Hasta babası için başladı, Türkiye’ye bedava yollamaya başladı! 5 dönüm bahçede 30 tür bitki: Hepsi birbirinden şifalı

Hasta babası için başladı, Türkiye’ye bedava yollamaya başladı! 5 dönüm bahçede 30 tür bitki: Hepsi birbirinden şifalı

Karabük’te yaşayan emekli ziraat mühendisi Fatma Ayhan, hasta babası için alternatif tedavi yöntemleri araştırırken ilgi duyduğu tıbbi aromatik bitkileri yetiştirmeye başladı. 10 yıldır bu bitkileri yetiştiren Ayhan, şimdi tohumlarını tüm Türkiye’ye bedava yollamaya başladı.

35 yıl kamuda çalıştıktan sonra 2022 yılında emekli olan 60 yaşındaki Fatma Ayhan, meslek hayatı boyunca çeşitli bitkilerin üretimi kadar tıbbi aromatik bitkilerle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı proje çalışmalarına da katılım sağladı.

Babasının rahatsızlığına alternatif tıp ile tedavi yöntemleri ararken özel ilgisinin arttığı bu bitkileri 10 yıl önce kendi bahçesinde yetiştirme kararı alan Ayhan, merkeze bağlı Kurtuluş Mahallesi’nde deneme yanılma yöntemiyle başladığı üretiminde 30 farklı türe ulaşmayı başardı. Ayhan, 5 dönüm bahçesinde acı bakla, tarhun, altın otu, zufa otu, sarı kantaron, peygamber süpürgesi, kara hardal, şahtere, çobançantası, muhabbet çiçeği, şekerciboyası, çöven, hodan, ezan çiçeği, hatmi, nane, ebegümeci, kırlangıç otu, oğulotu, tıbbi papatya, Karaman kimyonu, kişniş, solucan otu, kekik, civanperçemi, adaçayı ve portakal nergisi yetiştiriyor.

karabuk-1.jpg

BABASININ RAHATSIZLIĞI İÇİN ARAŞTIRMAYLA BAŞLADI

AA muhabirine, tıbbi aromatik bitkileri babasının rahatsızlığı için araştırırken daha ilginç yönlerini görmeye başladığını ve ilgisinin arttığını söyleyen Ayhan, "Bizler için ne kadar faydalı olduklarını ama bizim bu konuda çok da fikrimizin bulunmadığını, özellikle bu bitkilerin yetiştirilmesinin insanlık için ne kadar önemli olduğunu kavramaya başladıktan sonra benim aşkım oldular. O zamandan beri bu bitkilere karşı hep özel bir ilgiyle yaklaşıyorum” dedi.

“KURUMDAN EMEKLİ OLDUM AMA MESLEKTEN EMEKLİ OLMADIM”

Bahçesinde yetiştirdiği 30 tür bitkinin üretiminin yaygınlaştırılması için talep edenlere tohum yolladığını söyleyen ve tıbbi aromatik bitkilerin yeterince tanınmadığını vurgulayan Ayhan şunları söyledi:

"Tarımsal araştırma enstitülerinde bu konuda çalışan arkadaşlarımdan destek alarak bahçe oluşturdum. Bu iklimde, bu bitkilerin nasıl tepki verdiğini görme şansım oldu. Soran olursa, 'Kurumdan emekli oldum ama meslekten emekli olmadım.' diyorum. Soran kişilere gönüllü olarak aktarmaya gayret ediyorum."

Ayhan, Karabük'ün doğal yapısının çok özel bir yönü olduğunu vurgulayarak, "Karabük mikroklima özelliği taşıyor. Dağların arasında bir yer. Tıbbi aromatik bitkilerin Karabük için çok özel bir önemi var. Küçük alanlarda doğal üretim yapmak mümkün. Doğru bitkileri yetiştirerek halk sağlığına da katkıda bulunabiliriz." dedi.

karabuk.jpg

Bahçesinin 5 dönümünü bitkileri yetiştirmek için kullandığını ve bu üretimin kendisine oldukça keyif verdiğini de ifade eden Ayhan, "Karabük'te yaşayan herkesi bahçemi görmeye ve tarım hakkında bilgi almaya davet ediyorum. Elimden gelen, bildiğim, bu bahçede tecrübe ettiğim her ne varsa paylaşmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Karabük'te tıbbi aromatik bitkiler yetiştirmek isteyen üreticilerin kekik, tıbbi papatya ve oğulotu üzerine yoğunlaşmasını tavsiye ederim." sözlerine yer verdi.

Belirli tür ve çeşitlere yoğunlaşıldığı zaman Pazar sıkıntısı çekilmeyeceğine de dikkat çeken Ayhan, "Tıbbi aromatik bitkiler konusunda ortak çalışmayla çok güzel sonuçlar alacağını düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN