Venedik'in 6 yüzyıl önce oluşturduğu şehir dokusu, İstanbul'da zemin sıvılaşma riskinin olduğu ilçeler için uzmanlara öneri sunuyor. Uzmanından 'önceden yer altı su seviyesinin ölçülmesi gerekiyor' uyarıları yapılırken 'bina yapılamaz diye bir şey söylenemez' mesajı kaydedildi. 'Su vadisi Venedik'in depreme dayanıklı zemin dokusu örnek gösteriliyor.
AFAD, İstanbul'da beklenen deprem için dün en riskli 15 ilçeyi açıkladı. Yetkililer zemin sıvılaşması riskine göre belirlenen bu ilçeler için Venedik'in şehir dokusuna atıf yaptı.
İtalya'nın en popüler kenti olan ve 'Su vadisi Venedik' olarak bilinen ünlü şehir depreme dayanıklı olan dokusuyla uzmanlara örnek oluşturuyor. Türkiye'deki depremlerde zemin sıvılaşmasının görüldüğünü belirten Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez, kritik uyarılar yaptı.
'SIVILAŞMA RİSK ANALİZİNİN YAPILMASI GEREKİR'
Zemin sıvılaşması riskine göre belirlenen İstanbul'daki ilçeler için konuşan uzman, "Önceden yer altı su seviyesinin ölçülmesi gerekiyor. Eğer burada 15 metrenin aşağısındaysa risk düşüktür. Bunun yukarısındaysa, 0 ila 10 metrenin arasındaysa yer altı su seviyesi risk oluşturur ve sıvılaşma risk analizinin yapılması gerekir.
AFAD, Fas'a 265 kişilik ekip göndermeye hazır
'FORE KAZIK DEDİĞİMİZ YÖNTEM...'
Boşluk fazla bulunan yerlerde bağlayıcı malzemesi çimento olan malzemeyle doldurulması veya fore kazık dediğimiz kazık yöntemleri kullanılarak ağırlık merkezinin aşağı doğru çekilmesi yapılabilir. Zemin sıvılaşması olan bu 15 ilçede hiçbir şekilde bina yapılmaz diye bir şey söylenemez" ifadelerini kaydetti.
Türkiye Fas'ı konuşurken Ahmet Ercan’dan çarpıcı uyarı: Hakkari ve Hatay'da 7,3’lük deprem olabilir!
'ÜÇ TÜR ETKİSİ OLUŞABİLİR'
Venedik'te yetkililerin sıvılaşmaya yönelik önlem aldığı görülürken uzmanlar bu kez İstanbul için aynı uyarıları yapıyor. 15 ilçede yaşayanların zemin sıvılaşmasından korkmamaları ve önlem almaları gerektiğine vurgu yapan Aygörmez,
Fas Jeoloji Enstitüsü artçı depremlerin sürdüğünü duyurdu: Bu kez 4,8 büyüklüğünde!
"Hiçbir yapı üzerinde bulunduğu zeminden daha güvenilir, kuvvetli değildir. O yüzden bir yapıyla beraberinde zemini de incelemek gerekir. Zemin sıvılaşması dediğimiz olay, zemin tanecikleri arasındaki boşluk suyu basıncının fazla olmasından kaynaklanmaktadır.
Venedik'e 5 euro ayakbastı ücreti: Karar onaylandı, turistlerden alınacak
'SUYA DOYGUN KUM TANECİKLERİ...'
Kum tanecikleri eğer içerisinde suya doygun kum tanecikleri varsa bunlar deprem etkisiyle, depremin oluşturduğu etkiye karşı bir tepki oluştururlar. Kayma mukavemetlerini ve dirençlerini kaybederler, sertliklerini kaybederler. Bu durum etkisiyle beraber zemin adeta katı özelliğini kaybederek bir sıvı gibi hareket eder. Üç tür etkisi oluşabilir. Birincisi yapı devrilebilir, ikincisi yan yatabilir, üçüncüsü içeri doğru göçme yaşanabilir" şeklinde konuştu.
Turistlere artık paralı olacak... Venedik’e ‘ayakbastı’ ücreti