve o dönemde yeni bir yol yapıldığını anlatan Altaş, cesedin Pertek yolu civarında, yeni yapılan yolun kenarına gömülmüş olabileceğini öne sürdü.
Ancak Altaş bu bölümün kendi gördüğü bir olaya dayanmadığını, Sonel’den aldığı bilgi üzerinden yaptığı bir tahmin olduğunu da belirtti.
BAZ KAYITLARI ÜÇ İSMİ AYNI BÖLGEDE GÖSTERDİ
FBI sorgusunda Altaş’a Türk soruşturma makamlarınca hazırlanan daraltılmış baz kayıtları ve Plaka Tanıma Sistemi verileri de gösterildi.
Dosyada yer alan tespitlere göre 5 Ocak 2020 saat 22.09’da Umut Altaş, Gülistan Doku’nun son görüldüğü Sarısaltuk Viyadüğü çevresindeydi.
Mustafa Türkay Sonel’in de 22.08-22.37 saatleri arasında, Şükrü Eroğlu’nun ise 22.08’de aynı bölgede bulunduğu belirtildi.
Plaka Tanıma Sistemi kayıtlarına göre Mustafa Türkay Sonel’in kullandığı BMW, saat 22.17.51’de Tunceli’den Elazığ yönüne çıktı. Araç saat 22.30.17’de Tunceli yönüne geri döndüğünde sürücü koltuğunda Sonel, ön yolcu koltuğunda ise Umut Altaş bulunuyordu.
Gülistan Doku cinayetinin kritik ismi Türkiye'ye iade ediliyor: Umut Altaş ABD’de gözaltına alındı
FBI’DAN KRİTİK SORU: “NEDEN CİNAYET ARACINA GERİ DÖNDÜNÜZ?”
Bu kayıtların Altaş’ın ilk anlatımıyla çelişmesi üzerine FBI görevlileri sorguyu derinleştirdi.
Altaş, sonunda olaydan sonra Mustafa Türkay Sonel ile aynı BMW’ye binerek köprü bölgesine yeniden gittiklerini anlattı.
FBI görevlileri bu kez, “Az önce birinin öldürüldüğü araçla köprüye neden geri dönesiniz ki?” diye sordu.
Altaş’ın iddiasına göre Sonel, bölgeye geri dönmelerinin nedenini “Herhangi bir kamera var mı diye bakmak için oraya gideceğiz.” şeklinde açıkladı.
Gülistan doku soruşturmasında sır perdesi aralanıyor: Aileden alınan DNA'nın sebebi 'lüks BMW' çıktı
“KAMERALAR KAYIT YAPMAYACAK” İDDİASI
Sorguda Gülistan Doku’nun son görüldüğü viyadüğü gören üniversite kamerası da gündeme geldi.
Altaş, Mustafa Türkay Sonel’in köprüye geri döndükleri sırada kendisine kameraların kayıt yapmayacağını söylediğini öne sürdü.
Ancak kamera kayıtlarının kim tarafından veya hangi yöntemle silindiğine ilişkin bilgisinin olmadığını belirtti.
Gülistan Doku cinayetinin kritik ismi Türkiye'ye iade ediliyor: Umut Altaş ABD’de gözaltına alındı
“BENİM GÜCÜMÜ BİLİYORSUN, SENİ VE AİLENİ ÖLDÜREBİLİRİM”
Altaş, cinayetin ardından Mustafa Türkay Sonel tarafından tehdit edildiğini de iddia etti.
İfadesine göre Sonel kendisine, “Benim gücümü biliyorsun, seni ve aileni öldürebilirim.” dedi.
Altaş ayrıca Sonel’in “Biz ailece devletiz, bize hiçbir şey yapamazlar.” şeklinde konuştuğunu öne sürdü.
Sonel’in susması karşılığında kendisine para teklif ettiğini, kendisinin bunu kabul etmediğini ancak Sonel’in cüzdanına para koyduğunu da iddia etti.
HAMİLELİK VE KÜRTAJ İDDİASI DA SORULDU
FBI sorgusunda Gülistan Doku’nun hamile bırakıldığı ve kürtaja zorlandığı yönündeki iddialar da ele alındı.
Altaş, bu konuda doğrudan bilgi sahibi olmadığını söyledi.
Ancak daha önce eski işvereni Rüstem Keskin ile yaptığı görüşmede kendisine ait olduğu belirtilen sözler FBI görevlileri tarafından hatırlatıldı.
Altaş’ın Keskin’e, Mustafa Türkay Sonel’in Gülistan Doku’nun hamile kaldığını, kürtaj yaptırmasını istediğini, Doku’nun bunu kabul etmeyerek çığlık attığını ve bunun üzerine Sonel’in başından tek el ateş ederek Doku’yu öldürdüğünü anlattığı kayıtlara yansımıştı.
FBI görevlileri bu sözlerin kendisine ait olup olmadığını sordu.
Altaş önce cevap vermek istemedi. Ardından sözlerin kendisine ait olduğunu kabul etti. Ancak sonrasında hamilelik ve kürtajla ilgili bazı ifadeleri tahmin ederek söylemiş olabileceğini ve ayrıntıların bir bölümünü hatırlamadığını savundu.
Gülistan Doku soruşturmasında gizli tanık ifade verdi: Vali’nin oğlu tecavüzü herkese anlatırdı
WHATSAPP’TAN GÖNDERİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLEN VİDEO
Dosyada ayrıca Altaş’ın daha önce eski işverenine anlattığı bir WhatsApp videosu da yer aldı.
Altaş’ın anlatımına göre Mustafa Türkay Sonel kendisine yalnızca bir kez izlenebilen bir WhatsApp videosu gönderdi.
Altaş, FBI sorgusunda videonun Sonel tarafından gönderildiğini doğruladı.
Videonun birkaç saniye sürdüğünü ve görüntüde bir kişinin ceset parçası tuttuğunu söyledi.
Ancak görüntüdeki cesedin Gülistan Doku’ya ait olduğunu kesin olarak belirleyemediğini ifade etti.
FBI görevlileri, daha önce videodaki kişinin Gülistan Doku olduğunu söylediği yönündeki beyanını hatırlattığında Altaş bu sözlerin de kendisine ait olduğunu kabul etti ancak görüntüyü net göremediğini ileri sürdü.
91’İNCİ SORU: “CİNAYET SIRASINDA ORADA MIYDIN?”
İki günlük sorgunun en dikkat çekici bölümlerinden biri 91’inci soruda yaşandı.
FBI görevlileri, Altaş’ın eski işvereniyle yaptığı görüşmede cinayet sırasında Mustafa Türkay Sonel ile birlikte olduğunu söylediğine ilişkin ifadeleri hatırlattı.
Ardından kendisine açık şekilde şu soru yöneltildi:
“Gülistan Doku öldürüldüğü sırada Mustafa Türkay Sonel ve Gülistan Doku ile birlikte miydiniz? Olaya bizzat tanık oldunuz mu?”
Altaş’ın cevabı tutanağa “Hepsine evet.” şeklinde geçti.
FBI görevlileri, sorgu boyunca bazı konularda çelişkili ifadeler vermesine rağmen cinayet sırasında olay yerinde bulunduğu yönündeki beyanının geçerli olup olmadığını bir kez daha sordu.
Altaş olay yerinde bulunduğunu doğruladı.
Tuncay Sonel'in koruması Şükrü Eroğlu’nun ifadesi ortaya çıktı: 'Valinin talimatıyla yaptım'
BABASINA GÖNDERDİĞİ MESAJ DA DOSYADA
Soruşturmada Umut Altaş’ın babası Celal Altaş’ın telefonunda bulunan WhatsApp mesajı da FBI sorgusunda gündeme geldi.
Telefon incelemesinde Altaş’ın babasına “Rol yapmayı bırak. Beni susturan sendin.” mesajını gönderdiği tespit edildi.
FBI görevlileri bu mesajı Altaş’a sordu. Altaş mesajı kendisinin gönderdiğini kabul etti ancak neden bu ifadeleri kullandığını hatırlamadığını söyledi.
Görevliler mesajın, Altaş’ın Gülistan Doku olayı nedeniyle susturulduğu ve ABD’ye gönderilmesinde babasının rolü bulunduğu anlamına gelip gelmediğini sorguladı.
Altaş önce ABD’ye gitme kararının kendisine ait olduğunu söyledi. Sorgunun devamında ise “Hepimizin fikriydi.” cevabını verdi.
MEKSİKA ÜZERİNDEN ABD’YE GEÇİŞİNİ ANLATTI
Altaş, Türkiye’den 25 Mayıs 2022’de İstanbul’dan Meksika’ya uçtuğunu, daha sonra ABD sınırına geçtiğini anlattı.
ABD sınırını yasa dışı şekilde geçebilmek için bir Meksika vatandaşına yaklaşık 10 bin dolar ödendiğini söyledi.
Altaş, bu paranın Tunceli’de babası tarafından doğrudan ilgili kişiye ödendiğini öne sürdü.
Gülistan Doku soruşturması derinleşiyor: Vali Tuncay Sonel'in oğlu tutuklandı
DOKU’NUN KAYBOLMASINDAN ÖNCEKİ DÖNEM DE SORULDU
FBI sorgusunda Gülistan Doku’nun kaybolmasından önce yaşandığı iddia edilen olaylar da ele alındı.
Türk makamlarının daraltılmış baz çalışmasına göre 27 Aralık 2019 saat 15.31-16.22 arasında Umut Altaş ile Gülistan Doku’nun Gençlik Merkezi çevresinde aynı bölgede bulunduğu bilgisi Altaş’a soruldu.
Altaş, kendisinin, Mustafa Türkay Sonel’in ve muhtemelen Gülistan Doku’nun da bölgede bulunmuş olabileceğini söyledi.
Bir kızın yürüdüğünü, Sonel’in bu kişiyi takip ettiğini, ardından ikisinin binaya girdiğini ve yaklaşık 15 dakika sonra çıktığını anlattı.
FBI görevlileri bu kişinin Gülistan Doku olup olamayacağını sorduğunda Altaş, “Mümkün olabilir.” cevabını verdi.
Altaş, gizli tanığın Gençlik Merkezi’nde uyuşturucu kullanıldığı ve Gülistan Doku’ya cinsel saldırıda bulunulduğu yönündeki iddialarını ise doğrulamadı.
SORGUNUN SONUNDA ESKİ VALİYİ SUÇLADI
İki günlük sorgunun sonunda FBI görevlileri Altaş’a Gülistan Doku hakkında bildiklerinin tamamını anlatıp anlatmadığını sordu.
Altaş “Evet” yanıtını verdi.
Ardından soruşturmanın adil yürütülmediğini öne sürerek dönemin Tunceli Valisini, olayın üzerinin kapatılması ve oğlunun adalete teslim edilmemesiyle suçladı.




