HDP Eş Genel Başkanı Buldan: HDP, Türkiye siyasetinde kilit noktadadır

HDP Eş Genel Başkanı Buldan: HDP, Türkiye siyasetinde kilit noktadadır

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında Bartın'da yaşanan maden faciasıyla ilgili Erdoğan'ın 'kader planı' ifadelerine tepki gösterdi. Buldan ayrıca, HDP'nin Türkiye'nin tüm sorunlarının çözümünde kilit bir noktada olduğunu ifade ederek," 3. yoldan başlattığımız yürüyüşle, halkımızın ve ittifaklarımızın gücüyle Türkiye'yi değiştirmeye, sorunları çözmeye geliyoruz." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Buldan, Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen ve 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciası sonrası, basın mensuplarına yaptığı konuşmasında 'bizler kader planına inanmış insanlarız' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki gösterdi.

Buldan'ın konuşmalarından satır başları şöyle:

"Amasra kesinlikle bir kaza değildir, cinayettir. Hayatların yok olup gitmelerinin nedeni elbette denetimsizliktir, kâr hırsıdır. AKP-MHP iktidarının yönetim zihniyetinin bu ülkeyi nasıl işçi mezarlığına çevirdiğine hepimiz tanığız."

"Kesinlikle kader planı olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Emekçinin canı üzerine kurulan zenginler sofrasıdır asıl sebep. İktidarın bu konudaki sicilini Soma'dan çok iyi biliyoruz. Tam 8 yıl oldu. Sorumlular iktidar tarafından korundu. Üstelik işçilerin kafasına tekme atanı da ateşe yaparak ödüllendirdiğinizi de biliyoruz, unutmadık."

"Giden canlar bunların umurunda değil, varsa yoksa iktidarlarının itibarı, algı yönetimi. İnsan yaşamını öncelikli görmeyen bu zihniyeti herkes iyi görmeli. Bizler bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Amasra'yı unutmayacağız, unutturmayacağız."

'SAYIŞTAY RAPORU ÇÜRÜMEYİ ORTAYA KOYMUŞTUR'

"Rant düzenleri her yerinden patlamaktadır, kirlilik halının altına sığmayacak boyutlardadır. Sayıştay raporları çürümenin boyutlarını çok net olarak ortaya koymaktadır. Bartın'da iş sağlığı ve güvenliğine gelince kaynak yok, başka yerlere gelince kaynak çok. Örneğin; Merkez Bankası bürokratları için hukuka aykırı 45 milyon liralık özel sağlık sigortası harcamasına bolca para var. TMSF bürokratlarının 18 milyon liralık özel sağlık giderine para var, işçinin can güvenliği için bu ülkede kaynak yok."

'FATURAYI HALKA ÖDETİYORLAR'

"Bartın'da ve diğer maden işletmelerinde gerekli teçhizata kaynak yok, günlük 5 milyon lira harcayan saray için sınırsız bir kaynak var. Yandaş enerji dağıtım şirketler, AR-GE faaliyeti adı altında yaptıkları 117 milyon 484 bin liralık usulsüz bir biçimde halkın elektrik faturasına yansıtmıştır, yemişler içmişler faturayı da halka ödetiyorlar."

"2010 yılından bu yana orman sınırları dışına çıkarılan alan toplam 6 milyon 194 bin hektardır. İki büyük ölçekte şehir kadar orman arazisini rant düzenine kurban etmiş olduklarını halkımızın bilmesi gerekiyor. Bu saray yutan saraydır. Halkın geçim kaynaklarını yutan bir sarayla karşı karşıyayız."

"Türkiye'nin en büyük işletmesi AKP'dir. Saray ve AKP, Türkiye'yi resmen işletiyorlar. Dün 2023 yılı bütçe teklifini açıkladılar. Savunma adı altında savaş politikalarına ayrılan pay 468.7 milyar TL. 2022 bütçesinin tam iki katı. Bütçelerinde faiz lobisi var, savaş lobisi var ama halk yok, işçi yok, kadın yok, yoksullar yok, emekliler yok... Bunun adı yokluk bütçesidir, bir adı daha var 'yolcu abbas'ın gidiş bütçesi'dir..."

'DEZENFORMASYON YASASI'NA TEPKİ

"Türkiye'de dezenformasyonun tek bir adresi var. O da AKP-MHP iktidarıdır. Gerçekler gün yüzüne çıktıkça korkuyorlar, kaybedeceklerini biliyorlar, bu korku onları bu yasaların çıkmasına teşvik ediyor. Seçimler öncesi iktidarlarının yolsuzluk ve rüşvet ifşaatları ortaya serilmesin diye kendilerince önlem aldıklarını biliyoruz. Kendi çöküşlerini durduramayacaklar."

"İktidara diyorum ki, siz Goebbels'in yolunda gitmeye devam edin, hakikatler ve sosyal medyanın gücü karşısında yenileceksiniz. 7/24 yürüttüğünüz yalan propagandanız, Twitter'ın 280 karakteri karşısında tuz buz olmaya devam edecektir."

'ADALETİN GİREMEDİĞİ DURUŞMA SALONUNA BİBER GAZI GİRDİ'

"Bunların haksızlıklarını anlatmaya devam edeceğiz. Geçen hafta Deniz Poyraz'ın duruşmasında yaşananlar, bu ülke gerçeğini ortaya koydu. İzmir'de adaletin giremediği duruşma salonuna biber gazı girdi. Kolluk güçleri katılımcılara, aileye gaz sıktı. Kardeşine şiddet uygulandı. Davayı Şakran'a taşıdılar. Şakran'da da insanların yüzüne, gözüne gaz sıkıldığına tanıklık ettik. Bütün bunları katilin ve arkasındakilerin güçlü olduğunu göstermek için yapıyorlar. Katil, ifadesinde 'kapatma iddianamesinde benim bu cinayeti neden işlediğim yazıyor' diyerek kimlerden güç aldığını itiraf etmiş durumda. Katil kesinlikle yalnız değil, arkasında belli odaklar vardır. "

'LEYLA GÜVEN'İN YAPTIĞI TEK ŞEY BARIŞI SAVUNMAK'

"Leyla Güven'e 11 yıl 7 ay intikam cezası yaptılar. Gerekçe, propaganda yapmak. Onun tek yaptığı barış ve demokratik hakkını savunmaktır. Hukuku çiğneyerek faşizm propagandası yapıyorlar. Bu ülkede barış ve özgürlük talepleri kelepçeliyse, Kürt sorununa çözüm arayışları tecrit altındaysa, cezaevleri işkencehaneye dönüştürülmüşse; savaş ve talan siyasetinin beslendiği yer bu zihniyettir. Adalet, barış ve emeğin hakkı bizim olacak, o günler yakındır. HDP bunun için var. Mücadele ortaklığı bizim varlık gerekçemizdir. Bundan geri adım atmayacağız."

'SEÇENEKSİZ DEĞİLİZ'

"Biz Türkiye'nin tüm sorunlarının çözümünde kilit bir noktadayız ve aynı zamanda buna talibiz. 3. yoldan başlattığımız yürüyüşle, halkımızın ve ittifaklarımızın gücüyle değiştirmeye, çözmeye geliyoruz. Gelecek seçimlerde ülkeyi büyük değişime ve güçlü demokrasiye ulaştıracak ana yol, HDP'nin 3. yoludur. Israrla tali yollardan gitmek isteyenler unutmasın, tali yollardan demokrasiye varılmaz."

"Ülkeyi yıkımdan kurtararak, eşit ve ortak geleceğe taşıyacak temel anahtar güç, HDP'dir. 'Artık yeter' diyen herkese seslenmek istiyorum; seçeneksiz değilsiniz. Gelin, emeğin hakkı için, eşitlik için, özgür yaşam için en büyük demokratik birliği sağlayalım. Güç birliğini büyütelim, ülkenin ortak gücüne dönüştürelim. Birlikte kazanalım, birlikte başaralım."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN