İmar affı affedilemez

İmar affı affedilemez

50 binden fazla insanımızın can verdiği deprem felaketinin boyutunu artıran en önemli faktör olarak imar affı işaret edilmişti. Daha bir önceki seçimde reklam kampanyasıyla duyurulan ‘barış’ hâlâ tartışılırken Erdoğan, seçim vaadi olarak ‘İmar affı artık affedilmez suç kapsamına girecek. Bu işin affı olmaz’ açıklaması yaptı. Bu sözler ‘Geçen 21 yıldaki 9 imar affını kim çıkardı’ tepkisine yol açtı.

AK Parti iktidarları döneminde getirilen ve mağduriyetlere yol açan mülakat sistemi için “Kamuda mülakatı kaldıracağız, işe alımları sınavdaki başarıya göre yapacağız” diyen Cumhurbaşkanı bu kez imar barışına değindi. Erdoğan “İmar affı katalog suçlar arasına girecek. Çünkü bu işin affı maffı olmaz” dedi. Dikey mimariye karşı olduğunu da dile getirdi. ‘21 yıllık iktidar vaatte bulunacağına neden yapmadı’ tepkileri yükseldi.

‘AFFEDİLEN BİNALARDA İNSANLAR YAŞAMINI YİTİRDİ SUÇU İKTİDAR İŞLEDİ’

İmar affı açıklaması, 2018 seçimleri öncesi reklam kampanyalarıyla duyurulan yapı barışını gündeme taşıdı. Oy kaygısıyla verilen ‘müjde’lerin depremlerde yaşamlara mal olduğu belirtildi. Popülist yaklaşıma dikkat çeken muhalefet ise ‘Sanki 9 imar affını biz çıkardık’ yorumunu yaptı. CHP’li Seyit Torun “Affettiğiniz binalar insanlarımızı canından etti. Suçsa, bu suçu siz işlediniz. Hesabını nasıl vereceksiniz?” ifadesini kullandı.

1404krt01a-tum.png

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her seçim öncesi oy kaygısıyla çıkarılan imar affı uygulamasını yeni döneminde kaldıracağını söyledi. En son düzenleme 2018’de gelmiş, uygulama 2019 sonuna dek uzatılmıştı. ‘Devletin şefkat eli’ olarak reklamı yapılan uygulama ile depreme dayanıksız on binlerce yapıya imar verildi. Erdoğan, depremlerin vurduğu Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep gibi kentlerde bu düzenlemeyi anlatarak geçmişte oy istemişti.

24 Şubat 2019’da miting düzenleyen Erdoğan “Hatay’da 8 bin konut projesini hayata geçirdik. İmar barışıyla, toplam 205 bin Hataylı vatandaşımızın sorununu çözdük” demişti. Benzer sözleri Malatya ve Kahramanmaraş’ta da dile getirdiği anlar gündem olmuştu. 6 Şubat depremleri yaşanmasa Destici’nin ‘imar affı’ için verdiği kanun teklifinin Meclis’ten geçmesi bekleniyordu.

Erdoğan, önceki akşam katıldığı ortak yayında imar affını anayasaya koyacakları yeni bir maddeyle affedilemez suç kapsamına alacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı “Bu konuyla ilgili inşallah yeni dönemde anayasanın 50’nci maddesi olsa gerek… Orada böyle bir, (affedilemeyecek suç var) katalog suçların içerisinde o (imar affı) da yerini alacak. Biz onunla daha da köşeye sıkıştıracağız. Bu işin affı maffı olmaz” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarını paylaşan muhalefet temsilcileri tutarsızlığa dikkat çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı “Her başı sıkıştığında imar affı çıkaran, bunu da gururla anlatan Erdoğan’ın söylediklerine bakın. Muhalefette olmaya hazırlık yapıyor gibi” dedi. DEVA Partili Mehmet Emin Ekmen “Hiç imar affı yapmamış gibi” derken CHP’li Mehmet Bekaroğlu “21 yıllık iktidarında 9 kez imar affı (pardon barışı) çıkaran Erdoğan ‘imar affını affedilemez suçlar arasına alacağız’ demiş, gerçekten demiş. Allah’ım sen işini bilirsin, bildiğin gibi yap” tepkisini gösterdi.

CHP’li Tuncay Özkan da “İyi de yitip giden canların sorumluluğu, vebali ne olacak?” diye sordu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise “Af çıkardığınız binalar insanlarımızı canından etti. Suçsa, bu suçu siz işlediniz. Hesabını nasıl vereceksiniz? Bu anlayışa yazıklar olsun” ifadelerini kullandı. CHP’li Veli Ağbaba ise “Erdoğan kendisini yine bizzat kendisine şikayet ediyor” paylaşımı yaptı.

‘ARTIK MÜLAKAT YAPMAYACAĞIZ’ DEMEK SAMİMİ DEĞİL

KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, kamuda mülakatın kaldırılacağı vaadini eleştirdi. Köksal “Bu güzellemeleri yapmaları bence kamu emekçilerini etkilememeli. Dün ne yaptığına bakmalıyız. Dün binlerce kamu emekçisini nasıl kapının önüne koyduğuna bakmalıyız. Kamuyu dejenere edip, yol geçen hanına çevirip arkasından ‘artık mülakat yapmayacağız’ı samimi bulmuyoruz. Her seçim döneminde AKP aynı yöntemi kullanmıştır. Bu seçim sürecinde fazlasıyla yaptı. Fazlasıyla yapmasının bir tane nedeni var. Artık bohça yama tutmuyor. Ekonomide yamalı bohça, adalette yamalı bohça, sosyal güvenlik de maliye de... Toplumu ilgilendiren tüm kamu hizmetlerinde artık yama tutmuyor” dedi.

‘KAÇAKLAR ÜLKEYE GELİRKEN NİYE VİZE İSTEMEDİN?’

CHP’li Seyit Torun, belediye başkanlığı döneminde İstanbul’a vize getirmek istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Londra’da uygulanıyor mesela. İstanbul o zaman 8 milyondu şimdi 16 milyon oldu” sözlerine yanıt verdi. Torun “Erdoğan, İstanbul’a girişlerde ‘vize’ isteyecekmiş. Kaçak göçmenleri ülkeye sokarken niye vize istemedin Erdoğan? Siz daha hudutlarımıza sahip çıkamayan bir iktidarsınız. Kendi vatandaşınızdan mı vize isteyeceksiniz? Samimi değilsiniz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN