İstanbul'a kar bir türlü girmiyor! Sistem aynı ama kar yağışı yok: Uzman isim sebebini açıkladı

İstanbul'a kar bir türlü girmiyor! Sistem aynı ama kar yağışı yok: Uzman isim sebebini açıkladı

İstanbullular heyecanla meteorolojinin kar yağışı uyarısını bekliyor. Ancak kar geliyor, yağacak denilmesine rağmen bir türlü kente kar düşmüyor! Uzman isim kar yağışının İstanbul'a uğramamasının sebebini açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM'un İstanbul için tarih ve saat vererek 10 ila 20 santimetre kar yağışı ihtimali açıklamasının ardından, beklenen kar yağışının gerçekleşmemesi şaşkınlık yarattı. İstanbul'un bazı bölgelerinde kar yağışı beklentisinin karşılanmamasıyla ilgili olarak, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek'ten açıklama geldi.

İSTANBUL'A KAR YAĞMAMASININ SEBEBİNİ AÇIKLADI

istanbula-kar-yagacak-mi-1.webp

Tek, atmosfer modellerinden yapılan tahminlerin ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerinin yer yer kar yağışı öngördüğünü ancak İstanbul merkezine kar yağışının düşmemesinde çeşitli faktörlerin etkili olduğunu belirtti. Bunların başında sıcaklık ve deniz suyu sıcaklıklarının geldiğini vurguladı.

Tek, "Genelde atmosfer modellerinden yapılan tahminler var. Bu modeller üzerine yapılan yorumlar var. Bunun bu modellerin sonuçlarını zaten herkes rahatlıkla erişebiliyor. Ayrıca Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı tahminler var. Tabi geçtiğimiz tahminler içerisinde yer yer, ara ara kar yağışları verildi. Özellikle İstanbul merkezini kar yağışı alamadı. Bunun sebeplerinden bir tanesi atmosfer modellerinde özellikle yüksek çözünürlüklü olmayan verilerle bazı tahminlerin yapılmış olması. Onun için de daha detaylı bölgesel tahminlerin daha yüksek çözünürlüklü bölgesel tahminlerin yapılması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

DENİZ SUYU SICAKLIĞININ DÜŞMESİ GEREKİYOR

istanbula-kar-yagacak-mi-2.webp

Özellikle deniz suyu sıcaklıklarının 8 derecelere kadar düşmesi gerektiğini ifade eden Tek, İstanbul'un deniz suyu sıcaklıklarının 10 ile 11 derece arasında seyrettiğini ve bu durumun kar yağışının oluşmasını engellediğini belirtti. Ayrıca, şehrin ısı adası etkisinin de kar yağışının merkeze ulaşmasını zorlaştırdığını dile getiren Tek, şunları söyledi:

"En büyük handikaplardan bir tanesi de öncelikle sıcaklık. Sıcaklığın en son gelen hava sistemlerine baktığımızda İstanbul için bahsediyorum eksi 1 ile 4-5 derece arasında değiştiğini görüyoruz. Bu aslında çok kritik bir seviye. Sıcaklık sıfırın altına düşmeye başladığında zaten kar yağışı olağan olarak düşmeye başlıyor. Ama bu 2-3 derecelik sıcaklık payındaki yanılmalar yağışın şeklini değiştiriyor. Sıcaklık 3-4 derecelerde olmaya başlayınca yağışın şekli zaten yağmur, karla karışık yağmur şeklinde sürüyor. Bu sıcaklık tahminindeki handikaplar tahminleri de biraz daha güçleştiriyor, zorlaştırıyor. O yüzden de bazen hatalar da ortaya çıkabiliyor."

Tek, gelecek günlerde bölgede beklenen sistemlerin deniz suyu sıcaklıklarının düşmesi durumunda kar yağışı getirebileceğini ancak şu an için yakın planlamada kar yağışının gözükmediğini belirtti. Bununla birlikte, ilerleyen dönemlerde sıcaklıkların genel olarak ortalamaların üzerinde seyredeceğini ve yağışların devam edeceğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN