İki yıldır aklınız neredeydi

İki yıldır aklınız neredeydi

Uzaktan eğitimde boş kalan çok sayıda okul hakkında ‘depreme dayanıksız’ denilerek yıkım ya da tadilat kararı alındı. Böylesine kritik bir kararın ders ziline günler kala alınması ‘plansızlık’ eleştirilerine yol açtı: Bu süreçte okulların bakımı kimsenin aklına gelmedi mi?

Milyonlarca öğrenci 546 gün sonra okuluna kavuştu. Yüz yüze eğitimin salgın tedbirleri açısından nasıl yürütüleceği konusunda endişeler sürerken Milli Eğitim Bakanı Özer “Tüm hazırlıklar yapıldı, tedbirler alındı” dedi. Ancak İstanbul’dan Van’a, İzmir’den Tekirdağ’a en az 80 okulun depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılacağı ya da tadilata alınacağı belirtildi. Yaklaşık iki yıldır boş olan okullarda bu yönde hazırlık yapılmaması ve kararın yüz yüze eğitim öncesine bırakılması tepki çekti.

‘İKİLİ EĞİTİM VERENLER İKİ KATINA ÇIKTI BAZI KURUMLARDA ÜÇLÜ EĞİTİM BAŞLADI’

Öğrenciler farklı yerlere nakledilince birçok kurumda sınıf mevcudu 50’yi, okul mevcudu ise bin 500’ü aştı. Eğitim İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Cangı “Normal eğitime geçmeyi bırakın, ikili eğitim veren okul sayısı iki katına çıktı. Bazı yerlerde üçlü eğitim başladı” dedi. Tadilata ağustosta başlandığına dikkat çeken Eğitim Sen Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay ise “Haziran ayında okullar kapandı. O zaman tadilata başlasalardı bu sorunlar yaşanmayacaktı” ifadelerini kullandı.

6-eylul-sayfa1.jpg

OKULLARIN BAKIMI 2 YIL SONRA MI AKILLARA GELDİ?

Pandemi nedeniyle uzun süre boş kalan çok sayıda okulun, depreme dayanıklı olmadıkları gerekçesiyle yıkılacağı ya da tadilata alınacağı ortaya çıktı. Öğrenciler farklı yerlere nakledilince birçok kurumda sınıf mevcudu 50’yi geçti. Okulların kapasitesini aşması hem salgın hem de eğitim kalitesi konusunda endişeye neden oldu. “Uzaktan eğitim sürecinde okulların bakımı kimsenin aklına gelmedi mi?” yorumları yapıldı.

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze eğitime verilen yaklaşık 2 yıllık ara bugün itibarıyla son buldu. Milli Eğitim Bakanı Özer “Tüm hazırlıklar yapıldı, tedbirler alındı” dedi. Ancak, Türkiye’nin birçok noktasında en az 80 okulun depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılacağı ya da tadilata alınacağı belirtildi. İki yıldır boş olan binalarda hiçbir hazırlık yapılmaması ve yüz yüze eğitime günler kala söz konusu kararın çıkarılması ise tepki çekti. İstanbul Üsküdar’da bulunan Rasathane İlköğretim Okulu, Şehit Mustafa Cambaz İlköğretim Okulu, Sarıyer’de bulunan Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi, Tekirdağ Saray’da bulunan Güngörmez İlköğretim ve Ortaokulu bu okullardan bazıları. Farklı okullara gönderilen öğrencilerle birlikte sınıflardaki öğrenci sayısının artması beraberinde yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. Veliler, salgının başından beri en fazla üzerinde durulan tedbirlerden olan sosyal mesafe kuralının kalabalık sınıflarda uygulanamamasından endişe duyuyor. Ayrıca, evlerine yakın okullarından ayrılmak zorunda olan öğrencilerin daha uzakta bulunan okullara ulaşımları da bir başka sorun olarak ortaya çıkıyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, kentte 2 yıldır pandemi sürecinde yapılmayan okul tadilatlarına eğitime kısa bir süre kala başlandığını söyledi. Atabay “Haziran ayında okullar kapandı. O zaman tadilata başlasalardı belki de bu sorunlar yaşanmayacaktı” dedi. Atabay, yıkılacak bazı okullardaki öğrencilerin başka okullara taşınacağını, bu durumun ise sınıf mevcutlarında artışa neden olacağını kaydetti. Eğitim İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Cangı, İzmir’de deprem sonrası 80 okulun yıkıldığını, çok sayıda öğrencinin başka eğitim kurumlarına kaydırıldığını aktardı. Cangı “Normal eğitime geçmeyi bırakın, ikili eğitim veren okul sayısı iki katına çıktı. Hatta bazı yerlerde üçlü eğitim başladı” ifadelerini kullandı. Eğitim Sen Didim temsilcisi Belkıs Kahraman ise depreme dayanıksız okulların yıkım süreci ile bazı okulların güçlendirme çalışmaları sebebiyle ilçedeki okulların eğitim öğretime sorunlu başlayacağını aktardı. Kahraman “Pandemi sürecinde Covid tedbirleri kapsamında seyreltilmiş sınıflardan bahsedilirken birleştirilmiş okullara mahkum ediliyoruz. İlçenin en büyük okullarından Selçuk Özsoy Ortaokulu ortalama 950 öğrenciye sahipken, aynı denklikte olan yine yaklaşık 900 öğrenciye sahip Efeler Ortaokulu’na taşınacaktır. Bu sadece bir okulun durum tespiti. Yani bir okul binasında yaklaşık olarak 2 binleri bulabilecek olan öğrenci eğitim görecektir” dedi. Kahraman, şöyle devam etti: “Bu okullar pandemi nedeniyle evlerimizden çalıştığımız günlerde kullanılmazken neden tadilat-tamirat, bakım işleri düşünülmedi de bugüne bırakıldı ? Bugün eğitim-öğretime başlarken yıkım ve güçlendirme kararları gelmektedir. Selçuk Özsoy ve Ak Yeniköy Okulları ise 1 yılı aşkın bir süredir güçlendirme çalışmasında olmasına rağmen, halen teslim alınamamaktadır.”

ÖYKÜ ARİN’İN ‘UZAKTAN EĞİTİM’ HEYECANI

İzmir'de yaklaşık 3 yıl önce Lösemi (JMML) teşhisi koyulan Öykü Arin Yazıcı, babasının verdiği yarı uyumlu ilik nakliyle hayata tutundu. Öykü'nün genel durumu iyi olduğunu, kullandığı ilaçların ilik savaşını engelleyip aynı zamanda bağışıklığını baskıladığını ifade eden Yazıcı "Dolayısıyla başkalarıyla kapalı alanlarda bulunması uygun değil. O yüzden sadece Kovid-19 nedeniyle değil, başka bulaşıcı hastalıklar nedeniyle de riskli buluyorlar" diye konuştu. Öykü'nün bu yıl okula başlayacağını söyleyen Yazıcı "Eylülde okula başlayacak ama online gidebilir. Diğer çocuklarla kapalı bir ortamda bir araya gelmesine doktorları izin vermiyor. Eğer bahar dönemine ilaçlarını kesmiş olur, ilik savaşı tekrar etmemiş olursa Öykü Arin de diğer çocuklarla beraber sınıfa gidebilecek. Okula başlayacağı için çok heyecanlı, çok mutlu" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN