İstanbul Boğazı'nda mayın alarmı: Açıklamalar peş peşe geldi

İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişindeki cismin mayın olduğu açıklandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konu ile ilgili açıklamasında "Eski tip olduğu tespit edilen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi" dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı ise, Karadeniz sularında balıkçılık faaliyetlerinin ikinci bir duyuruya kadar yasaklandığını duyurdu.

Rus istihbaratı, Ukrayna açıklarına döşenen mayınların kötü hava koşulları nedeniyle İstanbul Boğazı'na sürüklenebileceğini açıklamasının ardından, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde yabancı cisim alarmı verildi.

Deniz yüzeyinde gözüken ve mayına benzetilen bir cisim nedeniyle Sahil Güvenlik ekipleri harekete geçti. Rusya'nın Ukrayna'ya işgali bir ayı geride kalırken Rus istihbaratı, Ukrayna açıklarına döşenen mayınların kötü hava koşulları nedeniyle çapalarından koptuğunu ve mayınların İstanbul'a kadar sürüklenebileceği yönünde bir açıklama yapmıştı.

BAKAN AKAR'DAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İstanbul Boğazı'nda hareketlilik yaşanmasına neden olan cismin eski tip mayın olduğunu ve etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Akar şunları söyledi:

İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Deniz Kuvvetlerimizin yüzer ve uçar unsurları müteyakkız bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüştük. Koordinasyonumuz devam ediyor.

KARADENİZ'DE BALIK TUTMAK YASAKLANDI

Karadeniz kıyısında balıkçılık faaliyetleri durduruldu. Bulgaristan sınırı ile Kandıra Kefken arasında, gün batımından gün doğumuna kadar ticari ve amatör balık tutmak yasaklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

"Görülen lüzum üzerine balıkçılarımızın ve halkımızın can ve mal güvenliğinin temini için Bulgaristan sınırı ile Kocaeli ili Kefken bölgesi arasındaki denizel alanda, gün batımından gün doğumuna kadar her türlü ticari ve amatör su ürünleri avcılığı, bu günden itibaren ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur."

KIYI EMNİYETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Olayla ilgili Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü açıklama yaptı. Açıklamada, "İstanbul Boğazı Kuzey Demir bölgesi civarında mayın olasılığı çok yüksek bir cisim görülmüştür. Vts gerekli yerlere bilgi vermektedir. Cismin yuvarlak top gibi ve üzerinde boynuz gibi çıkıntıları olduğu belirtilmiştir. Vts gemilerin şuan için demir yerine yaklaşmamaları bilgisini vermektedir." denildi.

son-dakika-istanbul-bogazi-nda-mayin-benzeri-bir-14822370-5111-m.jpg

BOĞAZ, GEMİ TAFİĞİNE KAPATILDI

İncelemelere helikopter de havadan destek verirken, çalışmalar nedeniyle İstanbul Boğazı çift yönlü gemi trafiğine kapatıldı.

İlgili Haberler