Şırnak’taki o köyde, susamla ilkel yöntemlerle işleniyor, su değirmeninde üretiliyor. Yıllardır uygulanan yöntem sayesinde elde edilen tahinler, doğal üretimle sofralara ulaşıyor…
Şırnak’ın İkizce köyünde, doğal ve geleneksel yöntemlerle işlenen susamlar, su değirmenlerinde tahin haline getirilerek sofralara ulaştırılıyor. Yıllardır bu geleneği sürdüren işletme sahipleri, destek alarak işlerini büyütmeyi hedefliyor.
DOĞAL SUSAMLAR SU DEĞİRMENİNDE TAHİN OLUYOR
Şırnak'ın farklı ilçe ve köylerinden toplanan tonlarca susam, merkeze bağlı İkizce köyünde bulunan su değirmenine getiriliyor. Burada, ilkel yöntemlerle işlenen susamlar, doğal olarak kızartılarak tahin haline getiriliyor. Bölgedeki bu geleneksel üretim süreci, modern üretim yöntemlerinden farklı olarak, daha sağlıklı ve doğal ürünlerin elde edilmesini sağlıyor.
5 AİLE GEÇİMİNİ BU İŞTEN SAĞLIYOR
İşletme sahibi Emine Bayat, yıllardır bu işi yaptıklarını ve bu sayede köydeki 5 ailenin geçimini sağladığını belirtti. Bayat, "Tarlalarımızda yetiştirdiğimiz susamların hepsi doğal. Ustalığı zor olan bu işi yıllardır yapıyoruz. Köylerden ve ilçelerden gelen insanlar, buradan tahin alıyor. Devletimiz destek verirse işimizi büyütmek istiyoruz" diyerek, devlet desteğiyle daha fazla kişiye ulaşmayı ve işlerini geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
GELENEKSEL YÖNTEMLERLE DOĞAL ÜRETİM SÜRÜYOR
Koçer Bayat ise 13 yıldır su değirmeninde çalıştığını ve bu işin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. "Bu değirmen bizim çocuklarımızın ekmek teknesidir. 5 aile bu değirmenden geçimini sağlıyor. Susamları köylerden ve ilçelerden topluyor, burada doğal su değirmeninde işleyerek tahin yapıyoruz. Kilosunu 300 liradan satıyoruz" dedi. Bayat, bu geleneksel üretim yönteminin daha fazla kişiye ulaşabilmesi için devlet desteğinin önemli olduğunu vurguladı.