Hem uykusuzluğa hem strese karşı savaşıyor! Fayda sağlarken gelir kapısı oluyor, talep ise her geçen gün artıyor…

Hem uykusuzluğa hem strese karşı savaşıyor! Fayda sağlarken gelir kapısı oluyor, talep ise her geçen gün artıyor…

Türkiye'nin neredeyse her bölgesinde verimli topraklar sayesinde birbirinden faydalı ürünler yetişiyor. Bunlardan biri de Mersin’in Anamur ilçesinde yetişen o bitki. Hem uykusuzluğa hem strese karşı savaş açmakla kalmayıp aynı zamanda bölgede yaşayanlara bir gelir kapısı oluyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, şehrin genelinde tarımsal projeler yapmaya devam ediyor. Bu projelerden biri de yüzde 70 hibe desteği ile passiflora yani çarkıfelek bitki fidesi üreticilerine dağıtıldı. Hem yeni ürünlerin tanıtılması hem üreticiye destek vermek için atılan bu adımlar kapsamında kentte tarımsal ürün yelpazesi her geçen gün genişliyor. Belediye tarafından atıl durumdaki araziler değerlendiriliyor ve tarıma kazandırılmak için adımlar atılıyor. Bu sayede ise hem üreticilerin alternatif bir geliri oluyor hem de bitki çeşitliliği artırılıyor. Tıbbi aromatik ürünler arasında yer alan passiflora bitkisinden elde edilen hasat Anamurlu üreticileri sevindiriyor.

yeni-proje-33.jpg

14 BİN 331 PASSİFLORA FİDESİ DAĞITILDI

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görev yapan ziraat mühendisi Aysun Seçkin, “Passiflora fidesi dağıtımı” kapsamında 2 yıldır çalışmalar yapıldığını belirtti. Söz konusu bu bitkinin tropikal bir meyve olduğunu ifade eden Seçkin, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak iklim değişikliği sonucunda ortaya çıkan tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak istediklerini ve bu kapsamda da passiflora dağıtımı gibi farklı projeler yaptıklarını açıkladı.

yeni-proje-32.jpg

TALEPLER GİT GİDE ARTIŞ GÖSTERİYOR

tropikal meyvelerin girdiği maliyetlerinin az olduğunu ifade eden ve kazançların daha fazla olduğunu söyleyen Seçkin, “Dolayısıyla çiftçiye kalan para da daha fazla. 2022 yılında projeden faydalanan ve 2. yılı dolan üreticilerimizin meyveleri çok güzel tuttu. Passifloranın, diğer meyvelerden farklı olarak yılda 2 kez hasat yapılabildiğinin altını çizdi. Bu da yılda 2 kez satış demek. Mersin içerisinde 2 yılda toplam 166 üreticimize 14 bin 331 fide dağıtımı yaptık. Talepler her geçen gün artıyor. Hepsi de çok memnun kaldı” dedi.

yeni-proje-31.jpg

KAZANCI ÜRETİCİYİ MEMNUN EDİYOR

Üreticinin küçük bir alanda ekim yaptığını ve iyi bir gelir elde ettiğini söyleyen Seçkin, “Tek taşla çok kuş vuruluyor. Bir üreticimiz muz serasının yanında çok küçük bir alanı bu şekilde değerlendirdi. Normal zamanda hiçbir ağacı burada yetiştiremeyiz ama sarıcı ve tırmanıcı bir meyve olan passiflorayı üretebiliyoruz. Üreticimiz de bunu kazanca dönüştürebiliyor. Bu çok güzel bir olay. Küçük bir alanda üreticilerin passifloradan da kazanç sağladığını ifade etti. Taş sözlerini şöyle sürdürdü; Yaptığımız yerinde tespitlerle üreticilerimize nokta atışı kazançlar sağlatıyoruz. Üreticilerimiz de artan taleplerle bize geliyorlar” diye konuştu.

FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

Anamurlu üretici Nuray Taş, bu bitkinin birçok faydası olduğunu ifade ederek, “Passiflora çok faydalı bir bitki diyen Taş, deprem sırasında çok huzursuz ve uykusuz dönemler geçirdik. O dönemde bir öneriyle, passiflora özünden yapılan passiflora şurubunu kullandık ve çok faydasını gördüklerini ifade eden Taş, şifa bulduğumuz bu ürünü üretmek de Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle oldu” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN