CHP İstanbul İl Kongresi’nin yapılabilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silivri Cezaevi’nden noter başvurusunda bulundu. Başvuru, İstanbul İl Yönetimi’nin tedbiren görevden uzaklaştırılmasına yönelik tepkilerin ardından gerçekleşti.
GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA KARARI
İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, 8 Ekim 2023’te gerçekleştirilen CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’nde seçilen İl Başkanı, İl Yönetim Kurulu asıl ve yedek üyeleri ile İl Disiplin Kurulu üyelerinin tedbiren görevden uzaklaştırılmasına karar vermişti. Bu karar, Sarıyer 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 11 Ekim 2023 tarihli kararını esas alıyordu.

İDDİANAME VE YARGILAMA SÜRECİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ve eski Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın da bulunduğu 10 kişi hakkında, 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesinde yer alan “oylamaya hile karıştırılması” suçlamasıyla iddianame hazırladı. İstanbul 72. Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek duruşma için 6 Ocak tarihini belirledi.
KONGRE VE PARTİDEKİ TEPKİLER
Kararın açıklanmasının ardından CHP’liler, İstanbul İl Kongresi’nin yapılabilmesi için noter başvurusunda bulunarak sürecin ilerlemesini sağlamak istedi. Partideki tepki ve destekler, hem İstanbul İl Yönetimi’nin görevden uzaklaştırılması hem de kongrenin gerçekleştirilmesi yönünde odaklanmış durumda.
