İstanbul'da gökyüzüne bakan kıyamet kopuyor dedi! Gökyüzü bir anda karardı: O bulut felaketin habercisi

İstanbul'da gökyüzüne bakan kıyamet kopuyor dedi! Gökyüzü bir anda karardı: O bulut felaketin habercisi

İstanbul'da yaşayan vatandaşlar gökyüzünde gördükleri o manzara karşısında adeta şaşkına döndü. Gökyüzü bir anda kararırken o bulutun ne anlama geldiği merak konusu oldu. İşte konuya ilişkin detaylar…

Meteorolojik kaynaklar son günlerde başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok ilde sağanak yağış ve fırtına uyarısı yapıyordu. Bu kapsamda İstanbul’da şiddetli yağış meydana geldi. Söz konusu bu şiddetli yağıştan sonra gökyüzünde oluşan bulutların görüntüsü insanları meraklandırdı. Raf bulutsu olarak adlandırılan shelf cloud’un oluşması ve nasıl oluştuğu durumu vatandaşların kafasında soru işaretine yol açtı. Peki raf bulutu nedir, neden ve nasıl oluşur? İşte merak edilenlerin yanıtı…

yeni-proje-8-001.jpg

RAF BULUTU NEDİR?

Ne hattının önünde yer alan belirgin bir bulut formasyonu olarak tanımlanan raf bulut'u genelde düz bir tabaka gibi görünen ve bir rafı andıran yatay şekle sahip bulut şeridi olarak tanımlanmaktadır. Şiddetli hava olaylarını temsil eden raf bulutları özellikle de rüzgarlara ve hortuma yol açabilen bir atmosferik olaydır.

yeni-proje-9-001.jpg

RAF BULUTU NASIL OLUŞUR?

İstanbul'da görülmesiyle beraber bir anda merak konusu olan raf bulutu havanın aniden kararmasına neden oldu. Gökyüzündeki ani değişimi fark eden vatandaşlar raf bulutunun nasıl oluştuğunu merak etmeye başladı. Arcus bulutlarının bir alt türü olan raf bulutları, şiddetli yağışa ya da hortuma neden olur.

Arcus bulutu, genellikle güçlü fırtınalar sırasında oluşur ve cumulonimbus bulutunun altında ona bitişik şekilde bulunur. Cumulonimbus bulutları yukarı doğru yükselen yoğun bulutlardır. Dolu, gök gürültüsü ve şimşek oluşturabilirler. Cumulonimbus bulutlarının alt kısmı düzdür ve yerin yüzeyinin üzerinde karanlık bir duvar gibi görünür.

Cumulonimbus bulutundan aşağı yönlü bir soğuk hava akımı yere ulaştığında soğuk hava yerin yüzeyi boyunca yayılır. Bu sırada yerin yüzeyinin üzerindeki nemli sıcak havanın yukarı doğru hareket etmesine neden olur. Nemli sıcak hava yukarı doğru yükselirken soğuyarak yoğunlaşır ve arcus bulutlarını oluşturur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN