Herkes stok yapmaya koşacak! Ayçiçek yağından zam sinyalleri geldi! Kuraklık çok fena vuracak

Herkes stok yapmaya koşacak! Ayçiçek yağından zam sinyalleri geldi! Kuraklık çok fena vuracak

Son yıllarda en çok tartışılan konular arasında yer alan ayçiçek yağı fiyatlarına bu kez de kuraklık vurgunu geliyor. Sektör yetkilileri tarafından yapılan açıklama doğrultusunda ayçiçek yağı fiyatlarında artışa gidileceği belirtildi. Herkes şimdiden stok yapsın. İşte tüm detaylar…

Geçtiğimiz yıllarda ayçiçek yağı fiyatları savaş nedeniyle artış gösterirken bu yılda kuraklık nedeniyle fiyat artışı yaşayacağı belirtildi. Yetkililer kurak geçen bir yılın ardından ayçiçeğinde alınamayan verim nedeniyle fiyat artışı olabileceğini aktardı. Zam endişesi duyan vatandaş ise şimdiden ayçiçek yağı stoklamaya başladı. İşte tüm detaylar…

KURAKLIK AYÇİÇEK YAĞINI VURDU

Mutfakların ana malzemesi olan ayçiçek yağı son yılların en tartışmalı konuları arasında yer alıyor. Yıl içerisinde sık sık artan fiyatlar vatandaşı tedirgin ederken yaşanan verim kaybının da fiyatları olumsuz etkileyeceği söyleniyor. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nde ayçiçek yağının verim kaybının %50'yi açacağı aktarılırken özellikle sulama yapılmayan arazilerde verim kaybının %70'e kadar gerilediği aktarıldı. Sektörde yaşanan verim kaybı fiyatların da artmasına neden oluyor. Yetkililer ilerleyen süreçte yağ fiyatlarının artış yaşayabileceğini belirtti.

aycicek.jpg
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Erken Ekim yapılan bölgelerde verimin geçtiğimiz yıla oranla dikkat çekici bir noktada olduğunu aktardı. Kış döneminin oldukça kurak geçtiğini belirten Arabacı, yağmurun yağmadığı yerlerde verim kaybı yaşanabileceğinin altını çizdi.


ÇİFTÇİNİN DE ELİ KOLU BAĞLANDI


Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz, sektörde yaşanan verim kaybı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kış mevsiminde bölgede hiç yağış olmadığına değinen Topuz, Bu nedenle %50 ile %70 arasında verim kaybı olduğunu aktardı. Bölgede verim ortalamasının dönüme 150 ile 250 kilogram arasında olduğunun altını çizen Topuz, bu yıl verimin 30 ila 70 arasında kaldığını vurguladı. Topuz, Bu tabloyla çiftçi seneye ayçiçek ekimi yapamaz. Çünkü, elimize geçecek para yok. Bu yılın mahsulü için ilaç, tohum gübre alındı ve elimizde para kalmadığı gibi borçlar da ödenmedi.” sözlerine dile getirdi.

aycicek-yaginda-zam.jpg


Verim nedeniyle hüsrana uğradıklarına ifade eden Topuz, seneye tarlaların ekilmeyeceğini dile getirdi. Devletin bölgeyi afet bölgesi ilan etmesi gerektiğini aktaran Topuz, çiftçinin perişan ve mağdur bir durumda olduğunu vurguladı.


Son yıllarda en çok fiyatı artan ürünler arasında yer alan ayçiçek yağı, Ocak 2019 yılında litresi 7,95 TL'den satışa çıkarılırken Şubat 2021 yılında bu fiyat 13,75 TL ile 22,50 TL'ye kadar yükseldi. Fiyat artışları tartışmalara neden olurken uzmanlar, pandemi döneminde birçok satıcıların stok yapması nedeniyle fiyatların arttığından şüphelendiklerini söylediler.

aycicek-yagi-2.jpg


AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI NE KADAR?


Ayçiçek yağının litre fiyatı 43,75 TL'den başlarken markaya göre 53,90 TL'ye kadar yükselmektedir. Bir ayçiçek yağı markasının 5 litrelik Ürün fiyatı son 3 ay içerisinde ciddi oranda bir artış yaşadı. Haziran ayında 179,95 TL'den satılan ürünün fiyatı Temmuz ayında 184,95 TL'ye kadar yükseldi. Ağustos ayına geldiğimizde ise fiyat 219,95 TL olarak raflara yansıdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN