İnsan zekası bir kez daha kanıtlandı! 86 bin yıllık mağaradan çıkanlara inanamadılar… Resmen asırlar önce akıl etmişler

İnsan zekası bir kez daha kanıtlandı! 86 bin yıllık mağaradan çıkanlara inanamadılar… Resmen asırlar önce akıl etmişler

Türk araştırmacılar yaptıkları keşif kazılarında insan zekası bir kez daha kanıtlandı! Kazı çalışmaları sonucunda 86 bin yıllık mağaradan çıkanlara inanamadılar… İnsan aklı onu resmen asırlar önce akıl etmiş…

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Bahadırlı köyünde 2016 senesinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Paleoantropoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yapılan 'Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması' esnasında İnkaya Mağarası bulundu. Bu mağara Anadolu-Balkanlar arasındaki Paleolitik döneme ışık tutacakken 2017 ve 2020 yılları arasında Troya Müze Müdürlüğü başkanlığı ile dönemsel kazı çalışmaları gerçekleştirildi. Kazı çalışmalarında bulunanlar ise hayret içinde bıraktı.

SAPLI ALET UÇLARI BULUNDU

2021 yılı itibari ile Cumhurbaşkanlığı kararı kapsamında 12 ay boyunca kazı yapılacak alan olarak ilan edilmişti. 7 kişilik ekiple bu yıl mağaradaki kazı çalışmaları sürerken, son çalışmalarda Orta Paleolitik dönemine ait saplı alet uçları bulundu.

3-004.jpg

3.3 MİLYON YIL ÖNCESİNDEN GELİYOR

Kazıya başkanlık eden Prof. Dr. İsmail Özer, konuya ilişkin olarak “"Aslında uç deyince ilk başta sivri bir alet olarak algılanıyor. Ama uçlardan kastımız herhangi bir sapa takılan alet formunun olması. Paleolitik dönem aslında en eski taş alet kültürünün ortaya çıkışı ile başlıyor. Günümüzde dünyadaki en eski örnekleri, Afrika'da 3,3 milyon yıl öncesine kadar indiriliyor. Milyonlarca yıl boyunca taş aletler sadece birkaç parçanın kırılması ile elde edilen çeşitli alet üretimiyle devam ediyor ve kendi başına kullanılıyor" dedi.

2-008.jpg

İNSAN BEYNİNİN MUCİZESİNE IŞIK TUTUYOR

Özer, yaptığı açıklamalarda bulunan aletlerle insan beyni arasında bir ilişki olduğunu belirterek, "İnsan beyin gelişiminin bir aşamasında; bu taş aletlerin artık farklı materyaller kullanılarak, farklı bir amaçla, daha efektif bir şekilde kullanılmasına dönüştürülüyor. Dünya üzerinde ilk örnekleri belki de bizim kazı yaptığımız bu döneme denk gelen; bu taş alet formlarının sap olarak tanımladığımız kısımlarına kemik, boynuz, ağaç ya da kurutulmuş deri geçirilerek, bu taş aletin daha güçlü bir şekilde kullanılabilmesine izin veriyor. Bu aynı zamanda insan beyninin de artık daha karmaşık aletler üretebilme ya da farklı materyalleri kullanarak kendisini doğada daha iyi ifade edebilme becerisinin bir göstergesi" diye konuştu.

1-025.jpg

İNSAN DAVRANIŞLARI YORUMLANIYOR

Kazıda bulunan aletlerle insanların ürettiklerinden, besin atıklarından yola çıkılarak insan davranışlarının yorumlanmaya çalıştığını belirten Özer, “"Bu sene kazıda bulunan aletler, insan beyninin gelişiminde önemli aşamalardan birini yansıtıyor. Bu aletlerin, taşların toprağı kazarak yumrulu besinleri bulmada, ağaç kabuklarını soymada ya da deri tabaklama gibi farklı işlevlerde daha güçlü bir şekilde kullanılmasına yarıyor" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN