İslâm âleminde ilk iftar heyecanı

İslâm âleminde ilk iftar heyecanı

‘On bir ayın sultanı’ ramazanın ilk iftarı bu akşam yapılacak. Türkiye’deki Müslümanlar yaklaşık 13 saat oruç tutacak. Günün ilk iftarları Iğdır’ın Aralık ile Hakkari’nin Şemdilli ilçelerinde yapılacak. İftarın en geç yapılacağı iller ise Çanakkale’nin Bozcaada ve Edirne’nin Enez ilçeleri olacak. Iğdır’dakiler, Çanakkale’dekilerden yaklaşık bir saat 15 dakika daha erken oruç açacak. Oruç tutamayanlar için fitre miktarı ise günlük 130 lira olacak.

İslam aleminde büyük öneme sahip, ‘on bir ayın sultanı’ ramazanın ilk iftarı bu akşam yapılacak. Türkiye’deki Müslümanlar, yaklaşık olarak 13 saat boyunca oruç tutacak. İlk gün 13 saat 23 dakika sürecek olan oruç süresi, ayın sonlarına doğru artış gösterecek. Türkiye’nin her bir köşesinde, iftar saatleri değişkenlik gösterdiği gibi, oruç süresinde de şehirden şehire farklılık yaşanacak.

Türkiye’de ramazanın ilk iftarları Doğu’da, 18.11’de Iğdır’ın Aralık ile 18.12’de Hakkari’nin Şemdilli ilçelerinde yapılacak. İftarın en geç yapılacağı iller ise Batı’da, 19.26’da Çanakkale’nin Bozcaada ve 19.25’te Edirne’nin Enez ilçeleri yapacak. Iğdır’da yaşayanlar, Çanakkale’deki vatandaşlardan yaklaşık bir saat 15 dakika daha erken orucunu açacak. Artvin, Kastamonu, Kırklareli, Samsun, Zonguldak ve Sinop’ta 13 saat 23 dakika ile en uzun, Adana, Antalya, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İzmir, Kilis, Mardin, Muğla, Şanlıurfa, Şırnak ve Van’da ise 13 saat 20 dakika ile en kısa oruç tutulacak.

Öte yandan, bu yılın ramazan temasını ‘Ramazan ve Ahiret Bilinci’ olarak belirleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, fitre miktarını ise 130 lira olarak kararlaştırdı.

TERAVİH NAMAZLARI EDA EDİLDİ

Ramazanın ilk teravih namazı Türkiye genelindeki cami ve mescitlerde kılındı. Teravih namazı öncesi ülke genelindeki camilerin minareleri ışıklandırıldı, bazı ibadethanelerde ramazan ayı geleneği hayata geçirilerek ‘Hoş Geldin Ramazan’ mahyaları asıldı. 10 Mart Pazar günü akşamı yatsı namazı vaktinin gelmesiyle birlikte yurdun dört bir yanında müminler camilere akın etti. Başkent Ankara’da ilk teravih namazını eda etmek için Hacı Bayram-ı Veli, Melike Hatun, Kocatepe ve Beştepe Millet başta olmak üzere camilere gelen cemaat, ramazanın coşkusunu yaşadı.

İstanbul’da kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk her yaştan çok sayıda vatandaş, teravih namazı için başta Eyüp Sultan, Sultanahmet, Süleymaniye, Ayasofya, Taksim, Fatih ve Büyük Çamlıca olmak üzere kentteki camileri doldurdu. Teravih öncesi türbeleri de ziyaret eden vatandaşlar, Kur’an-ı Kerim okudu ve dua etti. Deprem bölgesindeki Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Osmaniye Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa ve Kilis gibi illerde de ilk teravih namazı vatandaşlar için oluşturulan alanlarda kılındı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN