Hocalar ne bu telaş

Hocalar ne bu telaş

Genç yaşında vefat eden kızı için hatim okutmak isteyen Kani Torun’a müftülük engeline ‘Bu yapılan zulümdür’ tepkileri yağdı. Gelecek Partili Torun ‘Önce izin verildi, kim olduğum öğrenilince iptal edildi’ dedi. Tepkinin büyüğü ise Diyanet’in tavrına geldi. Vahim iddia karşısında inceleme başlatması gereken kurumun jet yalanlamaya gitmesi ‘Peşin reddin nedeni nedir?’ sorusuna yol açtı.

Gelecek Partisi Genel Sekreteri Kani Torun, geçtiğimiz günlerde vefat eden 29 yaşındaki kızı Hatice Torun için Ankara Yenimahalle Camii’nde hatim okutmak istedi. Hatim için cami imamı önce izin vermiş ancak ardından Yenimahalle İlçe Müftüsü Abdurahman Kotan’ın araya girerek tadilat bahanesiyle hatime engel olduğu ortaya çıkmıştı. Tepkilerin ardından Diyanet, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Diyanet’in açıklamasının ardından Kani Torun, Habertürk TV’de Mehmet Akif Ersoy’a açıklamalarda bulundu. Torun, “Müftülük, ismimi öğrendikten sonra cami tadilatta dedi. Bize başka bir cami gösterebilirlerdi ama bunu da yapmadılar’ ifadelerini kullandı.

maxresdefault.jpg
Yenimahalle İlçe Müftüsü Abdurahman Kotan

Gelecek Partisi kurucularından Yavuz Değirmenci, genel sekreter Torun’un vefat eden kızı için hatim okunmasının, müftü tarafından engellendiğini duyurdu. Diyanet’ten gelen açıklamadaysa Mevlana Gençlik Merkezi için başvuru yapıldığı ama tadilat gerekçesiyle buna iznin çıkmadığı belirtildi. Habertürk’ten Mehmet Akif Ersoy’a konuşan Torun ise yaşananları şöyle anlattı:

“Biz bu konuyla ilgili yakınımızda bir cami arayışına girdik. Camilerle ilgili müftüleri arıyor asistanım. Müsait olan bir camide yapmak istiyoruz diye. Müftülükten birkaç imamın numarası veriliyor. Bu cami arandığında imam diyor ki ‘Tabii ki, alt katımızda gençlik merkezimiz var burayı kullanabilirsiniz. Duanın akabinde yemek de verebilirsiniz ama müftülükten olur almanız gerekiyor’ diyor. Müftülük aranıyor, ‘Tabii ki yardımcı oluruz’ diyorlar. ‘İsmi alalım Müftü beye iletelim’ diyorlar. Benim ismim veriliyor yakını olarak. ‘Görevi ne’ diyorlar. Bu soruya da ne gerek varsa… ‘Emekli milletvekili’ diyor asistanım. Aradan iki saat geçtikten sonra diyorlar ki ‘Orası tadilatta kullanamazsınız.’ Biz de dedik ki imamın haberi yok herhalde bu durumdan, o kullanabilirsiniz dedi. ‘Biz zaten kurumlara vermiyoruz’ demişler. Biz zaten kurum adına istemiyoruz ki, şahıs olarak istiyoruz. Bizim arkadaşımız da kurum adına istemediğini belirtiyor. ‘Müftü bey olmaz dedi’ diyorlar. Burası gerçekten tadilata girdi diyelim bize bir başka cami gösterebilirlerdi ama bunu yapmadılar. Başka bir cami arayışına girdik. Yenimahalle’de değil başka bir semtte aradık ve geçen pazar yaptık. Bu olayın baştan sona gerçeği budur. Bizim bir dini kurumu kötü ve yalancı duruma düşürmek gibi bir niyetim yok. Ben meseleyi kamuoyuyla paylaşmak istedim.”

0202krt01a-tum.jpg

eqjtr9sxuaa-zt6.jpeg
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, Torun’un vefat eden kızı için Mevlana Gençlik Merkezi’nde hatim programı yapma talebinin, sekreteri tarafından ilçe müftülüğüne iletildiği belirtildi. İlçe müftülüğünün, talebe karşılık “okullara ara verilmesiyle birlikte gençlik merkezinin tadilata girdiğini, aynı alanda bulunan Mevlana Camisi’nde hatim programını düzenleyebileceklerini, cami dışında da her türlü ikramın yapılabileceğini” ilettiği ifade edildi. Görüşmenin ardından müftülüğe hatim programıyla ilgili herhangi bir talebin ulaşmadığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bir siyasi parti yöneticisinin vefat eden kızı için Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde bir camide hatim programına izin verilmediği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Acı bir olay üzerinden oluşturulan bu algının karşısında herkesi sağduyulu olmaya davet eder, vefat eden kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar dileriz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN