İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı (AKOM), hava sıcaklıklarının bu akşam itibarıyla 4 derecenin altına düşeceğini ve gece saatlerinden itibaren kuzey ilçelerde karla karışık yağmur ve kar yağışı beklendiğini duyurdu. AKOM’un tahminlerine göre, Çarşamba öğle saatlerinden itibaren Cuma sabahına kadar İstanbul genelinde şiddetli rüzgarlarla birlikte kuvvetli kar sağanakları etkili olacak.
İSTANBUL’DA KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR

Özellikle Karadeniz üzerinden gelen kuzeyli rüzgarların, nemle beslenerek bölgesel kuvvetli kar yağışlarına neden olacağı tahmin ediliyor. Rüzgar hızının 40-70 kilometre arasında değişmesi beklenirken, sıcaklıkların 1-2 derece daha düşmesi halinde şehir merkezinde bile 3 ila 10 santimetre arasında kar kalınlığı oluşabileceği belirtiliyor.
Cuma sabahı itibarıyla kar yağışlarının hafif yağmura dönüşmesi beklenirken, sıcaklıkların 5-7 derece seviyelerinde kalmaya devam edeceği öngörülüyor.
ULAŞIMDA AKSAMALAR VE BUZLANMAYA KARŞI UYARI

AKOM, şiddetli kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı. Özellikle:
- Ulaşımda aksamalar
- Ağaç ve direk devrilmeleri
- Çatı ve tabela uçmaları
- Soba ve baca gazı zehirlenmeleri
- Buzlanma riski
gibi tehlikelere karşı İstanbulluların tedbirli olması gerektiği vurgulandı.
Özellikle sabah ve akşam saatlerinde buzlanma riski nedeniyle sürücülerin dikkatli olması gerektiği belirtilirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin AKOM ve Buzlanma Erken Uyarı Sistemi (BEUS) doğrultusunda yolların açık tutulması için gerekli çalışmaları yapacağı duyuruldu.
FIRTINA VE DON TEHLİKESİNE DİKKAT!

AKOM, olası hava olaylarının şiddet derecelerini şu şekilde sıraladı:
????️ Rüzgar: 50-61 km/saat
???? Fırtına: 62-74 km/saat
????️ Kuvvetli Fırtına: 75-88 km/saat
???? Tam Fırtına: 89-102 km/saat
❄️ Kuvvetli Kar: 5-20 cm arası
☃️ Yoğun Kar: 20 cm ve üzeri
Yetkililer, İstanbulluların rüzgarlı ve soğuk hava koşullarına karşı önlem alması, açık alanlarda dikkatli hareket etmesi gerektiğini hatırlattı. Özellikle araç sahiplerinin zincir ve kış lastiği kullanması, don tehlikesine karşı önlem alması gerektiği vurgulandı.
