İstanbul'a artık kar yağmayacak! Orhan Şen'den kötü haber: Kar görmek isteyen İstanbullu Doğu'ya gidecek

İstanbul'a artık kar yağmayacak! Orhan Şen'den kötü haber: Kar görmek isteyen İstanbullu Doğu'ya gidecek

İstanbul için meteoroloji, valilik ve AKOM tarafından uyarılar yapılsa da ne yazık ki beklenen kar yağışı bir türlü gelmedi. İstanbul’da kar yağışının neden etkili olmadığı merak edilirken, Orhan Şen’den kötü haber geldi. İşte, İstanbul’la ilgili kar yağışı açıklaması…

İstanbul 1918 yılında hiç kar yüzü görmezken, 1929 yılındaki şiddetli yağış İstanbul’un hafızasında uzun süre kalmıştı. Bu kış da aynı durum oldu ve İstanbullular kar yağışına hasret kaldı. İstanbul’daki bu durumun nedeni ise merak konusu oldu. Çeşitli mercilerden yapılan kar yağışı uyarıları beklentileri artırmış ve kentte şiddetli bir kış beklenmişti ancak durum tam tersi oldu. Tüm bunların ardından ise uzman isimlerden konuya dair açıklamalar da gelmeye başladı.

ISI ADASI ETKİSİNİ HİSSETTİRDİ

Prof. Dr. Orhan Şen, şehirdeki ısı adası etkisinin kar yağışını nadir hale getirdiği düşüncesinde. İstanbul’un sıcaklığını 5 derecenin üzerinde tutan bu etki, kar yağışına da engel oluyor. Aynı zamanda küresel ısınma ile Akdeniz ikliminin değişimi ile beraber kar yağışlarının azalması da kaçınılmaz oluyor.

istanbul-kar-yagisi-1.jpg

KAR GÖRMEK İSTEYEN DOĞU’YA GİDECEK

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın da düşünceleri aynı. İstanbul’a kar yağmamasının nedeni ise şehrin geniş coğrafyası ve ısı adası etkisinin yanı sıra ısınma ve iklim koşullarındaki değişiklik. Prof. Dr. Kurnaz’a göre, İstanbul’da kar yağışını görmek isteyenler bundan sonra doğu bölgelerine, Kars ve Sarıkamış’a gitmek zorunda kalabilir. Uzmanlar, artık İstanbul’a kar yağmasının beklenen bir sürpriz olabileceği değerlendirmesinde.

ISI ADASI ETKİSİ NE OLUYOR?

Prof. Dr. Orhan Şen, şehir içindeki sıcaklıkların genellikle 5 derecenin üzerinde seyretmesi, kar yağışını engellediğini ifade ederek, "İstanbul'da yağmadı bu sene kar ama İstanbul'da bundan 40-50 sene önceki kar yağışları yok artık. Yok olmasının nedeni nedir? Yok olmasının nedeni metropol bir şehirde, betonlaşmış bir şehirde ısı adası etkisidir. Isı adası etkisinden dolayı, İstanbul'da kar yağışı çok nadir olur. Düşünün kışın o gökdelenler ısıtılıyor değil mi? Ne ile? Doğal gaz ile ısıtılıyor. O ısı enerjisi nereye gidiyor? Atmosfere gidiyor. Atmosfere gittiği için dışı, havayı 2-3 derece daha ısıtıyor. Dolayısıyla bu büyük şehirlerdeki kar yağmamasının nedenlerinden bir tanesi odur. Bu genel bir değerlendirmedir" dedi.

istanbul-kar-yagisi.jpg

HER YAĞIŞ SÜRPRİZ OLACAK

Önümüzdeki yıllarda da kentte durumun değişmeyeceğini söyleyen Prof. Dr. Levent Kurnaz da "Gittikçe kar yağışı azalıyor. Her yağan kar yağışı biraz daha sürpriz olacak. İstanbul'un normali artık bu ya da buna benzer bir hava. Bundan sonra artık Nisan başı gibi yazlık kıyafetleri giyeceğiz, böyle devam edecek. Kar yağarsa 'Ne kadar güzel sürpriz oldu' diyeceğiz. Son 5 yıl veya 10 yıl içerisinde değil, bu yavaş yavaş bu hale gelen bir durum. 1980'den bugüne baktığımız zaman düşen kar miktarı azala azala bu seneyi buldu, yani hiç kar yağmadı. Daha önce de hiç kar yağmadığı oldu mu, oldu. Yalnız bu gittikçe artacak. 2000 yılında kar yağması sürpriz değilken, 2030 yılında İstanbul'a kar yağması sürpriz olacak" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN