İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya'ya kötü haber! Ev bulmak daha da zor olacak: "Yakında evler değil kanepeler kiralanacak”

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya'ya kötü haber! Ev bulmak daha da zor olacak: "Yakında evler değil kanepeler kiralanacak”

Metropol kentlerde resmen konut arzı sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle de İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’ya kötü haber! Ev bulmak her geçen gün daha da zor olacak… Uzman isim tek tek nedenlerini açıklarken “yakında evler değil kanepeler kiralanacak” diyerek tepkisini gösterdi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Son zamanlarda hem fahiş kira fiyatlarından hem pahalılaşan hayat şartlarından dolayı ev almak çok zorlaştı. Özellikle de büyükşehirlerde binlerce insan ev bulamıyor, bulsa da alamıyor. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, konuya ilişkin olarak bazı açıklamalar yaptı ve özellikle de İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük metropol şehirlerde zamanlarda yurt içi ve yurt dışı taleplerinden dolayı “obez” büyüme ile karşı karşıya kalındığını belirtti.

METROPOL KENTLERDE KONUT ARZI SIKINTISI YAŞANIYOR

Hançer, kontrolsüz obez büyümenin sadece konut bulamama konusunda değil altyapı, trafik, çevre gibi birçok şehir sorunlarına da yol açtığını ifade etti. Öte yandan yaşanan konut arzı sorunundan dolayı büyük metrekareli 4+1 ya da 3+1 ev modellerinin konut talebini karşılayamadığını açıkladı. Bunun yanı sıra Japonya’daki gibi daha fazla konut inşa edilebilsin diye 1+1 tip evlere dönüşüm olabileceğini vurguladı.

Barınma sıkıntısı ile sıklıkla karşılaştıklarını belirten Hançer, “Barınma sorunu bazı inşaat maliyetlerindeki artış, konut üretimindeki arz- talep dengesi ve arsa maliyetlerindeki artışla birlikte vatandaşın konuta erişiminde finansal anlamda ciddi sıkıntılar ortaya çıkardı. Barınma krizi dediğimiz konuta erişim anlamında ciddi problemler görmekteyiz" dedi.

KÜÇÜK EV ÜRETİMİNE YÖNELDİLER

Üreticilerin her geçen gün küçük daire yapmaya yöneldiklerini söyleyen Hançer, “Metropol şehirlerde daha küçük daireler üretildiğini görmekteyiz. Bu da konutta dönüşüme sebep olmaktadır. Bu illere baktığımızdaysa eskiye oranla daha çok 3+1 ya da 4+1, 150 veya 160 metrekare dairelerin çok fazla üretilmediğini görüyoruz. Japon tipi 1+1 evlerin üretildiğini, tercih edildiğini görüyoruz" diye konuştu.

ESKİ EVLERE KAVUŞMAK RESMEN HAYAL

Hançer, eskiden olduğu gibi büyük evlere ulaşmanın neredeyse hayal olduğunu aktararak, “Eskiden 3+1, 4+1 gördüğümüz evlere ulaşmak hayal oldu. Önümüzdeki günlerde daire metrekareleri ve tercihler daha da küçülecek. Bununla ilgili tedbirler alınmazsa konuta erişim de hayal olacak. Bununla birlikte artık 1+1 evler, hatta odaların, kanepelerin kiralanması ya da satılması şeklinde modeller önümüzdeki yıllarda ortaya çıkabilir. Şimdiden öngörü olarak söyleyebiliriz. Bu durumları yaşamamak için özellikle konut finansmanında ve konuta erişimde radikal tedbirler alınması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN