Herkes bozkırda olmaz dedi o imkansızı başardı! Yılda 100 ton üretiyor, paraya para demiyor: Şehir dışından kasa kasa alıyorlar

Herkes bozkırda olmaz dedi o imkansızı başardı! Yılda 100 ton üretiyor, paraya para demiyor: Şehir dışından kasa kasa alıyorlar

Sivas'ta yaşayan Kenan Oğuzhan, Antalya'da gördüğü seradan etkilendikten sonra hayatının en radikal kararını alarak bir girişimde bulundu. Çevresinden herkesin 'yapamazsın' dediği işe atılan Oğuzhan, şimdilerde üretim rekoru kırarak yılda 100 ton ürün elde ediyor. İşte, Sivas'lı girişimcinin başarı hikayesi...

Türkiye'nin birçok bölgesindeki topraklarda çeşitli ürünler yetiştiriliyor. Zengin bir tarım toprağına sahip olan ülkemizin bazı bölgelerinde ise toprağın tarım ürünü yetiştirmeye elverişsiz olduğu düşünülüyor.

Ancak, Sivas'ta yaşayan ve hayatının en büyük atılımını yapan çiftçi Kenan Oğuzhan, bu düşüncenin ne kadar yanlış olduğunu tüm dünyaya kanıtladı.

ANTALYA'DA ETKİLENDİ SİVAS'A TAŞIDI

Sivas Zara'da yaşayan Kenan Oğuzhan, Antalya tatilinde gördüğü domates serasından etkilendi. Yaşadığı bölgede kendine ait olan 5 dönümlük araziye sera kurmayı ve doğal domatesler yetiştirmeyi hayal eden Oğuzhan'a çevresinden ise kimse destek olmadı.

Çevresindekilerin söylemlerine kulak asmayan ve hayalinin peşinden koşan Oğuzhan, 5 dönümlük arazisinde birbirinden bağımsız tam 12 sera kurarak domates fidelerini büyütmeye başladı. Yaşadığı bölgenin mevsim şartlarından dolayı açık arazide yetişmesi zor olan domatesi serada yetiştiren Oğuzhan, tam 10 yıldır yetiştirdiği domatesleri Türkiye'nin dört bir yanına satıyor.

8-1.jpg

YETİŞTİRMESİ ZOR OLSA DA İSTEYEN YAPIYOR

Antalya'ya gittiğinde gördüğü seralardan etkilendiğini söyleyen Oğuzhan, “Antalya’ya gittiğimde gördüm. Burada yapılabilir mi? diye denemeye çalıştım. 5 dönüm sera kurduk, başarılı olduk, 10 yıldır da devam ediyoruz. Burada rakım bin 350. Yetiştirmek gerçekten zor ama isteyen yapıyor. Aslında Sivas’ın her yerinde sebze yetişir. Yeter ki tekniğini ve eğitimini görmek lazım” dedi.

h-8-2.jpg

YILDA 100 TON ÜRÜN ALIYOR

Genelde görenlerin hemen serasına geldiğini belirten Oğuzhan, 5 dönümlük seradan 70 ila 100 ton arası ürün alıyoruz. Burada fazlamız olursa manavlara veriyoruz." diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Burada talep fazla olursa kendimiz tüketiyoruz. Dışarıya göre uygun fiyata verdik. Müşteri de biz de memnunuz. 8 ayrı sera var, 12 bağımsız bölüm var. Günlük hasat yapıyor ve bitiriyoruz. Yaklaşık 10’ncu aya kadar üretim devam ediyor.

h-8-3.jpg

HERKESİN BÖYLE BİR YATIRIM ARACI OLMALI

5 dönümlük seranın maliyetinin 1 milyon TL olduğunu aktaran Kenan Oğuzhan, sözlerini şöyle noktaladı:

”Herkesin bir evi, arabası varsa bir tanede serası olması lazım diye düşünüyorum. Bunu herkesin yapmasını isterim. Hem kendilerine ek gelir olacak, hem de devlete fayda sağlamış olacak. 1 dönüm seranın maliyeti 200 bin TL civarında.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN