Hayvan hakları savunucularından AYM'ye ortak çağrı: Katliam yasasını iptal et, hayvanları yaşat

Hayvan hakları savunucularından AYM'ye ortak çağrı: Katliam yasasını iptal et, hayvanları yaşat

Yaşatacağız Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen hayvan hakları savunucuları, İstanbul'da eylem düzenledi. Eylemde, sokak hayvanlarına yönelik şiddeti öngören yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne çağrıda bulunuldu. Eylemde yapılan açıklamada, ''5199 Kanun artık sokakta yaşayan hayvanları katletme yasasına dönüştü. Altındağ, Niğde, İstanbul Kalamış, Kocaeli Gebze, İstanbul Ümraniye kıyımlarını hepimiz gördük. Yasanın iptalini görüşmek için daha kaç Gebze, kaç Niğde gerekiyor?' denildi.

Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki değişikliklerin ardından yaşanan sokak hayvanı katliamlarına tepki gösteren hayvan hakları savunucuları, İstanbul'da bir araya geldi. Yaşatacağız Platformu'nun düzenlediği eylemde, Anayasa Mahkemesi'nden yasanın iptal edilmesi istendi. Eylemciler, Altındağ, Niğde gibi birçok yerde yaşanan katliamları hatırlatarak, yasanın acilen durdurulması gerektiğini belirtti.

Eylemde, Ankara, Antalya ve İstanbul’daki hayvan hakkı savunucuları adına ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, kanundaki değişiklik sonrası Türkiye'nin birçok noktasından sokak hayvanlarına yönelik eziyet ve katliam haberlerinin gelmeye başladığı vurgulanarak AYM'ye yasanın iptal edilmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

aa1ufkzv.jpeg

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tarihin doğru tarafında durmayı, insan onuruna yakışır şekilde davranmayı seçiyoruz. 6 aydır olduğu gibi, bugün de sokaklarda hayvanların özgürce yaşaması için mücadele ediyoruz. Ankara, Antalya ve İstanbul’daki hayvan hakkı savunucuları olarak bu ortak açıklamayla Anayasa Mahkemesi'ne 'katliam yasasını iptal et, hayvanları yaşat' diye sesleniyoruz.

''AYM’NİN VERECEĞİ KARAR, MİLYONLARCA HAYVANIN YAŞAMINI DOĞRUDAN ETKİLEYECEK''

Anayasa Mahkemesi, AK Parti ve MHP’nin kapalı kapılar ardında ve halkın ezici çoğunluğunun itirazına rağmen apar topar Meclis’ten geçirdiği, 2 Ağustos’ta yürürlüğe giren katliam yasasını yakın zamanda inceleyecek ve bu yasayı iptal edip etmeme yönünde bir karar verecek. AYM’nin vereceği karar, milyonlarca hayvanın yaşamını doğrudan etkileyecek ve aynı zamanda Türkiye’nin faşizmle mücadelesi bakımından kritik bir öneme sahip olacak.

''YASANIN İPTALİNİ GÖRÜŞMEK İÇİN DAHA KAÇ GEBZE, KAÇ NİĞDE GEREKİYOR?''

Anayasa Mahkemesi’nin başkan ve üyelerine sesleniyoruz: Hepimiz biliyoruz ki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu artık sokakta yaşayan hayvanları katletme yasasına dönüştü. Değişiklikler yürürlüğe girdikten hemen sonra Türkiye’nin dört bir yanından art arda hayvan katliamı haberleri gelmeye başladı. Pek çok hayvanın işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığını gösteren fotoğraf ve videoları; Altındağ, Niğde, İstanbul Kalamış, Kocaeli Gebze, İstanbul Ümraniye kıyımlarını hepimiz gördük. Siz de gördünüz! Yasayı bir an önce iptal ederek bu sonu gelmez katliamı, işkenceyi, şiddeti sona erdirebilirsiniz. Yasanın iptalini görüşmek için daha kaç Gebze, kaç Niğde gerekiyor?

''HALK BU YASAYI İSTEMİYOR''

Hayvan hakları hareketinin yükselişte olduğu ve sokakta yaşayan hayvanların mahalle kültürünün bir parçası olarak beslenip korunduğu bu topraklarda toplumun %85’i sokakta yaşayan hayvanların öldürülmesine karşı olduğunu söylüyor. Teklif yasalaşmadan önce başlayan kitlesel sokak eylemleri, yasa yürürlüğe girdikten sonra da ısrarla ve kararlılıkla devam ediyor. Yasa değişiklikleri öncesi kent meydanlarında hayvanlar için tutulan yaşam nöbetleri, bugün, katliamların gerçekleştiği barınakların önünde sürüyor. Hayvan hakkı savunucularının ve hayvanseverlerin ilk günden beri yakından takip ettiği ve karşı çıktığı yasa değişiklikleri, beşinci ayında, hâlâ birçok ilde protesto ediliyor. Kısacası halk bu yasayı istemiyor. Hayvanların öldürülmesini ve adına barınak denen toplama kamplarında tecrit edilmesini meşru görmüyor"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN