İlkokul gezisinde gördü, hayran kaldı! Yarım asırdır 1200 derece karşısında çalışıyor! Araplar bunu için ölüp bitiyor

İlkokul gezisinde gördü, hayran kaldı! Yarım asırdır 1200 derece karşısında çalışıyor! Araplar bunu için ölüp bitiyor

Gittiği bir ilkokul gezisinde hayran kaldı bu ürünleri yarım asırdır müşterileriyle buluşturuyor. 59 yaşındaki Arif Dönmez mavi ve beyaz renkleri ile herkesin hayran kaldığı o motifleri tek tek işliyor 1.200 derecelik sıcak karşısında yılmadan çalışıyor.

İlkokul gezisinde tanıştığı çini sanatına yıllarını veren Arif Dönmez, Yerim asırdır mavi ve beyaz renkleriyle herkese hayran bırakan Osmanlı motiflerini işlemeye devam ediyor. Kütahya'da tarihi evlerin yer aldığı Germiyan sokağındaki kültür ve sanat evinde yer alan atölyesine yıllarını veren Dönmez, çini hamurunu şekillendirerek vazo, tabak, karo olmak üzere çeşitli objeleri bir sanat eserine dönüştürüyor.

1.200 DERECE KARŞISINDA ÇALIŞIYOR

Motifleri tek tek elle işleyip boyayan Dönmez, yaptığı eserleri camla sırladıktan sonra 900 ile 1200 derecelik ısıdaki fırınlara gönderiyor. Çini sanatı ile ilk tanışmasının ilkokul yıllarında olduğunu belirten Dönmez, ortaokulda seçmeli dersler arasında yer alan çini sanatını tercih ettiğini söyledi.

arif-donmez-cini.jpg

İlkokul yıllarında tanıştığı çini sanatını 45 yıldır icra eden Arif Dönmez, asıl mesleğinin torna ve tasfiye olduğunu belirterek sanatı hiç bırakmadığını vurguladı. Dönmez çini sanatına kendisine ikinci bir meslek olarak seçtiğini belirtti. Torna ve tasfiye alanından emekli olduktan sonra çini sanatına daha çok zaman ayırdığını belirten Dönmez, yaklaşık 800 eser yaptığını söyledi.

ARAP ÜLKELERİ KAPIŞIYOR

Hayatı boyunca sanatı sürdürdüğünü belirten Dönmez, çeşitli boyutlarda yaklaşık 800 eser yaptığını belirtti. Eserlerinin çoğunu sattığını ifade eden Dönmez, “Eserlerimin birçoğu İstanbul'daki çini satış mağazaları aracılığıyla başta Arap ülkeleri olmak üzere yurt dışına gönderildi. Elimde yaklaşık 150 çini eserim bulunuyor. Yapmaya devam ediyorum. İnşallah gelecek yıl ilk kişisel sergimi açmayı amaçlıyorum" dedi.

cini-sanati.jpg

Çoğunlukla mavi ve beyaz renkleri kullandığını ifade eden Dönmez Osmanlı dönemine ait çini motifleri üzerinde çalıştığını da belirtti. Bu desenleri yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak istediğini vurgulayan Arif Dönmez, mavi ve beyaz kullanmayı çok sevdiğini belirterek, “Mavi sonsuzluk rengi, mavi beyaz eserler her ortama girdiğinizde önce size seslenen, gözünüze batan, yani size hitap eden mavi renklerdir. Onun için çini eserlerimde ağırlıklı kullandığım mavi ve beyaz renkler. Çoğunlukla eserlerimde bu renkleri kullandığım için adım mavi beyazcı olarak anılır hale geldi." ifadelerini kullandı.

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİ UZAKLAŞTIRIYOR

Birçok kişiye çini sanatını öğrettiğini ifade eden Dönmez, bu sanatın yaşatılarak gelecek yüzyıllara aktarılması gerektiğini de söyledi. Çini yapmanın bir terapi olduğunu ifade eden usta sanatçı, çini yaparken dünyadan uzaklaştığını farklı bir ruh haline büründüğünü söyledi. Kötü düşünceleri aklından çıkarttığını belirten Dönmez, atölyeye bir gün gelmese özlediğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN