Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı çalışan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü,

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı çalışan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü,

Yanında bol bol bozuk para taşıyan ve alışverişlerinde sıklıkla kullananlar bu haber sizi yakından ilgilendiriyor. Alışveriş esnasında öylece kalabilirsiniz. O 1 liralar geçerli olmayabilir. İşte konuya ilişkin detaylar…

Enflasyondan kaynaklı olarak 1 bir TL değerindeki madeni paraların basın maliyetleri 3 lira 50 kuruşa kadar çıktı. Bu yükselişten dolayı darphane neler masrafları kısabilmek adına 1 liraların gramajını da düşüş yapmaya başladı. Bu durum ise otomatları hafif olan bu madeni paraları algılamamasına yol açtı. Dolayısıyla otomattan 1 lira ile bir şey almak istediğiniz takdirde otomat size istediğini ürünü vermeyebilir. Çünkü 1 liraların değişen gramajı makinelerin ağırlık konusunda algılamamasına yol açmaya başladı.

yeni-proje-97.jpg

BOZUK PARALAR HER GEÇEN GÜN DEĞER KAYBEDİYOR

Halk TV’de yer alan habere göre, ilk defa üretime başladıkları sabahlar da oldukça kullanışlı olan 1 TL, 50 kuruş ve 25 kuruşluk madeni paralar yaşanan enflasyon nedeniyle her geçen gün değer kaybetmeye başladı. Özellikle de basım maliyeti değerinden yüksek bir hale gelen bozuk paralar hurdacılar tarafından satın alınarak eritilip daha büyük paralar kazanılması için kullanılıyor.

yeni-proje-98.jpg

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı çalışan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, madeni paraların üretim masraflarını en aza indirmek amacıyla bakır, çinko ve nikel oranlarında değişime gitmişti. Atılan bu adımdan sonra üretimde yüzde 30 tasarruf sağlandığı açıklanmıştı. Öte yandan 1 TL’nin akşam üretim maliyeti neredeyse 3 lira 50 kuruş olmuştu.

yeni-proje-99.jpg

OTOMATLAR YENİ PARALARI ALGILAMIYOR

Maliyetleri düşürmek adına madeni paraların gramajı düşürüldü lakin AVM, okul, kültür merkezleri, spor salonları gibi yerlerde kullanılan otomatlar gramajı düşürülen bu madeni paraları algılayamayabiliyor. Vatandaşlar otomatların yeni madeni paraları algıladıklarını söyleyerek şikayette bulunurken uzman isimler ise otomatların sen söyle yerinin ağırlık prensibiyle çalıştığını ve dolayısıyla gramajı düşürülen madeni paraları ayırt etmekte güçlük çekmelerinin normal olduğunu söylüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN