İsrail hükümeti onayladı: Al Jazeera kapatılabilir

İsrail hükümeti onayladı: Al Jazeera kapatılabilir

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken geçtiğimiz günlerde, İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Al Jazeera'nin çatışmalar başladığından bu yana yaptığı yayınların İsrail ofisinin kapatılması için bir gerekçe olarak kullanılabileceğini söylemişti. Açıklamanın üzerinden çok geçmeden İsrail hükümeti, Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun İsrail’deki ofisinin kapatılmasına imkan sağlayan acil durum düzenlemelerini onayladı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 14 gündür sürmeye devam ederken İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, hükümetin "devlet güvenliğine tehdit oluşturan" televizyon kanallarının kapatılabilmesine izin veren düzenlemeleri onayladığı bildirildi.

Karar doğrultusunda, İsrail'deki Al Jazeera ofislerinin kapatılmasının ve ekipmanlarına el konulmasının mümkün olduğu belirtildi.

Haberde, İsrailli yetkililerin Al Jazeera'nin yayınlarının İsrail askerleri ve vatandaşlarını tehlikeye attığını savunduğu aktarıldı.

'MİLLİ GÜVENLİĞE ZARAR VERİYOR'

İsrail hükümetinin kararına ilişkin Al Jazeera televizyonundan açıklama yapılmadı.

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, daha önce yaptığı bir açıklamada, Katar merkezli Al Jazeera haber kanalının İsrail'in milli güvenliğine zarar verdiğini iddia etmiş, söz konusu düzenleme de böyle gündeme gelmişti.

Onaylanan düzenlemenin geriye dönük olarak da işleyeceği ifade edilirken, bunun Al Jazeera'nin çatışmalar başladığından bu yana yaptığı yayınların İsrail ofisinin kapatılması için bir gerekçe olarak kullanılabileceği yorumu yapıldı. Bakan Karhi, konuya ilişkin açıklamasında, "İsrail, karada, havada, denizde ve kamu diplomasisi cephesinde savaşta. Devletin güvenliğine zarar verecek yayınlara hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz" dedi.

Al Jazeera'nin yayınlarının İsrail'e karşı bir kışkırtma teşkil ettiğini savunan İsrail İletişim Bakanı Karhi, yayıncının 'Hamas-IŞİD ve terör örgütlerine propagandalarında yardım ettiğini ve İsrail'e karşı şiddeti teşvik ettiğini' ileri sürdü.

DÜZENLEME NE GETİRİYOR?

Yeni düzenleme ile birlikte, İletişim Bakanı, Savunma Bakanı'nın da hemfikir olması halinde, televizyon kanallarının yayınını durdurması emrini verebilecek, İsrail'deki ofislerini kapatabilecek, internet sitesini kapatabilecek ya da siteye erişim engeli getirebilecek.

Kararın yürürlüğe girmesi için güvenlik kabinesi tarafından onaylanması, bu onayın da güvenli makamlarının söz konusu yayıncının yayınlarının milli güvenliğe zarar verdiğine ilişkin hukuki mütalaasına dayanması gerekiyor. 30 gün süreyle geçerli olacak karar, 30 günlük sürelerle uzatılabilecek. Olağanüstü hal düzenlemeleri de 3 ay boyunca ya da hükümet söz konusu olağanüstü hali resmi olarak sonlandırana kadar geçerli olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN