21 Ocak 2026 Çarşamba
Altın 6769.32 %2.46
BIST 12433.5 %0,39
Dolar 43.2902 %0.05
Euro 50.7334 %0.06
KARAR
4°
İstanbul
Kısmen güneşli
  • Güncel
  • Yazarlar
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Kripto Para
  • Spor
  • Hayat
  • Karar Video
  • Görüşler
  • Resmi İlanlar
Güncel
Politika
Eğitim
Üçüncü Sayfa
Türkiye
Çevre
SON DAKİKA :
Yolda yürürken neye uğradığını şaşırdı! Sahipsiz köpeklerin saldırdığı kadını komşusu son anda kurtardı
Yavuzyılmaz’dan Osmangazi Köprüsü çıkışı: “Bir köprüye yedi köprü parası ödendi”
Arnavutlar yapıyor, nesilden nesile aktarılıyor! Acil koruma listesine alındı
Türk Telekom'dan tarihi hamle: Mobil pazarda ikinci sıraya yükseldi
Deutsche Bank’tan korkutan senaryo: Yapay zekada 'balayı dönemi' sona erdi
Erdoğan ve Bahçeli’den sürpriz görüşme
Kurtlar yerleşim yerine inince değişik bir yöntem buldular! Dağa, taşa yiyecek bıraktılar
Diyarbakır'da iki otomobil çarpıştı: 19 yaşındaki Taha hayatını kaybetti
Rus yüzücü Nikolai Svechnikov’un cansız bedenine ulaşıldı
Atlas Çağlayan'ın hastanedeki son görüntüleri ortaya çıktı
  1. Anasayfa
  2. Güncel
  3. Çevre
  4. İstanbul Üniversitesi, deniz salyasını doğal ortamında temizlemeyi başardı
14/06/2021 14:20

İstanbul Üniversitesi, deniz salyasını doğal ortamında temizlemeyi başardı

Marmara Denizi'ni gözler önünde öldüren tehlike deniz salyasına çözüm İstanbul Üniversitesi'nden geldi. Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi yüzeyindeki müsilajı doğal ortamında deniz bakteri izolatlarıyla temizlemeyi başardı.

İstanbul Üniversitesi, deniz salyasını doğal ortamında temizlemeyi başardı 1
1/6

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve ekibi tarafından müsilajın doğal ortamında yararlı bakterilerle yok edilmesi için Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının onayıyla başlatılan pilot çalışma, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Yenikapı Yediemin Limanı'nda müsilajın olduğu alan bariyerlerle çevrilerek yürütüldü.

İstanbul Üniversitesi, deniz salyasını doğal ortamında temizlemeyi başardı 2
2/6

Prof. Altuğ ve ekibi tarafından müsilajın olduğu doğal ortama, daha önce denizden izole edilerek laboratuvarda uyutulan ve metabolik özellikleri müsilajı ayrıştırmaya uygun bakteriler arasından seçilen yerli bakteriler her gün sabah ve akşam uygulandı.

Çalışma sonucunda deniz yüzeyindeki müsilaj deniz bakteri izolatlarıyla temizlendi.

İstanbul Üniversitesi, deniz salyasını doğal ortamında temizlemeyi başardı 3
3/6

Prof. Dr. Gülşen Altuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müsilajı deniz bakterileriyle temizlemek için 8 Haziran'da Yenikapı'da kontrollü koşullarda uygulama başlattıklarını söyledi.

Uygulama öncesi durumu örnekler alarak kaydettiklerini belirten Altuğ, "Bu kapsamda bariyerle kapatılmış müsilajlı alana, 20 yıldır denizlerden izole ettiğimiz yerli bakteri izolatları uyguladık. Uygulamaları sabah ve akşam gerçekleştirdik. Birinci uygulama sonrası müsilajın yüzeydeki dağılımında seyrelme olduğunu gördük" diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi, deniz salyasını doğal ortamında temizlemeyi başardı 4
4/6

Altuğ, belirlenen alandaki ikinci uygulamayı 10 Haziran'da yaptıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Uygulama yaptığımız müsilaj alanındaki kontrollere her gün devam ettik. 11 Haziran'daki üçüncü uygulamada bir önceki güne göre müsilaj yoğunluğunda azalma son derece belirgindi. 12 Haziran sonrasındaki uygulamada müsilaj iyice azaldı. 13 Haziran'da sabah uygulama yaptık, akşam uygulama yapmamıza gerek kalmadı. 13 Haziran akşamı çalışma yaptığımız alanda hiç müsilaj yoktu. Haziran'ın 8'inde başlayıp 13'üne kadar olan süreçte yüzeydeki müsilaj tamamen temizlenmiş oldu. Ayrıca müsilajin dibe çökmediği, şu anda dipte hiç müsilaj olmadığı gözlendi. Dipteki müsilajın giderilmesi için de yeni bir alan oluşturup bakterilerin bundan sonraki süreçte dipteki müsilaja etki sürecini takip edeceğiz."

İstanbul Üniversitesi, deniz salyasını doğal ortamında temizlemeyi başardı 5
5/6

Çalışmada kullandıkları yerli bakterilerin bu habitattan, denizden izole edildiğinin altını çizen Altuğ, izolatların, üniversitenin laboratuvarında 2000'li yıllardan beri korunan bakteriler arasından metabolik yeteneklerine göre müsilaj giderimi için seçildiğini anlattı.

Gülşen Altuğ, bu nedenle çalışmada kullanılan bakterilerin denizin florasını bozmayacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu bakteriler, denizde herhangi bir zarara yol açar mı gibi bir endişe taşımıyoruz. Bu bakteriler, ortamdaki hastalık yapıcı bakterileri kısıtlayan, besin organik maddeyi parçalayan, müsilajın olmadığı normal zamanlarda denize düşen yaprak, denizdeki ölü organizma ve atıkları parçalayarak deniz ekosistem döngüsüne katkı sağlayan bakterilerdir. Bu nedenle bu bakterilerin ortamda var olması müsilaj nedeniyle yaşanan bu organik birikim ile ekosistem kırılmasının sağlıklı flora ile takviye edilmesi demektir."

İstanbul Üniversitesi, deniz salyasını doğal ortamında temizlemeyi başardı 6
6/6

Altuğ, sözlerini şöyle bitirdi: "Biz de bu florayı sağlıklı hale getirerek ekosistemin sağlığına tekrar kavuşmasını hızlandırmayı amaçladık. Ayrıca süreçte deniz suyu ve müsilajdan alınan örnekler de fizikokimyasal ve bakteriyolojik analizler ve İÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Kimyasal Oşinografi Laboratuvarı'nda yapılan müsilajin bakteriyel parçalanmasına yönelik analizlerle takip edilecek."

Prof. Dr. Gülçen Altuğ, çalışma sonuçlarının detaylı raporunu Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlıklarına sunacaklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kurtlar yerleşim yerine inince değişik bir yöntem buldular! Dağa, taşa yiyecek bıraktılar
Kurtlar yerleşim yerine inince değişik bir yöntem buldular!
Kokusuyla fark atıyor, kadınlara gelir oluyor! Karaburun’da mis kokulu hasat: Sonbaharda başlıyor kış boyu sürüyor
Kokusuyla fark atıyor, kadınlara gelir oluyor!
Van’da yaban hayatına şefkat eli: Bitkin düşen hayvanlar bu merkezde hayata tutunuyor
Van’da yaban hayatına şefkat eli
Aynı çatı altında hem eğitim hem üretim! 8 yıldır süren sistem: 60 metrekarede öğrenciler tecrübe kazanıyor
Aynı çatı altında hem eğitim hem üretim!
Doğal atıktan süper emici malzeme: Ağaç kavunu kabukları hidrojele dönüştü
Doğal atıktan süper emici malzeme:
Doğa ve tarih tutkunları buraya akın ediyor! Ada, deniz, sessizlik, manzara: Keşif için geç kalmayın
Doğa ve tarih tutkunları buraya akın ediyor!
Erciyes'te zirve mücadelesi! Dağ kayağı Türkiye Şampiyonası Kayseri'de yapıldı
Erciyes'te zirve mücadelesi!


©Copyright 2019
Tüm Hakları Saklıdır
KARAR SON DAKİKA
DMCA.com Protection Status
  • HAKKIMIZDA
  • İLETİŞİM
  • KÜNYE
  • YAYIN İLKELERİ
  • KULLANIM ŞARTLARI
  • GIZLILIK BİLDİRİMİ
  • VERİ POLİTİKASI
  • HUKUK AYKIRILIK BİLDİRİMİ
KATEGORİLER
  • Güncel
    • Politika
    • Üçüncü Syfa
    • Türkiye
    • Çevre
    • Eğitim
  • Dünya
    • Orta Doğu
    • Amerika
    • Avrupa
    • Asya
    • Afrika
  • Ekonomi
    • Piyasa
    • Emlak
    • Otomotiv
    • Enerji
    • Sosyal Güvenlik
    • Şirketler
  • Spor
    • Futbol
    • Basketbol
    • Voleybol
    • Atletizm
    • Motor Sporları
    • Diğer
  • Hayat
    • Diziler
    • Magazin
    • Sağlık
    • Kültür Sanat
    • Eğlence
  • Teknoloji
    • Mobil
    • İnternet
    • Sosyal Medya
    • Yazılım
    • Bilim
  • Karar Video
    • Gündem
    • Dizi
    • Sinema
    • Komik
    • İlginç
    • Teknoloji
    • Spor
  • Foto Galeri
    • Hayat
    • Capsler
    • Spor
    • Teknoloji
    • Kültür ve Sanat
    • Gündem
    • Ekonomi
  • Görüşler
  • Yazarlar
SERVİSLER
  • Hava Durumu
  • Namaz Vakitleri
  • Puan Tablosu
  • Dolar Kaç TL
  • Şehir Haberleri
  • Ramazan İmsakiyesi
Google Play Uygulamamız
Apple Store Uygulamamız
Dünyadan en son haberler, Türkiye'den son dakika gelişmeleri, günün öne çıkan gündem haberleri, dünya ekonomi piyasalarından flaş haberler, en yeni spor haberleri ve magazin dünyasından son olaylar Karar.com’da
YUKARI
KARAR
  • Anasayfa
  • Son Dakika
  • Yazarlar
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Hava Durumu
  • Güncel
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Kripto Para
  • Spor
  • Hayat
  • Karar Video
  • Foto Galeri
  • Görüşler
  • Resmi İlanlar
  • Kültür Sanat
  • Şehir Haberleri
  • Yemek Tarifleri
  • Sağlık
  • Bilim & Teknoloji
  • Karar Nedir
  • Karar Biyografi
  • Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
© Copyright 2015 KARAR