Hüseyin Gazi Cemevi dedesinden tablo açıklaması: Resimleri Bakan danışmanı kaldırttı

Hüseyin Gazi Cemevi dedesinden tablo açıklaması: Resimleri Bakan danışmanı kaldırttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hüseyin Gazi Cemevi’ne düzenlediği ziyaretin tartışmaları sürüyor. Ziyarette Hz. Ali, Hacıbektaş-ı Veli Ve Atatürk'ün tablolarının kaldırılarak yerine yazılı tabloların asıldığı ortaya çıkmıştı. Cemevi dedesi Hüseyin Öz her ne kadar tabloların rutubet ve tadilat nedeniyle kaldırıldığını söylese de bir bakan danışmanının kaldırılmasını istediğini de açıkladı: Bakanlardan birinin danışmanı, ‘Cemevinde böyle şeyler yok bunları yan tarafa takalım’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Ağustos'taki Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyareti sırasında cemevi duvarındaki Mustafa Kemal Atatürk, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hz. Ali tablolarının yerleri değiştirildi. Erdoğan'ın dede postuna oturması tartışma konusu olurken ziyarette cemevlerinin statüsüyle ilgili taleplerin dinlenmemesi tepki gördü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte ziyarette bulunan Alevi Dedesi Hüseyin Öz, iftar yemeğinin ayrıntılarını Hürriyet’e anlattı. Öz, her ne kadar tabloların tadilat ve rutubetten dolayı kaldırıldığını söylese de ziyarete gelen bir bakan danışmanının 'bunları yan tarafa takın' demesini de aktardı.

“Erdoğan buraya gelerek bir meşruiyet kazandırdı”

Öz ziyarete ilişkin şunları söyledi: “Erdoğan cemevlerine yönelik saldırıları değerlendirdi. Bunların 2 meczup diye üstünün örtülmeyeceğini ve arkasında hangi güçler varsa sonuna kadar takip edileceğini ve mutlak suretle en ağır cezanın verileceğinin sözünü verdi. Bu konuda kendisinin kararlı olduğunu gördüm. Erdoğan buraya gelerek bir meşruiyet kazandırdı.

Devletin en üst kademesindeki yöneticilerle birlikte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gibi devleti yöneten bütün katmanlar buradaydı.

Alevi toplumu açısından son derece önemli. Cemevlerinin ibadethane olduğu devletin yasalarında tanımlanmıyor. AİHM ya da Türk yargısından ‘Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir’ kararı çıkmasına rağmen, devleti yönetenler uygulamıyordu. Bu Ziyaret belki bir vesile olur.

“Rapor hazırlanması talimatı verdi”

Ziyaret sırasında cemevleri ile taleplerimizi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilettik. Cemevlerinin statüsünün tanımlanması, elektrik, su gibi giderlerinin devlet tarafından karşılanması ve diğer ibadethanelere tanınan hakların buraya da tanınmasını talep ettik. Kendileri de olumlu şeyler söyledi. Zaten buraya gelerek bir adım atmış oldu, ardından da ibadethane olarak tanınma geleceğini düşünüyorum. Danışmanları vasıtasıyla raporlar hazırlanması talimatını verdi.”

“Bir bakan danışmanı ‘Cemevinde böyle şeyler yok bunları yan tarafa takalım’ dedi”

Cemevindeki Hz. Ali, Hacı Bektaş-ı Veli ve Atatürk resimlerinin yerinin, ‘Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle değiştirildiği’ iddialarına da yanıt veren Hüseyin Öz, şunları söyledi: “Ziyaretin dernekteki arkadaşlarla paylaşılmaması bir eksiklik, doğru. Ben de kendi payıma düşen sorumluluğu alıyorum. Ama resimlerin yerinin değişmesinin Cumhurbaşkanı’nın gelişiyle alâkası yok. Duvar rutubetliydi ve yağlıboya çizimler bozulmuştu. Hz. Ali’nin resmi ortadan yarılmıştı. Ziyarette bulunan bakanlardan birinin danışmanı, ‘Cemevinde böyle şeyler yok bunları yan tarafa takalım’ dedi. Ben bunda kötü bir niyet olduğunu düşünmüyorum. Bazı arkadaşlar Atatürk’ü hiç sevmezler ama şimdi Atatürkçü oldular.”

"Tablolar tadilat nedeniyle kaldırılarak diğer duvara kondu"

Öz cumhuriyete yaptığı açıklamada ise “Resimlerin eski yeri girişte dede postunun arasındaydı. 10 gün önce yerleri değişti. Tadilat işlerinde bazı şeyleri İçişleri Bakanı’nın danışmanı Ali Arif Özzeybek planlıyordu. Cemevine daha önce geldiğinde, ‘Resim olmasa daha iyi olur’ dedi. Cumhurbaşkanının oturduğu yerdeki on iki imamları tasvir eden yazılar var, onları Özzeybek getirdi. Resimler şimdi eski yerine asıldı” diye konuştu.

“Film platosu gibi kullandılar bizi”

Öz, son olarak şunları söyledi: “Sağdan soldan dede davet etmişler bilgimiz dışında. Adeta evimizde bizi misafir ettiler. Herhangi bir sohbet olmadı ve taleplerimiz alınmadı. Gelen yurttaşları tanımıyorum. Kendileri getirdiler herhalde. Film platosu gibi kullandılar bizi.”

Erdoğan'ın ziyaret ettiği Cemevi yönetimi ihraç ediliyor

Alevi Vakıfları Federasyonu ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara’da ziyaret ettiği Hüseyin Gazi Cemevi yönetiminin, federasyondan ihraç işlemlerine başlatıldığını bildirdi. Federasyondan yapılan açıklamada "Sayın Cumhurbaşkanımızın, 20 yıllık iktidarı süresince ilk defa bir Cemevini ziyaret etmesi Alevilere saldırıların yapıldığı bir dönemde son derece önemli olduğu gibi toplumu kucaklayıcı ve birleştirici bir ziyarettir. Bu anlamda bu ziyareti önemsiyoruz.

Bu ziyaretin öncesi ve sırasınca yaşananlar ise bizleri ziyadesiyle üzmüştür. Öncelikle, Federasyonumuz bileşeni olduğu halde, başından itibaren vakıf yönetimi tarafından Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti hakkında tarafımıza en ufak bilgi dahi verilmemiştir."

“Ritüellerimiz fütursuzca istismar edildi”

Açıklamada şöyle tamamladın: "Alevi-Bektaşi toplumunun yüzyıllar boyunca geliştirdiği, yaşadığı zulüm ve baskılara rağmen bugünlere getirdiği yüce değerleri, basit çıkar hesaplarıyla ayak altına alan, Alevi-Bektaşi toplumunun en kutsal değerlerinden olan, 'Muharrem/Matem' ve inanç ritüellerimizin fütursuzca istismar edilmesine sessiz kalan Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı yönetimini kınıyor ve Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı hakkında Federasyonumuzun Yönetim Kurulunun aldığı karar gereği ihraç işlemlerine başladığımızı tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN