İBB dosyasında 16 aylık bekleyiş: İlk duruşmada 6 tutukludan 5’i tahliye

İBB dosyasında 16 aylık bekleyiş: İlk duruşmada 6 tutukludan 5’i tahliye

İBB’ye yönelik soruşturma kapsamında Mayıs 2025’te tutuklanan, ana İBB iddianamesinde yer almamalarına rağmen aylarca cezaevinde kalan isimler hakkında hazırlanan ayrı iddianamenin ardından ilk duruşma görüldü. Yaklaşık 16 aylık tutukluluğun ardından ilk kez hâkim karşısına çıkan 6 tutuklu sanıktan 5’i tahliye edildi. Bir kişinin ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik soruşturmanın 20 Mayıs 2025’te düzenlenen operasyonunda gözaltına alınan isimlerden bazıları 22 Mayıs’ta tutuklandı.

Aralarında Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin’in de bulunduğu isimler, Kasım 2025’te hazırlanan yaklaşık 4 bin sayfalık ana İBB iddianamesinde sanık olarak yer almadı.

TAHLİYE KARARI ÇIKMIŞTI, YENİDEN TUTUKLANDILAR

Gülin’in de aralarında bulunduğu bazı tutuklular hakkında 4 Aralık 2025’te yapılan tutukluluk incelemesinde tahliye kararı verildi.

Ancak savcılığın itirazının ardından bu kişiler tahliye olamadan yeniden tutuklandı.

AYRI İDDİANAME HAZIRLANDI

Soruşturmanın ana dosyadan ayrılan bölümünde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 21 Temmuz 2026’da ayrı bir iddianame hazırlandı.

İddianamede İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen ihalelere ilişkin iddialar yer aldı.

Savcılık bazı sanıklar yönünden “ihaleye fesat karıştırma”, “rüşvet” ve “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” suçlamaları yöneltti.

16 AY SONRA İLK KEZ HÂKİM KARŞISINA ÇIKTILAR

Davanın ilk duruşması İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mayıs 2025’ten bu yana tutuklu bulunan sanıklar, yaklaşık 16 ay sonra ilk kez hâkim karşısına çıktı.

5 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme, tutuklu sanıklardan Arzu Can, Çağatay Takaoğlu, Onur Gülin, Engin Gönül ve Faruk Ceyhan’ın tahliyesine karar verdi.

Fikri Murat Demir’in ise tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

Ana İBB iddianamesinde yer almamalarının ardından haklarında ayrı iddianame hazırlanan ve yaklaşık 16 aydır cezaevinde bulunan 6 kişiden 5’i ilk duruşmada tahliye edilmiş oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN