İnsanlık, 900 bin yıl önce yok olmanın eşiğine gelmiş: Hayatta kaldığımız için şanslıyız

İnsanlık, 900 bin yıl önce yok olmanın eşiğine gelmiş: Hayatta kaldığımız için şanslıyız

Bilim insanları, ilk dönem insan atalarının 800 bin ila 900 bin yıl önce ciddi bir evrimsel zorlukla karşı karşıya kalarak yok olmanın eşiğine gelmiş olabileceğini Science dergisinde yayınladıkları makaleyle ortaya koydu.

SELMAN CÖMERT

Yaşayan 3 binden fazla insanın genomik analizi, insan atalarının toplam nüfusunun yaklaşık 117 bin yıl boyunca yaklaşık bin 280 üreyebilen bireye düştüğünü gösterdi. Bilim insanları, insan atalarının soyunu tükenmeyle karşı karşıya bırakan faktörün iklim olduğunu düşünüyor.

Roma Sapienza Üniversitesi'nden antropolog ve araştırmanın baş yazarlarından Profesör Giorgio Manzi, "Çalışmamızda ortaya çıkan rakamlar, şu anda yok olma riski altında olan türlerin rakamlarıyla örtüşüyor" dedi.

'HAYATTA KALDIĞIMIZ İÇİN ŞANSLIYDIK'

Prof. Manzi ve meslektaşları, insan atalarının yaşadığı darboğazın getirdiği varoluşsal baskıların yeni bir türün, Homo heidelbergensis'in ortaya çıkışını tetiklemiş olabileceğini düşünüyor. Bu türün, 300 bin yıl önce ortaya çıktığı düşünülen modern insan Homo sapiens ile kuzenlerimiz Neandertaller ve Denisovalıların ortak atası olduğu sanılıyor.

Manzi, "[Hayatta kaldığımız için] şanslıydık, ama... evrimsel biyolojiden biliyoruz ki yeni bir türün ortaya çıkışı küçük, izole popülasyonlarda gerçekleşebilir" dedi.

'SALGIN HASTALIK, İKLİM OLAYI VEYA BİR VOLKANİK PATLAMA İNSANLIĞI YOK ETMEYE YETERDİ'

Araştırmada yer almayan Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nin İnsanın Kökenleri Bölümü Başkanı Prof Chris Stringer, araştırmayla ilgili, "Bu olağanüstü bir süre. Bunu başarmış olmamız dikkate değer. (Normalde) bu büyüklükte bir nüfusun yok olması için kötü bir iklim olayı, bir salgın hastalık, bir volkanik patlama yeterlidir" ifadelerini kullandı.

Çalışmanın yürütücüsü ekip, zaman aralığının aynı zamanda fosil kayıtlarında nispeten boş bir döneme denk geldiğini belirtti.

Manzi, "Yaklaşık 900 bin ile 600 bin yıl öncesi arasındaki dönemde Afrika'daki fosil kayıtlarının yok denecek kadar az olduğunu biliyoruz, oysa hem öncesinde hem de sonrasında daha fazla sayıda fosil kanıtımız var" dedi. Aynı şeyin Avrasya için de geçerli olduğunu belirten Manzi, "...örneğin, Avrupa'da yaklaşık 800 bin yıl önce Homo antecessor olarak bilinen bir tür var ve ardından yaklaşık 200 bin yıl boyunca hiçbir şey yok" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN