İsrail tohumu efsanesi son buldu: Türkiye tohum ithalatında yeni döneme girdi

İsrail tohumu efsanesi son buldu: Türkiye tohum ithalatında yeni döneme girdi

Türkiye, tohum ithalatının büyük bir çoğunluğunu İsrail’den yaparken artık bu dönem resmen kapanıyor. İsrail tohumu efsanesi son bulurken Türkiye tohum ithalatı konusunda yeni bir döneme girdi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türkiye ve İsrail arasındaki tohum alışverişi son zamanlarda ciddi derecede sekteye uğrarken Türkiye, tohum ithalatı konusunda yeni ülkelerle yol yürümeye başladı. Öyle ki tohum ithalatında yeni bir dönem diyebileceğimiz bu yol haritasında farklı ülkeler bulunuyor. Edinilen bilgilere göre İsrail’in tohum pazarındaki etkinliği her geçen gün azalıyor.

Türkiye, İsrail'den tohum ithalatında azalma yaşarken, bu boşluğu başka ülkeler dolduruyor. Türkiye'nin tohum ithalatında yeni bir dönem başladı.

yeni-proje-6.jpg

Son yıllarda Türkiye'de özellikle domates tohumu ithalatında yaşanan dönüşümler, tohum pazarında yeni bir döneme işaret ediyor. 10 Haber'den Ziraat Mühendisi Gazi Kutlu'nun haberine göre, İsrail'in tohum pazarındaki etkinliği azalırken, Çin, Hindistan ve Tayland gibi ülkeler bu alanda öne çıkıyor.

yeni-proje-4.jpg

İSRAİL'İN TOHUM PAZARINDAKİ DÜŞÜŞÜ

2022 yılı itibarıyla İsrail'in Türkiye'deki domates tohumu pazarındaki etkinliği azalmaya başladı. Bu durum, Türkiye'deki tohum tedarikçilerinin çeşitlenmesine yol açtı. Gazi Kutlu'nun raporuna göre, son bir yılda İsrail'den boşalan pazarı Çin, Tayland, Hindistan ve Ürdün gibi ülkeler doldurdu.

Türkiye son 25 yılda 80 ülkeden 62 bin ton sebze tohumu ithal etti ve bu ithalat için 2 milyar dolar ödeme yaptı. İsrail miktar olarak 22'nci sırada yer almasına rağmen, ödediğimiz toplam tutar açısından İsrail ikinci sırada yer aldı. En çok ödeme yapılan ülke ise 294 milyon dolar ile Hollanda oldu.

yeni-proje-5.jpg

TOHUM İTHALATINDAKİ DEĞİŞİM

Türkiye, İsrail'den en çok turp, domates ve soğan tohumu ithal etti. Ancak son yıllarda Hollanda, ABD, Peru, Fransa ve Şili gibi ülkelerden de tohum ithalatı devam etmekte. İsrail'in pazardaki payı azalsa da, Türkiye hala domates tohumu konusunda dışa bağımlı durumda.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN