İnternette gördüler ilk defa tarıma atıldılar! 2 dönümde 12 tonluk üretim yaptılar: Yıl boyu kazançlarını katlıyorlar

İnternette gördüler ilk defa tarıma atıldılar! 2 dönümde 12 tonluk üretim yaptılar: Yıl boyu kazançlarını katlıyorlar

Yalova’da yaşayan 4 girişimci, bu yöntemi internette gördüler ilk defa tarıma atıldılar. 2 dönümde 12 tonluk üretim yapan girişimciler, yıl boyu kazançlarını katlıyorlar…

Yalova'da 4 girişimci tarafından kurulan bir firma, kentte ilk kez topraksız tarım serasında çilek üretimi gerçekleştirerek tarımda devrim niteliğinde bir adım attı. Zorlu süreçlerin ardından, bu cesur girişimciler tarım dünyasına yeni bir soluk getirdi. İşte Yalova’daki bu başarı öyküsünün detayları…

YALOVA’YA TOPRAKSIZ ÇİLEK ÜRETİMİNİ GETİRDİLER

Yalova'nın Safran Köyü'nde, Mersin'den alınan ikinci el bir sera ile kurulan topraksız tarım serasında çilek üretimi başladı. Bu işin başlangıcı, hiç de sıradan bir şekilde gelişmedi. Ortaklardan Merve Yazıcı, bu projeye nasıl başladıklarını anlatırken, "Aslında çiftçilikle çok alakamız yoktu. Bir gün oturup kahvaltı yaparken bu işi yapabilir miyiz dedik. Bu kadar maliyetli olacağını bilmiyorduk ama başladık" dedi. Başlangıçta zorluklar olsa da şu anda bu işin meyvelerini toplamaktan büyük mutluluk duyuyorlar.

yalovada-topraksiz-tarimla-1.jpg

Seranın kurulumu ve topraksız tarım yöntemlerinin uygulanması hiç de kolay olmadı. Yazıcı, "Çilek konusunda bir YouTube videosundan yola çıktım. Mersin'den ikinci el bir sera alıp, Safran Köyü'ne kurduk" diyerek başlangıcın ne kadar zor olduğunu vurguladı. Maliyetlerin tahminlerinin üzerinde olduğunu kabul eden Yazıcı, "Şu anda çok mutluyuz. Niye bu işe girdik dediğimiz bir gün olmadı" diyerek, girişimlerinin keyfini sürdüklerini söyledi.

SABRİNA ÇİLEĞİ İLE ÜRETİM DEVAMLI HALE GETİRİLİYOR

Girişimciler, soğuğa dayanıklı Sabrina cinsi çileği tercih ettiklerini belirtiyorlar. Murat Gülbaba, "Topraksız tarımda 365 gün boyunca çilek üretimi yapılabiliyor. Zorluklar tabi var ama ısıyı, nemi kontrol edebiliyor olmak önemli" dedi. Ayrıca, soğuk havalara karşı dirençli olan Sabrina çileği, bu yöntemin en uygun türlerinden biri olarak öne çıkıyor.

yalovada-topraksiz-tarimla-2.jpg

TOPRAKSIZ TARIMIN AVANTAJLARI

Topraksız tarımda, bitkilerin kontrolü tamamen üreticinin elinde oluyor. Bager Arıcı, "Birim alandan daha fazla ürün toplamak amacıyla topraksız tarımı seçtik. Bahçe çileğine oranla daha fazla ürün elde edebiliyoruz. Kapalı ortamda üretim yaptığımız için bitkinin gelişimi tamamen bizim elimizde oluyor" dedi. Bu yöntem, daha verimli ve kontrollü üretim sağlıyor.

yalovade-topraksiz-tarimla.jpg

MİNİMUM GÜBRE İLE MAKSİMUM VERİM ALINIYOR

Murat Girgin, minimum gübre kullanarak maksimum ürün elde ettiklerini belirtiyor. Girgin, "Şu anda 2 bin 200 metrekare alan içinde yaklaşık 30 bin kök dikerek bu işi hakkıyla yapıyoruz. 30 bin kök, yaklaşık 12 ton ürüne denk geliyor" diyerek üretimin hacmini gözler önüne serdi.

Yalova'daki bu girişim, topraksız tarımın potansiyelini gözler önüne seriyor. Hem çevre dostu hem de verimli bir üretim şekli olan bu yöntem, diğer girişimciler için de ilham kaynağı olabilecek bir örnek oluşturuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN