Gümüşhanelileri rahatlatan açıklama geldi! Geçtiğimiz gece gözlerine uyku girmemişti

Gümüşhanelileri rahatlatan açıklama geldi! Geçtiğimiz gece gözlerine uyku girmemişti

Gözüne uyku girmeyen Gümüşhaneliler derin bir oh çekiyor. Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan açıkladı herkes rahatladı. Uzman isim, “Sakin bölge” diyerek Gümüşhane’nin içine su serpti. İşte tüm detaylar…

Geçtiğimiz günlerde 4 şiddetinde bir depremle sağlanan Gümüşhane, günlerdir uyku uyuyamıyordu. Tektonik ve depremsel açıdan Türkiye'nin sakin bölgelerini işaret eden Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, “Şu an için büyük bir tehdit oluşturacak bir durum yok” diyerek Gümüşhane'nin sakin bölgeler arasında olduğunu açıkladı. İşte tüm detaylar…

4 ÜZERİ HASAR BIRAKIR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verileri kapsamında geçtiğimiz gün Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde meydana gelen 4.1 ve 4.3 şiddetindeki iki depremin ardından artçılar da vatandaşı tedirgin etmeye devam ediyor. Bölgedeki deprem aktivitelerini inceleyen Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alkan, tektonik ve depremsellik açısından Türkiye'nin sakin bölgelerini açıkladı. Gümüşhane'nin Bu bölgelerden biri olduğuna değinen Alkan, bölgeye yaklaşık 80 kilometre güneyden geçen ve Türkiye'nin en aktif doğrultu atılımlı faim mekanizmalarından birinin olduğunu söyledi.

deprem-gumushane.jpg

Kuzey Anadolu Fay Zonuna yakın olan Gümüşhane'nin depremlerden etkilenebileceğini ifade eden Alkan, bu fay hattı üzerinde güçlü ve yıkıcı depremlerin bölgede sarsıntılara neden olabileceğini aktardı. 4 ve üzeri bir büyüklükteki depremin sağlam zemin üzerinde inşa edilmemiş olan yapılara hasar verebileceğinin altını çizdi.

gumushane-deprem-haritasi.jpg

KENDİ İÇİNDE ÜRETİYOR

Geçtiğimiz günlerde Gümüşhane'de yaşanan 4 şiddetindeki deprem hakkında açıklamalarda bulunan Jeofizik Uzmanı Hamdi Alkan, deprem derinliğinin AFAD verileri kapsamında 7.0 ve Kandilli rasathanesinin ölçümlerine göre 5.0 olarak otomatik ve hızlı ölçümler olduğunu söyledi. İlk veriler kapsamında yorumlanan depremin daha sonra revize edildiğini ifade eden Doç. Dr. Alkan, 2. hesaplamalarda asıl derinliklerin ortaya çıktığını söyledi. Bölgede sığ depremler olduğunu işaret eden Alkan, bu durumun bir fikir oluşturduğunu da dile getirdi.

deprem-fay-haritasi.jpg

Doç. Dr. Alkan, “Dolayısıyla bu sismologların gördüğünde anlayabileceği bir durumdur. Gümüşhane depremlerinin Yedisu ve civarıyla ilişkilendirmek doğru değil. Çünkü Gümüşhane depremleri kendi içerisinde deprem üretmiş bir bölgedir. Bu bölge içinde Gümüşhane ve civarı için de çok büyük bir risk olmadığının göstergesidir. Bu bölgeler ancak Kuzey Anadolu Fay Zonunda meydana gelebilecek büyük bir depremle etkilenir ama bölgenin kendi tektoniğine baktığımızda çok fazla bir risk olmadığı görünüyor” sözlerini dile getirdi.

YEDİSU CİVARINA DİKKAT!

2023 yılı kapsamında Pure and Applied Geophysics dergisinde yayımlanan makaleler incelendiğinde bölgede büyük bir deprem oluşmadığını ifade eden Alkan, asıl problemin Yedisu civarında olduğuna değindi. Gümüşhane'de meydana gelen depremin kendi içerisinde ve kendi segmentinde yaşanan bir kırılma olduğunu ifade eden uzman isim, o depremin diğer segmentleri etkilemesinin oldukça uzun süreli bir iş olduğunu aktardı.

gumushane-deprem-1.jpg

Bölgede büyük bir tehdit oluşturacak durumun olmadığını aktaran Alkan, önemli olanın deprem zararlarının azaltılması için alınacak önlemler olduğunu aktardı. Yasal düzenlemelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Alkan, “Daha önceden olduğu gibi 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri süreci sonrasında da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile belediyeler zaten insanlara destek oluyorlar. Biz doğru yerden doğru yardımı alırsak, depremi bir sorun olmaktan çıkartırız” dedi.

O BÖLGELER DAHA TEHLİKELİ

2023 yılı Aralık ayında Baltica dergisi tarafından yayınlanan veriler kapsamında Gümüşhane Üniversitesinden Prof. Dr. Serkan Öztürk, Van Gölü civarı için 3 farklı sismolojik yöntem kullanılarak deprem tahmini yapıldığı aktarıldı. Van Gölü'nün doğusunun batısına göre daha riskli olduğunu ifade eden Alkan, Muradiye, Çaldıran, Özalp, Erçek, Van şehir merkezi, belki Gevaş, Erciş, Malazgirt ve civarının riskli bölgeler olarak görülebileceğini söyledi.

van-deprem-harita.jpg
​​​​​​​

Bu bölgelerin nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgeler olduğunu işaret eden uzman isim, doğru kurumdan doğru yardım alınmaması durumunda büyük problemler ortaya çıkabileceğini söyledi. Bölgede yapılanmanın doğru inşa edilmesi gerektiğini aktaran Alkan, “Korkmadan, paniklemeden dürüst bir şekilde işlerimizi hallettiğimizde depremler bizim için bir problem değildir.” sözleri ile açıklamalarını sonlandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN