Hat sahipleri dikkat! Operatörler resmen dolandırıcılığa başladı: Taahhütünüz bitti deyip tam 2 kat fiyata...

Hat sahipleri dikkat! Operatörler resmen dolandırıcılığa başladı: Taahhütünüz bitti deyip tam 2 kat fiyata...

Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom... Tüm hat sahiplerini yakından ilgilendiriyor! Yüksek enflasyona bağlı olarak artan maliyetlerin ardından operatörler akıl almaz bir oyuna başladı. Vatandaşın mağdur edildiği yeni oyunun karşısında sessiz kalamayan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu 'uyanık olun' diyerek uyardı...

Son zamanlarda enflasyona bağlı olarak maliyetlerinde artış yaşayan operatörler, 2 yıl olan taahhüt süresi bitmeden faturalara zam yapmaya başladı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, operatörlerin 2 yıl fiyat sözünden cayarak, 1 yıl sonra zam yapmasının tüketici kanununa uygun olmadığını belirtti.

TAAHHÜDÜ ERKEN BİTİRME OYUNU

İnternet ve cep telefonu faturaları enflasyonun altında ezilirken, yüksek enflasyon ortamında ücretlere zam yapamayan operatörler, çareyi taahhüt süresini bitirmekte buldu. Müşterilerine 2 yıllık taahhütle paket satışı yapan operatörler, 1 yılın ardından sözleşmenin son bulduğunu belirterek zam uyguluyor.

h-11-1.jpg

"50 LİRA DAHA FAZLA ÖDERSİNİZ"

Müşterileri arayan satış temsilcileri telefonda, “Taahhüdünüz bitti şimdi bu paketi size indirimli fiyattan sunuyorum. Kabul etmezseniz 50 lira daha fazla ödersiniz” diyerek, zamlı fiyatın kampanyalı olduğuna ikna ediyor. Müşterinin, "Ben 2 yıllık kampanya paketi seçtim" demesi ise hiçbir işe yaramıyor.

Belirsiz süreli ya da süresi 1 yıldan daha fazla olan belirli süreli abonelik sözleşmesini hiçbir gerekçe olmadan ve cezai şart ödemeksizin istediğinde feshetme, yani cayma hakkının tüketicide olduğunu hatırlatan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, operatörlerin 2 yıllık fiyat sözünden cayarak, 1 yılın sonunda zam uygulamasının Tüketici Kanunu ile uyuşmadığını belirtti.

"ONAY ALMADAN ZAM YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Müşteriye kampanyasında iki yıllık fiyat sözü veren operatörün, bunu tüketicinin aleyhine değiştirme hakkı olmadığını söyleyen Ağaoğlu, “Tüketici Kanunu’na göre taahhütler ve sözleşmeler tüketici aleyhine değiştirilemez. Ancak cep telefonu ya da internet şirketleri sözleşmelerinde iki yıllık kampanyayı müşteriye 1 yıl sonra yenilenmek üzere diye satmış olabilir. Bunu da sözleşmeyi yapmadan müşteriye söylemesi gerekiyor. Abonelik sözleşmelerinde müşterilerin gözden kaçırdığı maddeler olabiliyor” ifadelerini kullandı.

h-11-2.jpg

MİLYONLARCA KİŞİ MAĞDUR EDİLİYOR

Sözleşmede ne olursa olsun tüketicinin onayı olmadan zam uygulanamayacağının da altını çizen Ağaoğlu, şunları aktardı:

“Kanuna göre onay almadan zam yapılması mümkün değil. Bu sebeple iki yıllık sattığı kampanyayı aslında 1 yıllık yaptık, sizi kandırdık dememek için de taahhüt bitti oyunu yapıyor. Cep telefonu ve internet şirketleri yıllarca tüketiciyi cayma bedeli ile ellerinde tutmaya çalıştı. Bu taahhütler konusunda her gün binlerce şikâyet alıyoruz.

Tüketici Kanunu’na göre tüketici, 1 yıldan daha uzun olan abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip. Operatörler, tüketiciye ‘2 yıl aboneliğin var. Erken çıkarsan 1000- 1200 TL ceza ödeyeceksin’ diyor. Her gün böyle şikâyet geliyor bana. Ben de diyorum ki 1 yıldan uzunsa aboneliğiniz hiç düşünmeden çıkın. Belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme yani cayma hakkını tüketicinin kullanabileceğini gösteren emsal kararlar var”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN