İnternet üzerinden ev ve araba alım satımı yapanlar bu habere dikkat! Yeni alınan kararlar doğrultusunda resmen “fake savar” bir düzenleme geliyor. Resmi Gazete’de yayımlandı bile! Üstelik 100 bin TL ceza…
Alınan son kararlara göre internet üzerinden yapılan ev ve araba alış satışlarında güvenilirliği sağlamak ve fiyat dengesini korumak için resmen “fake savar” bir uygulama Resmi Gazete’de yayımlandı. Yüzbinlerce insanı ilgilendiren bu haberin en dikkat çekici noktası ise para cezası oldu.
RESMİ GAZETE’DE DUYURULDU
Gece yarısı Resmi Gazete’de İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti ve Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliklerde değişiklik yayımlandı.
Değişiklik yapılan yönetmelik kapsamında internet üzerinden ikinci el motorlu kara taşıtı ya da taşınmaz ilanı vermek isteyen kişiler kimliklerini açıkça paylaşarak işlem yapacak. Aksi takdirde hesabı gizli tuttukları sürece ilan veremeyecekler. Bu değişiklikle beraber ya kişinin kendisi ya eşi ya da birinci ve ikinci dereceden kan bağı olan akrabalarına ait olmayan veya da satışı yapılacak taşınmaz ya da taşıtın sahibi tarafından yetkilendirilmediği sürece işlem yapılması yasak olacak. Öte yandan emlak komisyoncuları ya galericiler ellerinde bulundurdukları yetki belgeleri ile internet üzerinden al sat işlemi yapabilecek.
HER BİR KURALIN CEZASI AYRI
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik 2 ay sonra yürürlüğe girecek. Yukarıda bahsedilen kimlik doğrulama işleminin yanı sıra bir de ilana konulacak taşınmazın ya ikinci el motorlu kara taşıtının ilana koymadan önce yetkili olduğunu doğrulayacak. Yani vekalet ya da miras söz konusu ise bunu kanıtlaması gerekecek.
Yeni mevzuata uymayan herkes yaptığı her aykırılık için para cezasına çarptırılacak. Para cezaları ise 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar değişecek.
MAĞDURİYETLER ÜZERİNE BU KARAR ALINDI
Ticaret Bakanlığı, yeni yönetmeliğe ilişkin olarak şu açıklamada bulundu:
“Son zamanlarda ilan sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla, taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşlarımızın mağdur edildiğinin gözlemlenmesi ve bu konuda çokça artan şikayetlerin bildirilmesi üzerine, söz konusu etik dışı ve yanlış uygulamaları ve mağduriyetleri ortadan kaldırmak amacıyla, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Söz konusu değişikliklerle; tüketici mağduriyetine yol açabilen sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında yer alan ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.”