İmamoğlu'nun avukatından önemli iddia: Bilirkişinin yeterlilik belgesi yok dosya alamaz

İmamoğlu'nun avukatından önemli iddia: Bilirkişinin yeterlilik belgesi yok dosya alamaz

İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, CHP’li belediyelere yönelik soruşturmalarda görev alan bilirkişinin, ruhsatı ve gerekli uzmanlık belgeleri olmadığı için görevi kötüye kullandığını ve bu durumun hakim ve savcılar tarafından göz ardı edildiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, CHP’li belediyelere yönelik yürütülen soruşturmalarda görev yapan ve asıl mesleği muhasebecilik olan bilirkişinin, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) verilerine göre ruhsatının bulunmadığını duyurdu.

Pehlivan, bu durumu “Görevlendiren hâkim ve savcıların görevini ihmal ettiği iddiasını ortaya çıkarıyor” şeklinde değerlendirdi. Pehlivan, bilirkişinin bağımsız denetçi sıfatına sahip olmadığını, TÜRMOB kaydının olmadığını ve SGS sınavına girip başarısız olduğunu belirterek, “Açık kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, bilirkişinin uzmanlıkları yalnızca genel muhasebe, ticari işletme muhasebesi, yönetim muhasebesi ve kamu ihale mevzuatından kaynaklı hesaplamalarla sınırlıdır. Ancak kendisinin kamu ihalesi mevzuatıyla alakalı denetim yapabilmesi için gerekli olan denetim uzmanlığına sahip olmadığı da ortadadır” dedi.

YETKİSİZ BİLİRKİŞİ, UZMANLIK ALANI DIŞINDA RAPOR

Cumhuriyet'te konuşan Pehlivan, söz konusu bilirkişinin, uzmanlık alanının dışındaki bir dosyayla ilgilenmişse, bu dosyayı geri iade etmesi gerektiğini vurguladı. Ancak bilirkişinin, uzmanlık alanı dışındaki bir rapor hazırlamışsa, bunun suç teşkil edebileceğini belirtti. Pehlivan, “Bilirkişinin uzmanlık dışı bir dosya üzerinde rapor hazırlaması, kamu görevinin usulsüz şekilde üstlenilmesi ve görevi kötüye kullanma suçlarını gündeme getirebilir” şeklinde konuştu.

BİLİRKİŞİ ATAMALARINDA HUKUKİ EKSİKLİKLER

Pehlivan, hâkim ve savcıların bilirkişiye yetkisiz bir dosya verdikleri takdirde, bunun Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 63. maddesine aykırı olduğunu ifade etti. Ayrıca, bilirkişinin uzmanlık dışına çıkan bir rapor hazırlaması durumunda bunu ilgili bölge kuruluna bildirmesi gerektiğini belirten Pehlivan, bu konuda da bir eksiklik olup olmadığına dikkat çekti.

Pehlivan, “Bilirkişi, uzmanlık alanı dışındaki bir dosyayı kabul etmemeli, eğer kabul ettiyse bunu derhal iade etmeliydi. Ancak söz konusu bilirkişi, hem dosya almış hem de rapor hazırlayarak uzmanlık alanı dışına çıkmıştır” diyerek, olayın hukuki boyutunu detaylandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN