Hızlı ve hatalı

Hızlı ve hatalı

Hızlı karar alınacak diye sunulan Başkanlık Sistemi’nde hızdan çok hatalar kendini gösterdi. Türkiye kararnamelerle yönetilirken Resmi Gazete’nin sık sık ‘mükerrer baskı’ yapmak zorunda kalması dikkat çekti. Önceki günkü ‘sehven’ rektör atamasına ise “Meclis’i ve tüm devlet kurumlarını baypas eden bu sistem çok daha vahim sonuçlara da yol açabilir” yorumu geldi.

‘ÜNİVERSİTE İÇİNDE ÜNİVERSİTE’DEN SONRA ETE SEHVEN VERGİ GETİRİLDİ

Bürokratik engelleri aşarak daha hızlı karar alma mekanizması vadeden ‘Türk tipi başkanlık’ta ülke Cumhurbaşkanı Kararı ve kararnamelerle yönetiliyor. Resmi Gazete’de sık sık yapılan hata ve düzeltmeler kurumların zayıfladığını, geleneklerin zedelendiğini ortaya koyuyor. İlk olarak Haziran 2020’de Marmara Üniversitesi bünyesinde “Mimarlık ve Tasarım Üniversitesi” kuruldu. Şubat 2022’de ise ete sehven getirilen ek vergi düzeltildi. Geçen nisanda da adı değişen üniversiteye eski ismiyle rektör atandı.

ÜÇ AY ÖNCE ATAMA YAPILAN KURUMA BİR KEZ DAHA GÖREVLENDİRME

Son olarak Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi’ne atanması gereken rektör, Sütçü İmam’a atandı. Bu kuruma üç ay önce atama yapılırken hatanın fark edilmesiyle Prof. Dr. İsmail Bakan İstiklal Üniversitesi’nde görevlendirildi. CHP’li Ali Öztunç “Bir rektörü atamayı dahi beceremiyorlar. Devleti ne kadar ciddiyetsiz yönettikleri bir kez daha ortaya çıktı” dedi. Sistemin denetimden uzak olduğuna işaret eden muhalefet “Yanlış kararname nasıl hazırlanıyor, imzalanıyor ve yayımlanıyor?” tepkisini gösterdi.

2512krt01a-tum.jpg

SEHVEN DEVLET YÖNETİMİ

Hızlı karar alınacağı söylemi üzerine inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde milli iradeyi temsil eden Meclis devre dışı bırakıldı. Türkiye, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yönetilirken Resmi Gazete’de yayımlanan kararlardaki hatalar, tartışmalı sistemin röntgenini çekti. Son yapılan hatada Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi’ne atanması gereken rektör, Sütçü İmam’a atandı. Yaşananlara muhalefet “Devleti ne kadar ciddiyetsiz yönettikleri bir kez daha ortaya çıktı” tepkisini gösterdi.

Türkiye 2017’de yapılan referandum ile Parlamenter Siistem’den Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçti. Bürokratik engelleri aşarak daha hızlı karar alma mekanizması vadeden ‘Türk tipi başkanlık’ta ülke Cumhurbaşkanı Kararı ve kararnamelerle yönetilir duruma geldi. Ancak ‘daha hızlı karar alınacak’ vaadiyle oluşturulan sistemin hazırladığı kararnamelerdeki maddi hatalar yeni sistemin röndgeni oldu. Son yapılan hata ise rektör atamalarına ilişkin gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yükseköğretim Kurulu’na 5 yeni üye seçti, 6 üniversiteye de rektör atadı.

REKTÖR YANLIŞ ÜNİVERSİTEYE ATANDI

Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarına göre, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Naci Çağlar, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Bülent Çakmak, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. İsmail Bakan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Cem Zorlu, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Mehmet Kul ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Mümin Şahin atandı. Ancak Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi’ne atanması gereken Prof. Dr. İsmail Bakan’ın yanlışlıkla Sütçü İmam Üniversitesi’ne atandığı ortaya çıktı. Bu üniversiteye zaten üç ay önce Prof. Dr. Niyazi Can rektör olarak atanmıştı.

NE KADAR CİDDİYETSİZ BİR YÖNETİM

Konu hakkında bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, resmi kaynaklarla yaptığı görüşmede, hatanın ‘sehven’ yapıldığını söylediklerini aktardı. Öztunç, bu üniversiteye atama yapılması için önce eski rektörün görevden alınması gerektiğini, İsmail Bakan’ın aslında Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi’ne atanacağını kaydetti. Resmi Gazete’de yayınlanan mükerrer sayıda söz konu hata giderilerek, Bakan’ın Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi’ne atandığı bildirildi. Düzeltmenin ardından bir mesaj daha yayımlayan Öztunç, şunları kaydetti: “Beceriksizler resmi gazetenin mükerrer sayısında düzeltme yaparak rektörün Sütçü İmam değil İstiklal üniversitesine atandığını az önce duyurdular. Devleti ne kadar ciddiyetsiz yönettikleri bir kez daha ortaya çıktı.”

10 GÜNDE DANIŞMANLIKTAN YÖK’E

Bu arada 10 gün önce Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olan Prof. Dr. Sadettin Hülagü da YÖK üyeliğine atandı. Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Burhaneddin Sandıkçı, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ile Üniversitelerarası Kurulca seçilen Prof. Dr. Arif Bilgin de YÖK’ün yeni üyeleri oldu.

OLMAYAN ÜNİVERSİTEYE REKTÖR ATANDI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan Resmi Gazete’’de yayımlanan kararname ile geçtiğimiz dönemlerde 8 üniversiteye yeni rektör ataması yapılmıştı. Ancak üniversitelerden birinin eski adı kullanılınca Resmi Gazete’de ‘düzeltme’ metni yayımlanmıştı. Atama metninde, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’ne yeni rektör atandığı bilgisi de yer aldı. Ancak İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’nin adı, 11.03.2022 tarihli Resmi Gazete kararına göre İstanbul Topkapı Üniversitesi olarak değiştirilmişti. Duruma tepki gösteren CHP’li Sibel Özdemir “Bir ciddiyetsizlik, sessizlik, önemsizlik, umursamazlık hali hakim” demişti.

KURUMSALLAŞMAYI YOK EDEN SİSTEM

Kararnamedeki rektör hatasına muhalefetten tepki geldi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu “Bir rektör atamasını bile düzgün yapamayan, kurumsallaşmayı yok eden sistemin adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denir!” CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu “Yönetme kabiliyetlerini kaybettiklerinin açık bir örneği. Ayrıca tek adam yönetiminin risklerini göstermesi açından da ilginç. Fıkra gibi” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise “Bunu da gördük!!! Dengesiz denetimsiz kontrolsüz sistemde en sonunda bunu da gördük. Yanlış üniversiteye rektör atayan Cumhurbaşkanıyla karşı karşıyayız. Yanlış kararname nasıl hazırlanıyor? Nasıl imzalanıyor? Nasıl yayımlanıyor? Bu vasatlıktan memleketi kurtarmaya az kaldı” ifadesini kullandı.

YANLIŞ FAKÜLTE YANLIŞ KDV İNDİRİMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Resmi Gazete’de imza attığı hataların bazıları şöyle:

30 Haziran 2020: Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2704 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda, “Marmara Üniversitesi” bünyesinde “Mimarlık ve Tasarım Üniversitesi” kuruldu. Bu hata daha sonra fark edildi. 1 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete’de “Düzeltme” yayımlanarak üniversite, “Mimarlık ve Tasarım Fakültesi” oldu.

30 Nisan 2021: TBMM’de kabul edilen kanun teklifinin yayımlandığı Resmi Gazete’de, tarih yanlış yazıldı. Aynı gün öğleden sonra yayımlanan Mükerrer Resmi Gazete’de bu hata düzeltildi.

13 Şubat 2022: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e indirildiğini açıklamasının ardından konuyla ilgili karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Gıdada KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e indiren kararda, bulgur, arpa, mısır, yulaf, çavdar, darı, çeltik, soya, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek, patates, kuru soğan, sarımsak, zeytin, zeytinyağı, küçük ve büyükbaş hayvanlar, indirim listesinden çıkarıldı. Ertesi gün bu uygulamanın bir hata olduğu fark edildi ve yayımlanan Resmi Gazete’de, hatalı işlemin iptal edildiği duyuruldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN