İstanbul Planlama Ajansı’nın yayımladığı İstanbul Barometresi’nin ağustos ayı verileri, kentte ekonomik sıkıntıların hane içi gündemin merkezinde yer aldığını ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 40’ı evlerinde en çok geçim sorunlarının konuşulduğunu belirtirken, kredi kartı borçlarını ödeyemeyenlerin oranında artış gözlendi.
Her ay düzenli olarak yayımlanan barometreye göre, İstanbulluların yüzde 15,3’ü orman yangınlarını, yüzde 6,5’i ise okulların açılmasını ev içi gündemlerinde öne çıkan başlıklar olarak dile getirdi. Ancak genel tablo, ekonomik kaygıların diğer tüm başlıkların önüne geçtiğini gösterdi.
EKONOMİYE DAİR BEKLENTİLER OLUMSUZ AĞIRLIKLI
Katılımcıların yüzde 22,5’i Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde iyileşeceğini düşünürken, yüzde 40,4’ü kötüleşeceği görüşünde. Kendi hane ekonomilerine yönelik beklentiler de benzer şekilde ikiye ayrılmış durumda. İstanbulluların yüzde 29,3’ü bireysel ekonomik durumlarının iyileşmesini beklerken, yüzde 26,6’sı kötüleşeceğini tahmin ediyor.
KREDİ KARTI BORCUNU ÖDEYEMEYENLERİN ORANI YÜKSELDİ
Barometrede dikkat çeken bir diğer bulgu ise kredi kartı borçlarıyla ilgili oldu. Katılımcıların yüzde 47,6’sı borçlarının tamamını ödeyebildiğini bildirirken, yüzde 32,9’u sadece asgari tutarı yatırabildiğini belirtti. Daha çarpıcı olan ise katılımcıların yüzde 8,8’inin kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini söylemesi.
DİJİTAL ÇAĞDA ÜRETKENLİK SINIRLI KALDI
Ağustos sayısının tematik bölümünde, İstanbulluların dijital çağdaki üretkenlik düzeyleri değerlendirildi. Araştırmada, üretken dijital yetkinliklerin sınırlı kaldığı sonucuna varıldı. Bu bölümde Doç. Dr. Erkan Saka’nın dijital dönüşüm ve bireysel beceriler üzerine değerlendirmelerine de yer verildi.
SEKTÖREL VERİLERLE KENT PROFİLİ ÇIKARILDI
İstanbul Barometresi ayrıca farklı kurumlardan derlenen sektörel verilerle kentin ekonomik, sosyal ve çevresel durumuna dair bütüncül bir tablo sunmayı hedefledi. Raporda yer alan veriler, İstanbul’da ekonomik sorunların sadece hane gündemini değil, bireylerin borç ödeme kapasitesini de doğrudan etkilediğini gösterdi.
