İstanbul, Antalya ve Mersin'de oturan kiracılar dikkat! Yeni sistem geliyor: Temmuz'dan sonra böyle olacak

İstanbul, Antalya ve Mersin'de oturan kiracılar dikkat! Yeni sistem geliyor: Temmuz'dan sonra böyle olacak

Yıl başından bu yana sürekli olarak artan kira fiyatları ile ilgili sıcak gelişme! İstanbul, Antalya ve Mersin'de oturan kiracılar dikkat. Fahiş kiraların önüne geçileceğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kira artışları ile ilgili caydırıcı adımlar atılacak" diyerek müjdeyi verdi. Yeni sistem geliyor! Temmuz'dan sonra kira fiyatları bu şekilde olacak. İşte detaylar haberimizde...

Kira fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesi! Yıl başından bu yana artış gösteren kira fiyatları vatandaşların gündeminde. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kira artışları ile ilgili caydırıcı adımlar atılacak" diyerek müjdeyi verdi. 1 Temmuz'dan itibaren yeni sisteme geçiliyor. İstanbul, Antalya ve Mersin'de oturan kiracılar dikkat!

hjhjjh-30.jpg

Kira artışlarına yönelik yeni adımların atılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öğrenciler için en önemli çıkış noktası yurtlarımız. Bizim yurt itibari ile sıkıntımız yok. Türkiye genelinde 850 bin öğrenci kapasiteli yurdumuz var. Bazı yurtlarımızı depremzedeler için kullandık. Ancak bunları yargı yoluyla analarından doğduğuna pişman edeceğiz, rastgele kira koyamazsın. Bunların hepsini belli bir standarda oturtacağız, üzerlerine üzerlerine gideceğiz." dedi.

KİRA FİYATLARIYLA İLGİLİ SICAK GELİŞME

Konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:

"Kiralıkta tansiyon gene artmaya başladı. Özellikle seçim sonrası evlilik sezonunun getireceği hareketlilik bunun yanında kentsel dönüşümle beraber kampanyaya yapılan başvuruların sayısının 600 bini geçmesi, depremzede vatandaşların iller arası göçü ve gene riskli yapılardan daha sağlıklı yapılarda oturmak isteyenlerin kent içi hareketliliği, son dönemde yapılan atamalara baktığımızda önemli bir kiralık konut talebi söz konusu diyebiliyoruz.

hjjhhjjh-8.jpg

İSTANBUL, ANTALYA VE MERSİN'DE OTURAN KİRACILAR DİKKAT!

Bu çerçevede İstanbul’da sıfır dairelerde metrekare birim fiyatları 170 TL’leri zorlamaya başladı. Ortalama fiyatlara baktığımızda ise eski yapılarla beraber bu ortalamalar metrekarede 120-130 TL seviyesinde. Bugün için 100 metrekare bir dairenin 12-16 bin lira bandında olduğunu görüyoruz. Bu açıdan özellikle İstanbul, Antalya, Mersin gibi bazı illerde bu çok daha ciddi bir şekilde hissediliyor.

jkkjkj-11.jpg

Bunun dışında yazlık bölgelerde de buna benzer bilgiler alıyoruz. Özellikle Bodrum gibi tatil yörelerinde bile çalışacak kişilerin 15 bin liranın altında kiralık ev bile bulamadığı bir piyasa var. Kiralık fiyatlarında önemli bir hareketlilik ve fiyat artışı yeni dönemde yine bizleri bekliyor olacak.

YENİ SİSTEME GEÇİLİYOR

Bu açıdan kiralık konutla ilgili ‘acaba kentten dışarıya bir göç olabilir mi?’ nispeten boş ve kullanılmayan evler ‘İspanya modelindeki gibi en azından kullandırılmaya zorlanabilir mi?’ İspanya modelinde birden fazla evi olanlara farklı vergi uygulamaları ile evlerin belirli bir süre dışında boş kalması engellenmiş oluyor. Kişi ya bunu kullansın ya da kiraya versin gibi değerlendiriliyor. İspanya’da bu noktada bazı kira üst sınırları da var. 2 yıldan uzun süre boş kalan evlerin emlak vergilerinde ciddi bir artış yapılıyor.

Konut fiyatlarında kısa dönemde bir gerileme beklemiyoruz. Konut fiyatlarını son dönemde durduran etkenler oldu. Konut ve kira fiyatları da son birkaç ayda daha sakin ilerliyor. Ama genel anlamda şunu ifade etmek gerekir ki bunun en temel nedeni finansman anlamında yaşanan problemler.

İŞTE KİRA FİYATLARINI DÜŞÜRECEK ÖNERİLER

Kamunun yasal uygulamaları daha etkili olmalıdır. Kontratların e-Devlet'e entegrasyonu öne çekilmelidir. Kira değer haritaları yetki belgeli emlak işletmeleri ile bölgelere özel hızlı bir şekilde oluşturulmalı ve kira sisteminde kamunun denetleyici ve düzenleyici rolü ekonomik kaygılardan uzak olmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN