İnsanoğlu en fazla bu kadar sıcaklık derecesine dayanabilir! Türkiye bu hafta tehlikeli seviyeyi görecek

İnsanoğlu en fazla bu kadar sıcaklık derecesine dayanabilir! Türkiye bu hafta tehlikeli seviyeyi görecek

Geçen haftalarda dünya genelinde küresel sıcaklık rekoru kırıldı. Küresel ısınma nedeniyle buzullar erimesi, gelecek yıllarda ortalama hava sıcaklıklarının kademeli şekilde yükseleceğine işaret ediyor. Bilim insanları, insanların en fazla dayanabileceği sıcaklık derecesini açıkladı. Peki, kaç derece sıcaklık zarar verir? İnsanlar kaç derece sıcağa dayanabiliyor? İşte, insanoğlunun dayanabildiği maksimum sıcaklık derecesi...

İnsan sıcaklık toleransı söz konusu olduğunda işlerin ciddi şekilde tehlikeli olmaya başladığı nokta 40 ile 50 derece arası. İngiltere'deki Roehampton Üniversitesi'nden Profesör Lewis Halsey ve ekibi, bu aralığı kritik sınırı belirleyen yakın tarihli bir raporda sundu.

İNSAN EN FAZLA KAÇ DERECE SICAKLIĞA DAYANIR?

Söylenene göre, küresel sıcaklık ortalama 17,18 dereceye yükseldi. Bu kulağa oldukça idare edilebilir gelebilir ancak 17,01 dereceden yükseldiği düşünülünce kimsenin istemeyeceği bir yükseliş.

Halsey ve meslektaşlarına göre istatistiklerin altında yatan gerçek, sıcaklıkların ABD ve Çin'in güney kesimlerinde hızla yükseldiği, Kuzey Afrika'da ise 50 dereceye kadar çıktığı ve işlerin gerçekten ters gitmeye başladığı. Üstelik bu durum daha da kötüye gitmek üzere olabilir.

DÜNYA YERKÜRESİNDE SICAKLIK REKORU KIRILDI

Leipzig Üniversitesi'nde atmosferik radyasyon alanında araştırma görevlisi olan Dr. Karsten Haustein verdiği bir demeçte, "Muhtemelen temmuz ayı şimdiye kadarki en sıcak ay olacak ve bununla birlikte şimdiye kadarki en sıcak ay... 'şimdiye kadarki' derken Eemian döneminden bu yana, yani yaklaşık 120 bin yıl öncesinden bahsediyoruz" dedi.

Halsey ve ekibi, ortaya koydukları bu sıcaklık sınırı hakkında henüz araştırmalarını bitirmiş değil. Aynı zamanda üst kritik sıcaklığın üzerindeki koşulların farklı yaş ve fiziksel form gruplarında kalp sağlığını nasıl etkilediğini de araştıracaklar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN